logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec model: APS-450S - Dobór elementów do wymiany

tjackobson 10 Kwi 2014 21:05 2589 0
REKLAMA
  • #1 13496550
    tjackobson
    Poziom 10  

Jestem w trakcie naprawiania zasilacza Chieftec APS-450S. Uszkodzone elementy, jakie dotychczas zlokalizowałem, to kondensator elektrolityczny 330µF/400V (wybrzuszenie), jeden z tranzystorów 11N60C3 (oczywiście wymieniam oba, na 11NM60FP-STP), dwie diody 1N4002 oraz układ TinySwitch PK, którego stan nie pozwala na dokładną identyfikację, wybrałem jako zamiennik TNY-279-PN.

Czytałem już ten wątek - podobnie w moim przypadku bezpiecznik jest cały.

Uszkodzone elementy są również po spodniej stronie PCB, znajdujące się przy uszkodzonych tranzystorach z APFC - dwa rezystory 4R7 (R602 i R607, mają przerwę i widoczne uszkodzenie), dwie diody (D601 i D602) i dwa tranzystory (Q603 i Q604, widocznie uszkodzone). Jedyne, co udało mi się odczytać z tranzystora, który zachował się lepiej to "2A" w poziomie i dalej "E" w pionie (nie jestem pewien tego odczytu, bo obudowa jest lekko stopiona).

Diody SMD nie mają oznaczeń, tylko widoczny biały pasek - pytanie, czy mogę zastąpić je zwykłymi diodami krzemowymi SMD, czy jednak są to jakieś specjalne. Zdjęcia obszaru, na którym znajdują się te elementy i miejsca, w którym były diody 1N4002 (D103 i D104):
    Chieftec model: APS-450S - Dobór elementów do wymiany Chieftec model: APS-450S - Dobór elementów do wymiany

Wymieniam również inne elementy w pobliżu układu scalonego TinySwitch, który eksplodował - transoptor, kondensatory, rezystor, diody (elementy prawdopodobnie sprawne, ale mają opalone obudowy) - tu pytanie, czy dla FR107 dobrym zamiennikiem będzie UF4007. Zdjęcie tego obszaru przed wylutowaniem elementów:

Najbardziej zależy mi na pomocy z doborem diod i tranzystorów SMD, ale oczywiście będę wdzięczny również za inne uwagi.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
REKLAMA