logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV satelitarna - jaki sprzęt, jakie kanały (bezpłatne)

and_rog 19 Wrz 2016 20:58 3864 7
REKLAMA
  • #1 15941878
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    W miejscu gdzie mieszkam, nie ma stabilnego odbioru telewizji cyfrowej. Obracałem antenę, zmieniłem antenę, zmieniłem miejsce zamocowania anteny - regularnie zdarzają się zaniki sygnału. A dokładniej: sygnał 100%, jakość... np. 10%. Z tego co czytałem - to oznacza zakłócenia w sygnale. Pomału mam dosyć walki z antenami, kablami, i skłaniam się w stronę kablówki (najtańsza: 37zł/mieś), lub kupieniem czasy, konwertera, dekodera, i odbiorem telewizji przez satelitę. Tu pytanie do znawców tematu, którzy po prostu w tym siedzą (im zajmie to 30 sek):
    1. czy rzeczywiście są w emisji satelitarnej typowe programy za free, np. TVP, TVN, Polsat, itp
    2. Jaki sprzęt jest potrzebny (aby zwyczajnie nie przepłacić, gdy pójdę do sklepu i sprzedawca coś poleci);
    3. Na jakiego satelitę się ustawić
    4. ewentualnie - rada, jeśli jakaś przyszła Wam na myśl.
    Zapoznałem się z tematen tak jak potrafiłem - np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2271004.html#10782414 przeczytałem, ale to było 4 lata temu.

Dziękuję .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15941914
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Ad.1. Są ale nie takie
    Ad.2. Dekoder DVB-S2 + np. Triax 80cm z konwerterem.
    Ad.3. HotBird
    Ad.4. Nie podałeś wymagań, więc ciężko coś doradzić
  • REKLAMA
  • #3 15941920
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 610
    and_rog napisał:
    czy rzeczywiście są w emisji satelitarnej typowe programy za free, np. TVP, TVN, Polsat, itp

Tylko FTA lista - http://www.fta.strefa.pl/
    and_rog napisał:
    Jaki sprzęt jest potrzebny (aby zwyczajnie nie przepłacić, gdy pójdę do sklepu i sprzedawca coś poleci)

To zależy na jaką tv sie zdecydujesz ( TNK, Cyfrowy polsat , NC+)
    and_rog napisał:
    Na jakiego satelitę się ustawić

Hot bird
    and_rog napisał:
    ewentualnie - rada, jeśli jakaś przyszła Wam na myśl

Jakie koszta miesięczne na telewizję chcesz przeznaczyć ?
  • #4 15942835
    and_rog
    Poziom 23  
    Koszta: jak najtaniej. Czy istnieje taka możliwość, że kupuje cały sprzęt, ale nie potrzebuje abonamentu? Czyli po inwestycji w cały zestaw, używam go za darmo, bez jakiś dodatkowych opłat? Jest takie coś realne, czy w dobie telewizji cyfrowej zawsze jak mam dekoder, to i tak potrzebuje kartę/abonament, która pozwoli używać sprzęt?
  • REKLAMA
  • #5 15942951
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    and_rog napisał:
    Czy istnieje taka możliwość, że kupuje cały sprzęt, ale nie potrzebuje abonamentu?
    Istnieje.
  • REKLAMA
  • #6 15943604
    and_rog
    Poziom 23  
    Czyli, kończąc temat, wygląda to tak:
    kupuję: Dekoder DVB-S2, np:
    http://allegro.pl/tuner-ferguson-ariva-153-combo-fhd-dvb-c-dvb-s-i6485131012.html
    antena i konwerter, np:
    http://allegro.pl/zestaw-dvb-s2-antena-corab-konwerter-globo-1739a-i5567290744.html
    ustawiam na Hotbird.
    I powinno zadziałać, telewizja bez rejestracji, abonamentu, po prostu za free. Tak?
  • #8 15943621
    and_rog
    Poziom 23  
    Dzięki!
    Pomógł - należy się, więc daję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania dla problemu niestabilnego odbioru telewizji cyfrowej, rozważając przejście na telewizję satelitarną. Odpowiedzi wskazują, że dostępne są darmowe kanały satelitarne, takie jak TVP, TVN i Polsat, a do odbioru potrzebny jest dekoder DVB-S2 oraz antena, np. Triax 80cm z konwerterem. Użytkownik powinien ustawić antenę na satelitę HotBird. Istnieje możliwość korzystania z telewizji satelitarnej bez abonamentu, po zakupie odpowiedniego sprzętu. Podano również linki do list kanałów dostępnych w języku polskim oraz innych językach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA