logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać transmisje na żywo z satelity i TVP?

Adam Pyka 10 Kwi 2005 20:05 2525 7
REKLAMA
  • #1 1393500
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć jak jest transmitowany obraz podaczas relacji "na żywo" np. w Faktach. Wiem, że ekipy korzystają z łącz satelitarnych. Skoro używają satelit, to czy można 'amatorsko' odebrać obraz?

Druga sprawa to TVP - czy można odebrać z satelity? U mnie niestety kiepskawo z odbiorem naziemnym i nie pomagają anteny kierunkowe i wzmacniacze. Nawiasem mówiąc napisali z błędem nazwę ulicy, na której jest nadajnik ;-)

Pozdrawaim,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • #2 1393932
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Moze zaczne od konca. Mozna odebrac TVP z satelity ale tylko (jak na razie ) w pakietach cyfrowych wiec.....
    Z tego co wiem to analogowo nie nadaje. I pytanie moje : czy wykorzystales wszystkie mozliwe sposoby aby odebrac tv publiczna? Przeciez oni MUSZA zapewnic pokrycie calego kraju.
    Chyba ze wkradl Ci sie blad i miales na mysli TVN. JEzeli tak to chyba jeszcze jest na HotBirdzie (dawno nie ogladalem wiec nie jestem 100% pewny) tam gdzie TVPolonia.

A z tymi relacjami na zywo to owszem da sie odebrac - z tym ze uplink i downlink takiej relacji jest na innych pasmach niz standardowo dostepne (czyli za pomoca zwyklej satelity tego nie odbierzesz - choc powiem ze jak sie bawilem w krecenie czasza to raz odebralem jakas relacje "bez obrobki" tyle ze po arabsku).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1395141
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Kiedyś, w czasach królowania analogowej TVSAT przekazy można było odbierać dosyć łatwo mając obrotnicę. Najczęściej szły z tych mniej poularnych Eutelsat-ów. Teraz nie wiem. Myślę, że idą cyfrowo, tylko szukanie jest nieco bardziej kłopotliwe...

Sebastian
  • REKLAMA
  • #4 1395739
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    gabik001 napisał:
    I pytanie moje : czy wykorzystales wszystkie mozliwe sposoby aby odebrac tv publiczna? Przeciez oni MUSZA zapewnic pokrycie calego kraju.
    Chyba ze wkradl Ci się blad i miales na mysli TVN. JEzeli tak to chyba jeszcze jest na HotBirdzie (dawno nie ogladalem wiec nie jestem 100% pewny) tam gdzie TVPolonia.

Nie pomyliłem się - chodzi mi o TVP1. Muszą zapewnić pokrycie całego kraju, ale nie do końca to jest prawdą! Zobacz wykresy odbioru - TVP ma około 95% (teoria). U mnie jest odbiór ale tylko w słoneczne i bezwietrzne dni (nie wiem dlaczego). Ale ten odbiór to tak syczy i piszczy, ze nic nie obejrzysz. Z analogowej to Polonię , TVN i TV4 odbieram. Zresztą moi sąsiedzi też mają straszny problem z odbiorem. Jednak na drugim końcu wsi odbiór jest super! Jakaś taka "dziura" sygnałowa". Przecież nie będę ciągnąć 3km kabla żeby sobie Wiadomości pooglądać ;-)

gabik001 napisał:
    A z tymi relacjami na zywo to owszem da się odebrac - z tym ze uplink i downlink takiej relacji jest na innych pasmach niz standardowo dostepne

Jak to mówią - polak potrafi ;-) Mógłbyś przybliżyć temat?

ArtMedia napisał:
    Najczęściej szły z tych mniej poularnych Eutelsat-ów. Teraz nie wiem. Myślę, że idą cyfrowo, tylko szukanie jest nieco bardziej kłopotliwe...

Z których Eutelsatów? Co masz na myśli "mniej popularnych"?? Z tego co ja wiem, to raczej na pewno nie idzie to przez HotBirda.

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #5 1397700
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Jezeli chodzi o relacje , to Ci nie pomoge bo jakos sie tym nie interesowalem nigdy - a to co wiem to teoria. To ze odebralem kiedys, kiedys taki przekaz to czysty przypadek.

Zeby sobie wiadomosci obejzec wystarczy miec internet i na stronie tvp sa swierze wiadomosci, panorama i teleexpres codziennie.
    A jezeli chodzi o hotbirda to nie dziala on tylko na tych czestotach co mozna odebrac za pomoca zwyklej satelity (nawet na rozszerzonym pasmie) - jest wiele innych czestotliwosci dostepnych za pomoca specjalistycznego sprzetu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1398036
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Bardzo często odbierałem przekazy z Eutelstana na 16st. na 10st. i na innych mniej popularnych. Teraz jednak wiekszość, prawie wszystko idzie w MPEG SCPC i nie znając parametrów ciężko namierzyć.

Sebastian
  • Pomocny post
    #7 1399078
    ubidigi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeśli posiadasz jakikolwiek cyfrowy odbiornik satelitarny z Diseq1,2 i obrotnicę lub siłownik z pozycjonerem nic prostszego. Przekazy TVN głównie są na 16E a TVP 7E. Czasami przekazy są nadawane w formacie MPEG 2 4:2:2 wtedy zwykły odbiorni TV sat cyfrowy sobie nie poradzi ale !!! karty DVB-S do komputerów po odpowiednim ustawieniu dają sobie radę. Wiele imprez sportowych są w ten sposób dostępne. Jesli Cie interesują sporty amerykańskie - nie ma problemu. Ostanio było bardzo dużo dostępnych przekazów po śmierci Papieża (Wadowice Rzym Błonia Warszawa itp.) Samemu ciężko cokolwiek znaleźć, zobacz :
    http://www.sat-benelux.nl/forum/ i wejdź do Post here your feed
    całe bogactwo feed'ów na bieżąco aktualizowane wystarczy znać czasami godznę imprezy sprawdzić gdzie leci.
    Zobacz też:
    http://www.satelliweb.com/index.php?section=livef
    Miłej zabawy, bo można nieźle się uśmiać jak jegomość z TVP czeka na wejście np. w wiadomościach i dłubie w nosie albo mamrocze co będzie gadał. TVN i TVP w zasadzie korzystają ciągle z tych samych częstotliwości itp.
    Przykład: dziś na satelicie 16 E częstotliwość 12701MHz polaryzacja H Symbol rate 5631 FEC 3/4 o godz. 9:26 była konferencja prasowa Juszczenki transmitowana przez TVN24.
    Pragnę również zwrócić uwagę, iż nie jest to piractwo - wszystko legalnie.
  • #8 1983907
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Dziekuje serdecznie za odpowiedzi, w szczególności dzięki ubidigi udało mi się odebrać przekaz TVP - było bardzo zabawnie :D
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka

Proszę moderatorów o zamknięcie tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Transmisje na żywo, takie jak relacje w "Faktach", są nadawane za pomocą łącz satelitarnych, jednak uplink i downlink odbywają się na specjalistycznych pasmach, które nie są dostępne dla standardowych odbiorników satelitarnych. Odbiór takich sygnałów amatorsko jest trudny i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz znajomości parametrów transmisji. TVP1 jest dostępna z satelity, ale wyłącznie w pakietach cyfrowych, nie nadaje analogowo. Odbiór naziemny TVP może być problematyczny w niektórych lokalizacjach z powodu tzw. "dziur sygnałowych". W przeszłości transmisje analogowe z mniej popularnych satelitów Eutelsat były łatwiejsze do odbioru, obecnie większość sygnałów jest nadawana cyfrowo w formacie MPEG SCPC, co utrudnia ich znalezienie bez dokładnych parametrów. Do odbioru cyfrowych przekazów satelitarnych przydatne są odbiorniki z obsługą DiSEqC 1.0/1.2 oraz obrotnice lub siłowniki z pozycjonerem. Niektóre transmisje sportowe i specjalne wydarzenia są dostępne w formatach MPEG-2 4:2:2, które wymagają bardziej zaawansowanych kart DVB-S w komputerach. Przydatne źródła informacji o aktualnych feedach to fora satelitarne, np. sat-benelux.nl i satelliweb.com. Internetowa transmisja TVP jest alternatywą dla problematycznego odbioru naziemnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA