Mam stary pc Asrock k7vt4apro, AMD Sempron(tm) 2200+1,50GHz, !,00 GB RAM DDR, karta sieciowa: VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter, karta graficzna: NVIDIA GeForce FX5200 128 MB. Moje pytanie jet takie: Jaki system operacyjny będzie na tym dobrze śmigał jako drugi system?
Witam.
Płyta obsłuży procesor maksymalnie z zegarem 2.4GHz FSB-333MHz cache L2-512KB i jest to (socket-462/ Athlon XP 3200+) z Biosem P-1.5 oraz "max"w dwóch slotach 2GB RAM po 1GB DDR-400 na slot(DIMM). GRAFIKA AGPx8 i tu do wyboru i wglądu w dane techniczne kart nVidia "GF"i Radeon "ATi" oraz w zależności od budżetu ponieważ karta FX5200 z 128MB to nie jest szczyt możliwości magistrali AGP x8.
Danny wx napisał:
Moje pytanie jet takie: Jaki system operacyjny będzie na tym dobrze śmigał jako drugi system?
Jako drugi system polecałbym Viste (aktualizowana)ale po skonfigurowaniu do "MAX"mozliwośći PC i modernizacji o powyższe komponenty.
Przy obecnej konfiguracji może drugi system -Linux starsza wer. Ubuntu
Polecam jakiegoś Linuxa mało awaryjne są i szybkie i fajne bajery np Ubuntu 10.4 LTS z compizem albo jakieś lżejsze np Kubuntu Xubuntu. Albo Minta. Możliwości jest sporo
Podobnej klasy starszy PC-t, świetnie chodzi z "Linux-em". Mając 1 GB RAM, linux "Fedora12" (darmowy, do ściągnięcia z internetu) chodzi u mnie wyśmienicie jako drugi system po XP, polecam.
Fedora to moim zdaniem jedyna dystrybucja godna uwagi. A dla czego tak uważam !
Fedora to bezpłatna dystrybucja i kontynuacja starszej rdzennej dystrybucji Linuxa o nazwie Red Hat. Jądro Red Hat było bazą do powstania takich dystrybucji Linuxa jak np:Ubuntu, Mandrake, Slackware, Debian, SuSe Open oraz płatny tworzony przez niemieckich programistów w firmy Novell - SUSE Linux Enterprise 10 Desktop. Istnieją dwie dystrybucje rdzennego Red Hat bezpłatna o nazwie Fedora oraz płatna o nazwie Red Hat Enterprise Linux różnią się tylko tym, że w RHEL płacimy za sprawdzanie i kontrolę pakietów przez programistów. Istnienieja seminaria i są organizowane z jazdy w Warszawie pod patronatem Amerykanów www.redhat.com .Fedora posiada wsparcie w postaci "Poradnika"oraz stronę Forum www.fedora.pl gdzie otrzymasz pomoc i trafne wskazówki, które pomogą Ci zrozumieć wiele spraw na temat linuxa i jego działania. Początki przygody mogą być niezrozumiałe ale wskazówki na forum i poradnik to przydatne dobrodziejstwo, poczynając od instancji F-14 do pierwszego uruchomiania po przez instancję karty graficznej itd.
Dzięki za porady na razie wypróbuję Kubuntu a potem jak mi się nie spodoba to Ubuntu. A ten Fedora jest na 64 bity a ja mam 32 bity. Chyba, że macie coś lepszego i sprawdzonego.
Ubuntu 10,04 lts sprawdzone przeze mnie osobiście mogę polecić. Następne LTS-y Ubuntu nie testowałem tak samo dokładnie bo jakoś to unity mi sie nie podobało ale to kwestia chyba przyzwyczajenia do compiza albo kwestia gustu
Znalazłem mój post na forum Fedora. Dobór Linuxa "Fedora" pod sprzęt PC, który pokrywa się po części z tą konfiguracja jaką ma kolega Danny wx Post dotyczył wyboru, temat:"Jaka Wersja Fedory Na Pc" lekkiej dystrybucji Fedory pod PC z konfiguracją:
Post - Jaka Wersja Fedory Na Pc Otrzymałem info. od Administratora "WalDo". Porada była trafna i to nie po dwóch tygodniach lub miesiącu, a tego samego dnia. Właśnie to WalDo" wcześniej pomógł mi przy pierwszej konfiguracji "GRUB" i dokonania zmian w pliku "grub.conf" Jak Edytować I Zapisać Plik Grub.Conf i odpaleniu Fodery-14 jako systemy drugiego na jednym dysku z XP.
Cytat:
Polecam:
1. ext4 a nie ext3 - idźmy z duchem czasu, nie obniżajmy wydajności.
2. Spin XFCE Fedora 20 z LiveCD
3. Nie wiem co będziesz robił, ale przy 2GB RAM dałbym drugie tyle swap
4. Przy 20GB na Fedorę nie polecam dzielenia na partycję / i /home - zrób tylko /
5. /boot - 500MB
Jeśli podzespoły na to pozwalają najlepszy Windows 8.1. U mnie na starym PC AsRock K8NF4G chodził bardzo ładnie. Ale nadawał sie raczej tylko do korzystania z Internet Explorer 11
✨ Użytkownik poszukuje systemu operacyjnego, który dobrze działałby na starym komputerze Asrock K7VT4APRO z procesorem AMD Sempron 2200+ i 1 GB RAM. W odpowiedziach sugerowane są różne dystrybucje Linuxa, takie jak Ubuntu 10.04 LTS, Kubuntu, Xubuntu oraz Fedora, które są uznawane za mało awaryjne i szybkie. Niektórzy użytkownicy odradzają nowsze wersje Windows, wskazując na problemy z wydajnością, a jedynie Windows 7 jest wspomniany jako możliwy wybór. Wskazano również, że Fedora jest dostępna w wersjach 32- i 64-bitowych, co jest istotne dla użytkownika z 32-bitowym systemem. Wygenerowane przez model językowy.