logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać TVP, Polsat, TVN bez abonamentu przez satelitę?

Anatolmis 26 Gru 2006 12:39 42915 7
REKLAMA
  • #1 3370693
    Anatolmis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Obecnie mam w domu kablówkę za którą płacę 40zł miecięcznie. Telewizje ogladam dosłownie pare minut dziennie, więc chce wmiejszyć opłaty za nią do 0zł i płacić tylko na pocznie opłaty radiowe.
    Nie wiem co zrobić!!
    Blisko mnie ok 200m są anteny satelitarne.
    Chciałbym kupic jakić dekoder z anteną. Tylko nie wiem czy coś uda mi sie złapać. Chodzi mi konkretnie o TVP1,2,3, polstat i tvn. Poradcie coś.
    A propo dekoderów są cyfrowe i analogowe. Czym one się różnią ??
    Wiem, że w cyfrowych sie jakieś karty wkłada, Może są jakieś z programami bez abonament. Nie chce zakładac C+ anie C polsatu.
    Poradźcie z góry dziękuję!!
  • REKLAMA
  • #2 3370719
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Niestety bez abonamentu można oglądać kilka Polskich kanałów tematycznych,bez tych które wymieniłeś :cry: Potrzebny jest dekoder cyfrowy (analog poszedł do lamusa) :D .Więcej informacji znajdziesz na forum używając funkcji "szukaj",tematy podobne były omawiane dziesiątki razy,nie ma sensu powtarzać po raz kolejny.
  • REKLAMA
  • #3 3370726
    jani95
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zrezygnuj z telewizji kablowej i podłącz się do analogowej anteny która jest w bloku, jak nie będziesz mógł z niej odbierać to postaw antenę w pokoju. Z niej będziesz mieć TVP 1, 2 , 3, Polsat, TVN i TV4. Satelity nie opłaca się montować bo tam i tak nie ma co oglądać pomimo że jest darmowa. Jeśli chodzi o odbiorniki cyfrowe to abonamenty za nie są także płatne.
  • #4 3370774
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    No nie jest to takie pewne! Kol. "Anatolmis" miweszka w takiej odległości od przemiennika (przemienników?) że odbiór na antenie wewnętrznej może być niemożliwy. Przypuszczam jednak, że z Warszawy można odbierać bezproblemowo TV1, TV2 i TV3 za pomocą tunera cyfrowej TV naziemnej (DVBT). Tunery takie są dość rzadko spotykane ale były np. t. satelitarno-naziemne (cyfrowe) "Skymax 771". Cena nowego to ok. 250,- zł. Można na nich odbierać i TV Sat i naziemne programy cyfrowe. Do TV sat potrzebny jest jeszcze czasza antenowa i konwerter (oczywiście kabel i złączki) a do naziemnej zwykła, mała "Yagi" - 5-cio el. no i kabel. Z TVN-em jest trochę trudniej bo niekodowany program nadaje tylko na analogu satelitarnym i nie wiadomo jak jeszcze długo? Na cyfrowej satelicie można oglądać bez dodatkowych opłat TVP "Polonię", "Polsat 2", TVP "Kulturę" i jeszcze kilka innych.
  • REKLAMA
  • #6 3370871
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Człowieku! mylisz pojęcia.Poczytaj trochę teorii na temat TV sat,telewizji cyfrowej,sposobów odbioru ,itd.Jest tego pełno w sieci!
  • REKLAMA
  • #7 3371042
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Ta antena to (wydaje mi się) jedno wielkie "naciąganie"! Nie podano ani jednego, obiektywnego jej parametru! Antena powinna mieć podane przynajmniej pasmo i zysk kierunkowy (dla poszczególnych częstotliwości lub (przynajmniej) pasm. Nie podano nawet jej rozmiarów!
  • #8 3395590
    akek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli chodzi Ci "konkretnie" o TVP1,TVP2, TVP3, Polsat i TVN to nie potrzebujesz żadnego dekodera. Te programy są odbierane przez dekodery cyfrowe tylko w płatnych pakietach - lub w sposób nielegalny poprzez sharing, ale tego nie polecam również ze względów praktycznych. Z dekoderów jest też kilka darmowych programów po polsku: Pulse, Polsat2, Tele5, Zdrowie i Uroda, TvBiznes. Jeśli chodzi o kanały na których Ci zależy to najprościje zamontuj je z anteny szerokopasmowej z zasilaczem lub lepiej z kierunkowej np. typu Yagi ze wzmacniaczem.

Podsumowanie tematu

✨ Aby odbierać TVP1, TVP2, TVP3, Polsat i TVN bez abonamentu przez satelitę, konieczne jest posiadanie dekodera cyfrowego, gdyż analogowy sygnał jest już przestarzały. Jednak większość wymienionych kanałów dostępna jest w płatnych pakietach satelitarnych, a darmowy odbiór tych konkretnych programów jest ograniczony. Alternatywnie, można spróbować odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T, która umożliwia odbiór TVP1, TVP2 i TVP3 bez opłat, choć TVN jest trudniejszy do złapania, gdyż jego niekodowany sygnał jest dostępny głównie na analogowym satelicie. Do odbioru satelitarnego potrzebna jest antena satelitarna (czasza) z konwerterem, dekoder cyfrowy oraz odpowiednie okablowanie. Do odbioru naziemnego wystarczy antena kierunkowa typu Yagi (np. 5-elementowa) i tuner DVB-T. Dekodery cyfrowe mogą wymagać kart dostępu w przypadku płatnych usług, ale istnieją też dekodery umożliwiające odbiór darmowych kanałów. Anteny szerokopasmowe lub kierunkowe ze wzmacniaczem są rekomendowane do odbioru naziemnego. Zakup taniego zestawu satelitarnego powinien uwzględniać parametry anteny takie jak pasmo i zysk kierunkowy. Nie zaleca się korzystania z usług typu sharing ani zakładania abonamentu platform takich jak Cyfrowy Polsat czy Cyfra+ jeśli celem jest całkowite wyeliminowanie opłat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA