logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza słuchawkowego do gitary z zasilaniem 9V

zilw 10 Kwi 2005 12:38 7141 9
REKLAMA
  • #1 1392045
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam .

Szukam schematu wzmacniacza słuchawkowego który by mógł współpracować z gitara i by był zasilany baterią 9V ma może ktoś takie schemacik ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1392102
    XXXc
    Poziom 13  
    najprostszy schemat, to:

ale jeszcze coś poszukam.
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza słuchawkowego do gitary z zasilaniem 9V 20050408124447.jpg (4.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1393687
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Pare miesięcy temu w EdW byl bardzo chwalony sluchawkowy wzmacniacz gitarowy na NE5532 zasilanie wtedy moze podejsc 9V i bedzie smigac dodatkowo mozna podpiac sie przed tranzysotry wyjsciowe dorobic korektor barwy jakas koncowke mala 10W i bedzie fajnie jako preamp pracowac a za pare groszy mamy maly wzmacniaczyk do cwiczenia w domu. Jesli nie bedziesz mogl znalesc w necie tego to napisz mam skan tego (gdzies chyba jeszcze) to Ci podesle.
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #5 1393788
    lutnik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy moglbys zarzucic ten schemat na forum???:) bylbym wdzieczny:)
  • #6 1395996
    spox317
    Poziom 15  
    Witam o to ten wzmacniaczyk. Schamt moze sie wydawac dziwny w niektorym miejscach a to dlatego ze zostal on zaprojektowany do odpowiedniej plytki. Lecz ja polecam zrobic na uniwersalu bo trawic niema co, a na pajaka to latwo o jakas przypadkowa zwore.
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza słuchawkowego do gitary z zasilaniem 9V git_wzm.jpg (115.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1397152
    lutnik
    Poziom 12  
    czy moglbys zeskanowac caly artykuł??:) i co znaczy r18??? i OA??
  • #8 1398549
    spox317
    Poziom 15  
    Napisalem ze ten schemat byl projektowany pod plytke uniwersalna. Poprawilem schemat i wszystko powinno byc jasne. Jak chcesz caly artykol to podaj maila to Ci wysle. (napisz maila w PW)
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #9 2457274
    Pidzej
    Poziom 12  
    Witam!
    Czy ma ktos moze jakis nowy schemat tego wzmacniacza sluchawkowego bo moze sa jakies nowsze rozwiazania bo ostatni post w tym temacie jest z zeszlego roku. Chodzi mi o jakis schemacik zasilany 9V
  • #10 2852616
    luka_z
    Poziom 12  
    Mam pytanie czy układ może pracować bez tranzystorów... nie lutowałem tych tranzystorów zamiast R25 dałem zworę. bez podłączonych słuchawek wzmacniacz działa ładnie (tzn jest czysta sinusoida na wyjściu jak tylko podepnie słuchawki sygnał (oglądany na oscyloskopie) staje się zniekształcony i obcięty. Ale w słuchawkach słychać czysty dźwięk. Trochę to dziwne. czy tak powinno być?? bo mnie się wydaje że nie.

Pozdrawiam
    luka_z

Dolutowałem te trazystory i działa idealnie widać opamp nie wyrabiał prądowo

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza słuchawkowego do gitary zasilanego baterią 9V. Proponowane rozwiązania obejmują prosty układ na wzmacniaczu operacyjnym NE5532, który może pracować jako preamp gitarowy z możliwością dodania korektora barwy i małej końcówki mocy. Schemat był projektowany pod płytkę uniwersalną, co ułatwia montaż i eliminuje konieczność trawienia PCB. Wskazano również na konieczność zastosowania tranzystorów wyjściowych, gdyż sam wzmacniacz operacyjny nie zapewnia wystarczającej mocy prądowej, co wpływa na jakość sygnału przy podłączeniu słuchawek. Udostępniono linki do kilku stron z różnymi schematami wzmacniaczy słuchawkowych oraz możliwość przesłania skanu artykułu z dokładnym opisem układu. Pojawiła się też prośba o nowsze schematy zasilane 9V, jednak nie podano konkretnych aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA