logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec model: APS-650C - Wymienione mosfety a wciąż robi zwarcie

dominos96 19 Lip 2016 21:24 4560 14
REKLAMA
  • #1 15818381
    dominos96
    Poziom 12  
    Witam, umarł mi dzisiaj zasilacz Chieftec APS-650C.
    Przy starcie poleciały bezpieczniki, wiec standardowo zacząłem od pomierzenia wszystkiego, Mosfety PFC miały zwarcie więc je zmieniłem.
    Tranzystory sterujące tymi mosfetami sprawne, cała drobnica również, a mimo tego przy próbie uruchomienia zasilacz wciąż ma zwarcie (podłączony oczywiście przez żarówkę 50W), kondensator elektrolityczny główny nie ładuje się. Jakieś sugestie?

Wymienione tranzystory to Q601 i Q602
  • REKLAMA
  • #2 15818443
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Mostek na wejściu sprawdzałeś?
    dominos96 napisał:
    kondensator główny nie ładuje sie.
    A który to wg. Ciebie jest główny kondensator?
  • #3 15818466
    dominos96
    Poziom 12  
    Pierwsza rzecz jaką sprawdzałem
    W stanie beznapieciowym wszystko wyglada dobrze, dopiero po podłączeniu, zasilacz gdzieś sie zwiera. A niestety nic sie nie nagrzewa.

Główny, czyli duży elektrolit na samym początku, przed przetwornicami.
  • #4 15818904
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    dominos96 napisał:
    zasilacz gdzieś sie zwiera.
    Zazwyczaj klucz/klucze APFC wtedy "zwierają" (jak masz oscyloskop to na bramce możesz zobaczyć co się dzieje) aby szybko naładować 'kondensator główny' - no ale ta mała 50W żarówka przeszkadza...
    Daj 100...150W
  • #5 15819968
    dominos96
    Poziom 12  
    Dałem 150W i brak zmian, czuć teraz tylko delikatne nagrzewanie sie w okolicach mniejszego transformatora i układu scalonego TNY278PN. Oscyloskopu niestety nie mam.

Po dłuższym czasie puścił nawet dymek, najpewniej rezystor R506, wg miernika około 2Ω, oznaczeń niestety nie widać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15820038
    WojtasJD
    Poziom 43  
    To na razie odlutuj / odizoluj chociaż dreny i uruchamiaj bez działającego aPFC -> można wrócić do mniejszej żarówki i spawdzić co się dzieje z +5Vsb
    Wstaw ładne fotki o który rezystor chodzi i napisz jakie dokładnie nMOSFETy wstawiłeś.

Podkradłem obrazek z innego forum dot. APS-1000C :D ale PP może być taka sama.

• #7 15821920
    dominos96
    Poziom 12  
    Rezystor właśnie ten który zaznaczyłeś. Mosfety, które wstawiłem to IXFH32N50, teoretycznie powinny być dobre chyba, że czegoś nie zauważyłem.

Zaraz spróbuje uruchomić bez nich. No i dalej to samo, wiec te tranzystory nie są problemem, a napięć brak, bo na zasilaczu odkłada się tylko 6V.

Problemem jest przetwornica standby, po wylutowaniu transformatora czy układu scalonego TNY278PN zwarcia nie ma, domyślam się, że ten układ nie powinien mieć zwarcia miedzy nogami S i D...
    Edit: 28 Lip 2016 22:25
    Czy zasilacz ma szansę ruszyć jeśli podaję mu te 5V z zewnątrz, czy muszę jeszcze jakoś go oszukać? Bo chciałbym sprawdzić czy wszystko będzie działać po wymianie tego układu scalonego TNY278PN.
    Edit: 28 Lip 2016 22:25
    No i zasilacz ruszył, wszystko spoko, wkładam do PC, odpalam, wentylatory ruszyły, i w sumie tyle. Biosu nie widać, wyciągam RAM, dalej cisza. Mam nadzieje, że nie padła mi płyta, bo procesor to jeszcze pół biedy (magia i7 pierwszej generacji)...
  • Pomocny post
    #8 15822324
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Nie. PP zasila też combo-kontroler FAN4800IN po str. pierwotnej z tego dodatkowego uzwojenia (z R506 po drodze). Masz tam klasyczny stab. szeregowy z diodą Zenera 15V włączany (PS_ON -> GND) transoptorem U702.

Dodano po 5 [minuty]:

W sumie to wcześniej nie 'zaskoczyłem' z objawami - aPFC rusza dopiero po PS_ON -> GND więc niepotrzebnie się przyczepiłem do kluczy aPFC. :oops:
  • REKLAMA
  • #9 15822419
    eldomek
    Poziom 18  
    Ocena: 169
    C 102 czyli "ten duży kondensator" często bywa pusty od tego zaczyna się naprawy zasilaczy.
  • #10 15822456
    dominos96
    Poziom 12  
    eldomek napisał:
    C 102 czyli "ten duży kondensator" często bywa pusty od tego zaczyna się naprawy zasilaczy.

Sprawdzony jak wszystko inne na wstępie , ale osobiście nie spotkałem się w żadnym zasilaczu żeby ten kondensator padł (nie liczę oczywiście spalonych ogniem piekielnym no-name'ów :D)

No cóż, narazie czekam na nowy układ (bo w elektroniku u mnie mieli tylko takie z innymi wyprowadzeniami lub o małej mocy)
  • #11 15830090
    spacetray
    Poziom 3  
    50W is very low lamp for APFC schematics ... use 400W. Anyway your have other problem in APFC schematics. Main filter capasitor yep maybe managed. But this is very rare thing, that is shortcut.

Sorry, tilko chitam polskeu.
  • REKLAMA
  • #12 15830589
    dominos96
    Poziom 12  
    Układ scalony TNY278PN wymieniony, zasilacz ruszył. Tylko, że ruszył od razu, bez zwarcia PS-ON, i wydawał przy tym niezbyt ciekawy dźwięk (takie specyficzne buczenie przetwornicy). Napiecia wyglądały dobrze, ale wolałem go dłużej tak nie trzymać. O co teraz może chodzić?
  • Pomocny post
    #13 15830926
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Może o ten załączany transoptorem stab. o którym wcześniej pisałem - połączony galwanicznie z PP (chyba nie trzeba wyjaśniać co się może zdarzyć w czasie jej uszkodzenia).
    Spr. napięcie na wejściu U702; na nogach Q1 względem masy gorącej.
    Buczenia, piski itd. - do tego oscyloskop się przydaje.
  • #14 15831295
    spacetray
    Poziom 3  
    dominos96 napisał:
    Układ wymieniony, zasilacz ruszył.
    Tylko, że ruszył od razu, bez zwarcia PS-ON, i wydawał przy tym niezbyt ciekawy dźwięk (takie specyficzne buczenie przetwornicy). Napiecia wyglądały dobrze, ale wolałem go dłużej tak nie trzymać. O co teraz może chodzić?

A jak mierzył napięcia oscyloskopem? Buczenie może być dźwiękiem ponownego uruchomienia DC DC. Patrzyć koło supervizora.
  • #15 15832360
    dominos96
    Poziom 12  
    Odlutowałem tranzystory od APFC, i znowu cisza. Przy zwarciu PS_ON zwiera się transoptor U702, reakcji zasilacza brak. Na bramkach tranzystorów przy wyłączonym zasilaczu, napięcie waha się miedzy 10-14V, po "uruchomieniu" zasilacza napięcie stabilizuje się na 12V, pewnie oscyloskop by powiedział tam coś więcej. Za niedługo wyplata to trzeba by faktycznie zainwestować w oscyloskop.

Przejrzałem się jeszcze dokładniej napięciom na wyjściu, i jest z nimi tak samo jak na tranzystorach, czyli na "wyłączonym" zasilaczu pływają, a po jego uruchomieniu jest już stabilnie, i milknie stukanie na rzecz takiego jakby syczenia. Dodam ze przy rozruchu, i wyłączaniu zasilacz o wiele głośniej stuka/buczy. Oj chyba mam coś, tranzystor Q1 zwarty jeszcze jest.
    Edit: 29 Lip 2016 00:02
    Już wszystko jest ok. Płyta trochę mnie nastraszyła, ale restart Biosu i śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Chieftec APS-650C uległ awarii, co objawiało się zwarciem po wymianie mosfetów PFC. Użytkownik wymienił tranzystory Q601 i Q602, jednak problem nadal występował, a kondensator główny nie ładował się. Po dalszych testach i wymianie układu scalonego TNY278PN zasilacz ruszył, ale wydawał niepokojące dźwięki. Użytkownik zidentyfikował problem z przetwornicą standby oraz transoptorem U702, co mogło wpływać na stabilność napięć. Ostatecznie, po restarcie BIOS-u, zasilacz zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA