logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia dźwięku w TOSCA 303 po wymianie tranzystorów - które kondensatory?

gribek_elk 15 Mar 2003 20:34 1390 10
REKLAMA
  • #1 132143
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    tak własie mam na końcówce mocy w tosce :( . nie fortunnie miałem zwarcie na wyjściach z wzmacniacza. powymieniałem uszkodzone tranzystory i teraz mam tak zwane pierdzenie. efekt występuje bez względu na poziom głośności. czy to nie przypadkiem kondensatory??? może ktoś mi podpowie które to mogą być???
  • REKLAMA
  • #2 132148
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    masz przebity któryś z tranzystorów sterujących , kondki raczej OK
  • REKLAMA
  • #3 132158
    gribek_elk
    Poziom 14  
    problem w tym że wszystkie tranzystorki posprawdzałem :( i ręce załamałem...tranzystorki są sprawne
  • #4 132171
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Temat był juz dziesiątki razy poruszany w związku z podobnym objawem i to zwłaszcza w polskich wzmacniaczach....na wejściu wzm.mocy Masz 2-tranzystory BC307...ich się nie sprawdza-trzeba je wymienić,bez względu na to co pokazuje miernik,nawet mierząc wzmocnienie...przeważnie przerywają ze starości.
  • #5 132177
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Czy ustawiłeś prąd spoczynkowy ?

Czy tranzystory w końcówce mocy były parowane ?

Czy masz obydwa napięcie symetryczne ?
  • REKLAMA
  • #6 132178
    gribek_elk
    Poziom 14  
    nio tak wymieniałem je dzis i dalej to samo :(
    drugi kanał gra idealnie...Help bo mnie krew zaleje
  • #7 132186
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Kanały są symetryczne, porównaj je dokładnie ( szczególnie napiecia)!
  • REKLAMA
  • #8 132220
    witt69
    Poziom 23  
    Skoro drugi kanał jest OK,to porównaj napięcia na tranzystorach z nim,sprawdź napięcie zasilania,najlepiej jak byś miał oscyloskop i generator akustyczny, to sprawa z głowy.
  • #9 132247
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Zrobilem Ludzie wielkie za wszystkie odpowiedzi. nie uwierzycie :) nie dokładne polaczenie na kolektorze BD912 było przyczyną poproawiłem i gra pieknie :) pozdrowionka wszystkim
  • #10 132564
    witt69
    Poziom 23  
    Mogłbyś napisać co to za element i gdzie to stoi?,bo coś nie kojarze z toscą...
  • #11 132588
    gribek_elk
    Poziom 14  
    na plycie jest oznaczony jako T418

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz TOSCA 303 po wymianie uszkodzonych tranzystorów końcówki mocy zaczął generować zniekształcenia dźwięku w postaci "pierdzenia", niezależnie od poziomu głośności. Pomimo sprawdzenia i wymiany tranzystorów, problem nie ustąpił. Wskazano, że często przy podobnych objawach w polskich wzmacniaczach problemem są tranzystory BC307 na wejściu wzmacniacza mocy, które należy wymienić niezależnie od pomiarów. Zasugerowano także sprawdzenie ustawienia prądu spoczynkowego, parowania tranzystorów końcówki mocy oraz symetrii napięć zasilających. Ostatecznie przyczyną okazało się niedokładne połączenie na kolektorze tranzystora BD912 (oznaczonego na płycie jako T418), które po poprawieniu wyeliminowało zniekształcenia i wzmacniacz zaczął działać prawidłowo. Zalecane jest porównanie napięć i sygnałów na obu kanałach oraz użycie oscyloskopu i generatora akustycznego do diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA