Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha aerox - Skuter nie wchodzi na obroty, dziwny odglos w silniku

soltys981 15 Apr 2014 15:10 4593 10
    soltys981
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem a nawet 2.
    Wczoraj skuter wysiadł mi pod szkola nie chcial odpalic wiec do domu wrocilem, przeczyscilem filtry, gaznik, plywak sie zaciał juz jest ok.
    A dzisiaj ponawia sie problem, jeda ze szkoly odkrecila mi sie swieca dokrecilem ją i jeda na poczte 80km/h spadek mocy i dziwnne odglosy w silniku. Dopchalem do domu rozkrecam wszystko (najpiers pokrywe, wariator itd wszystko kompresorem przedmuchalem) dobra probuje odpalic nic. Biore sie za gaznik przedmuchalem, zdjalem filter zalozylem i niby odpala ale musze zassac wezykiem paliwo (w aeroxie jest tak ze ida 2 wezyki od filtra paliwa jeden zasysa paliwo przez co z drugiego leci benzyna) a wiec jak juz zassam i kopne to odpala ale nie wchodzi na obroty dzwieki nadal sa ale skuter odpala. Czy to pierscionki ? Czy cos innego ? Dodam ze swieca ma iskre ale słaba. Nie jestem jakims mechanikiem wiec prosze o pelne nazwy nie skrotowe itd. W razie koniecznosci odprowadze do mechanika. p.s regulowac gaznika nie umiem.
    Inkwizycja
    Level 29  
    Możesz coś więcej powiedzieć na temat tych dźwięków ?

Ps. Popraw to: "w aeroxie jest tak ze ida 2 wezyki od filtra paliwa jeden zasysa paliwo przez co z drugiego leci benzyna" bo wychodzi na to że masz skuter na paliwo i na benzynę :D
    soltys981
    Level 9  
    Pozniej sprobuje nagrac filmik, teraz poszedlem i odpalil i wchoidzil na obroty ale halas był wiekszy.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Coś się rozleciało. Szukaj. Jazda w ten sposób raczej mocno niewskazana. Może cię czekać dość gruntowna rozbiórka.
    soltys981
    Level 9  
    Nie jezdze nim. Moze byc to spowodowane swieca lub przebiciem cewki ?
    Błażej
    Wyciągnij ten skuter na dwór, odpal i nagraj dźwięk silnika bez echa pomieszczenia i zamień z tym filmem. Ale mi to brzmi, jak mechaniczny jazgot. A to już raczej na pewno nie cewka.
    soltys981
    Level 9  
    Poszedlem go odpalic na dworze ale nie odpala i czuje opor jakby tłok z cylindrem sie klinował wiec 2 kopniecia i odpuscilem.
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Marna jakość dźwięku w nagraniu, trzeba dobrego aparatu/kamery a nie kieszonkowej zabawki. Bez rozbiórki silnika tu się nie obejdzie. Strzelam że do wymiany są łożyska na wale korbowym, padło łożysko na korbowodzie lub (i w następstwie) przytarł się cylinder.
    soltys981
    Level 9  
    Ile moze kosztowac taka naprawa u mechanika ?
    Błażej
    Skąd mamy wiedzieć? Nawet nie wiadomo, co jest zepsute.