logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki komputerowe do muzyki? Różnice RMS, pasywne/aktywne, Edifier vs. Logitech

Owadożer 01 Kwi 2014 21:30 1608 8
REKLAMA
  • #1 13466426
    Owadożer
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Witam. Planuję zakup głośników, a żeby nie wyrzucić kasy w błoto wolę poradzić się kogoś kto się na tym naprawdę zna. Bardzo podobają mi się te http://www.ceneo.pl/16679352#tab=spec . Ale czytając opinie innych wywnioskowałem, że nadają się one głównie do grania czy też oglądania filmów, a ja jednak sporo czasu słucham muzyki. Po odrzuceniu 10 innych które przypadły mi do gustu wybrałem jeden z nich. Mianowicie ten http://www.ceneo.pl/2393610#tab=spec . Dobry sprzęt? Dobra firma? Mam jeszcze pewne zastrzeżenia. Napisane jest, że "RMS całość 100 W" , a dalej w opisie "RMS Subwoofer 30 W , Przód RMS 2x 10 W" Czyli ogólnie 50W, więc dlaczego jest wyżej napisane, że RMS = 100W ?+ co to oznacza "Moc głośników: pasywne" ? Już wyczytałem, że pasywne są to takie które nie mają wzmacniacza. To jest jakiś minus czy plus? Czy bez zakupu wzmacniacza będę miał taką samą moc (30W sub, 2x10W głośniki) ? Proszę o pomoc, na jednym forum dowiedziałem się, że to są jakieś plastiki i, że "Szkoda Twoich pieniędzy i płonnych nadziei , takie głośniki mogą stanowić ewentualną konkurencję dla głośników w laptopie, albo lepszego iphona, niestety." no więc mam nadzieje, że Wy macie odmienną opinię i po raz kolejny pomożecie :) Jeszcze tylko według wzoru podaję poniższe punkty :)

1. Czego zamierzamy słuchać na naszym sprzęcie: filmów czy muzyki? W jakich proporcjach? raczej muzyki, pograć też czasem pogram
    2. Jakiej muzyki lubimy słuchać? hip-hop
    3. Jakim pomieszczeniem dysponujemy? ok3mx5m
    4. Wprawdzie dżentelmeni nie mówią o pieniądzach ale musimy także określić, jaką kwotę zamierzamy przeznaczyć na nasze nowe zabawki. Do 250zł
  • REKLAMA
  • #2 13466530
    jinter
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jeśli do domu i do kompa to znakomite były Creative jeszcze w drewnie. Może warto poszukać jeszcze niedawno widziałem na allegro, czy tablicy. A tak między nami to najlepiej sprawdzić samemu w np. Media Markt i odsłuchać. Każdy ma inne ucho i myślę, że po wybraniu dobrego dźwięku poszukać ich w tańszej cenie.

Ja jak przyniosłem swoje 2+1 Creative to byłem zachwycony i nadal jestem i nie zamienię ich na inne. Basy są rewelacyjne.
  • REKLAMA
  • #3 13466651
    Owadożer
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    No kurcze byłem dzisiaj w media expert to tam 5 głośników na krzyż do wyboru mają. Innych sklepów tego typu w moim mieście już nie mam, prócz tych mniejszych komputerowych, ale tam ceny pewnie 3 razy wyższe. Ale chyba nie tylko Creativy są okej ;> hehe. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś udzielił odpowiedzi na te pytania odnoście tego philipsa SPA5300 :)
  • #4 13466873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13466995
    jinter
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Tu link do Creative: http://tablica.pl/oferta/glosniki-creative-2-1-CID99-ID5h8br.html#c368d3797d

Oczywiście nie nalegam by kupować, ale warto się zastanowić. Ale jak widziałem w sklepach to w tej cenie tylko plastiki były i takie delikatne. Gdy daje się na full to brzęczy. Dobre nowe to już inna cena. Tu kończę i życzę powodzenia w kupowaniu.

Ps. zanim kupisz to sprawdź czy Ci odpowiada charakterystyka wydawanego dźwięku (głośność, soprany, basy i czy nie będą tańcować lub brzęczeć). Jeśli coś nie gra to nie radzę ich brać.
  • REKLAMA
  • #6 13474686
    k52
    Poziom 32  
    Ocena: 179
    Owadożer napisał:
    na jednym forum dowiedziałem się, że to są jakieś plastiki ,no więc mam nadzieje, że Wy macie odmienną opinię

Czyli nie szukasz mądrej rady, pomocy, tylko wyłącznie potwierdzenia i przyklasków dla swojego błędnego założenia że małe głośniki komputerowe nagłośnią muzyką duży pokój.
  • REKLAMA
  • #7 13475159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13487447
    Zygi80
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    To pierwszego kwietnia pytał. Pewno żart primaaprilisowy ;)
    Wszystkie linki jakie tu się pojawiły to totalny szmelc i właśnie najlepszy sposób by wyrzucić kaskę w błoto.
    Widze że nie potrzebujesz 5.1 to weź 2.0 te http://www.ceneo.pl/20119265 Nie wnikając za podobną cenę lepszego dźwięku nie znajdziesz. Tylko je w miarę blisko postaw ;). A jak masz równo 250 zł to czekaj aż urosną do 295 i nie wyrzuć ich w plasticzkowe błoto ;).
  • #9 13487624
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    Te Modecomy co podał Zygi80 będą lepszym wyborem niż te zestawiki 2.1. Na ich temat jest wiele pochlebnych opinii w internecie, wystarczy poszukać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników komputerowych, które będą odpowiednie do słuchania muzyki, a nie tylko do gier i filmów. Zastanawia się nad modelami Philips SPA5300 oraz innymi opcjami, jednak ma wątpliwości co do ich mocy RMS oraz konstrukcji pasywnej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że głośniki 2.1, które użytkownik rozważa, mogą nie spełniać oczekiwań w większym pomieszczeniu. Rekomendowane są głośniki Creative, które oferują lepszą jakość dźwięku, a także Modecomy, które mają pozytywne opinie. Wskazano również na problem z mocą podawaną przez producentów, sugerując, że wiele modeli nie osiąga deklarowanej wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA