logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie przy ruszaniu na 1 i wstecznym w Fiat 126P - co to może być?

duczekzabrze 10 Kwi 2005 15:11 3442 10
REKLAMA
  • #1 1392648
    duczekzabrze
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam

Mam taki problem ze jak ruszam z jedynki lub z wstecznego to coś stuka,na wstecznym cicho stuka ale na 1 to wali dosc mocno.Nie wiem co to jest bo jestem początkującym użytkownikiem maluszka i nei znam się na nim do końca.Czy ktoś wie co to moze być,juz nawert kombinowałem z kumplem i ja jechałem powoli a on biegł za nim i nic,gdzieś z tyłu od strony kierowcy chyba:-(Pomoze ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 1392674
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    jak ruszasz normalnie(czyli spokojnie)tez stuka?cos mi sie wydaje ze to sa albo przeguby na polosiach(wyciely sie zabki na flanszach)albo poduszki pod skrzynia biegow. stawiam jednak na przeguby
  • REKLAMA
  • #3 1392696
    duczekzabrze
    Poziom 15  
    h,m..nawet jak wolno ruszam to tez stuka.na 1 jest najgłośniej.
  • REKLAMA
  • #4 1392705
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    A mnie się zdaje że ktoś za dużo "dzikował" maluszkiem i tryby w skrzyni się kończą(wiem z własnego doświadczenia - na końcu nie było 1-biegu - tyle że to był 126bis, ale skrzynia raczej ta sama)
  • #5 1392710
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    moga byc i zeby wyciete.KURDE!to juz grubsza robota!ale remontu skrzyni nie polecam tylko zakup drugiej na szrocie
  • REKLAMA
  • #6 1392732
    kiler997
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moze to i glupie ale tez mam maluszka z 1997 roku ELX tez mialem jakies dziwne stuki na 1 i na wstecznym - zwlaszcza gdy po wrzuceniu biegu i ruszeniu odpuscilo sie gaz - i co sie okazalo - rozklekotane mialem lozysko w alternatorze i na wiatraku - dziwne ale gdy deplo sie gazu stuki znikaly - dodatkowo niezbyt mocno trzymaly sie tez szpilki na kole alternatora - w koncu alternator musialem wymianic bo rozpadl sie wirnik

Stukac moga tak jak pisali moi poprzednicy - przeguby

Stukac moze skrzynia biegow

W koncu to jest FIAT i dopoki stuka to jedzie :D
  • #7 1392759
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    to jest uszkodzona choinka w skrzyni biegów wiec to jest przyczyną stukania najprostrzym rozwiązaniem jest wymiana skrzyni biegów na nową (uzywaną) koszt skrzyni 100zł a wymiana drugie tyle.przerobiłem ten temat już wiele razy i zawsze to było to samo.pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 1392971
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam
    choinka to to raczej nie jest bo 1bieg i wsteczny nie idzie przez chionkę tylko osobne koła zebate stawiam raczej na koło zębate 1 biegu
    pozdrawiam
  • #9 1394203
    duczekzabrze
    Poziom 15  
    hm.. zapomniałem dodać... ruszając z 2 normalnie jedzie i nic nei stuka a gdy ruszam z jedynki i przyspieszam to stukanie jest szybsze(wzrasta wraz z prędkością)

Czy to mogą być poduszki pod skrzynią ,bo kumpel mi tak powiedział ?
    Najlepiej jakgy ktoś mi coś napisał na gg 4760648 ja często jestem niewidoczny ale zawsze mozemy się zgadac.Ludzie pomózcie mi bo chce to jakos tanio zrobić a narazie to mi się nie usmicha wydawac duzo kasy.. ;-(
  • #10 1407593
    passatwałcz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    stawiam na choinke,kiedys często "rajdowałem" dzikiem i takie były początki smierci skrzyni..a skrzyn przeorałem 6 sztuk:) oj były to czasy..... kilka gowic,2 razy wał......
  • #11 1408017
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Czeka cie wymiana choinki w skrzyni lecz wedlug mnie jest to strata czasu i pieniedzy bo lepiej jest podjechac na zlom i kupic za pare groszy skrzynie w dobrym stanie i przelozyc cala, taki sposob polecam. Wymiana choinki nawet wtakim aucie jak maluch to nie taka prosta sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Fiat 126P pojawia się stukanie podczas ruszania na 1. biegu i biegu wstecznym, które nasila się przy przyspieszaniu z jedynki. Możliwe przyczyny to uszkodzone przeguby na półosiach (wycięte zęby na flanszach), zużyte poduszki pod skrzynią biegów lub uszkodzenia w samej skrzyni biegów, zwłaszcza w kołach zębatych 1. biegu i biegu wstecznego. Część użytkowników wskazuje na uszkodzoną "choinkę" (wałek sprzęgłowy) w skrzyni, co wymaga wymiany całej skrzyni biegów, gdyż naprawa jest trudna i kosztowna. Alternatywnie, niektórzy sugerują zakup używanej skrzyni z demontażu. Dodatkowo, stukanie może pochodzić od zużytego łożyska alternatora lub luźnych elementów mocujących alternator. Ruszanie z 2. biegu nie powoduje stuków, co wskazuje na problem związany z 1. biegiem i wstecznym. Zaleca się diagnostykę przegubów, poduszek skrzyni oraz ewentualną wymianę skrzyni biegów na używaną w dobrym stanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA