logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić simeringi w Simsonie S51 bez rozpoławiania silnika?

sygala 10 Kwi 2005 22:11 15933 9
REKLAMA
  • #1 1394066
    sygala
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    siema wszystkim. mam pewien problem chcialem wymienic simeringi w s51 tylko ze nie chce rozpoławiac silnika czy da sie to zrobic. chociaz od strony komory oleju bo ten jest bardziej zuzyty. dzieki bardzo
  • REKLAMA
  • #2 1394181
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam
    zależy to od tego czy ktos juz kiedyś go rozbierał, bo w niektórch simsonach simering jest od wewnątrz czyli w tym przypadku trzeba rozpołowic silnik a w niektórcyh nie trzeba musisz rozebrać dekiel od strony oleju i będziesz widział czy jest simering widoczny jeżeli jest to odkręcisz koło zebate któro znajduje sie na wale i wydłubiesz siemring śrubokretem i założysz nowy. Tak jak juz wczesniej pisałem zależy jak jest złozony silnik jezeli ktoś go juz rozbierał, od strony koła zamachowego też jest różnie z tym, może byc od śropdka jak i od zewnątrz a nawet spotkałem sie ze były dwa simeringi jeden od srodka a drugi od zewnątrz odkręć dekiel od strony koła zamachowego i przesz dziurki w kole powinieneś zobaczyć czy jest widoczny jeżeli jest to bez rozpoławiania silnika go wymienisz
    Pozdrawiam
  • #3 1394639
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Zaloz simmering dobrej firmy, to bardzo wazne. Nie montuj podróbek polskiego rzemieslnika.
  • REKLAMA
  • #4 1394662
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam nie wiem jak teraz ale kiedyś zielone simeringi były dobre
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1395635
    sygala
    Poziom 11  
    Wlaśnie, zielone simeringi posiadam ale nie wiem czy one sa dobrej czy zlej jakosci

Dodano po 2 [minuty]:

nie wiem czy ten silnik byl kiedy kolwiek rozpołowiony ale podejrzewam wrecz jestem pewien ze byl, ale jak tam byl zalozony ten simering to nie wiem. piszcie jeszcze jak macie jakies tematy.
  • #6 1396407
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    czy silnik był rozpoławiany można stwierdzić po śrubach wkreconych od strony prądnicy
    jezeli są pocharatane to znaczy ze tak
    nie da sie wymienic uszczelnień bez rozbiórki
    tak jak moi przedmówcy proponuje uszczelnienia dobrej marki plus nowe łożyska do silników dwusuwowych na wał typ 6204 P4
    jezeli potrzebujesz jakieś części to jeszcze mam troche oryginalnych wszystko made in DDR ale prosze na priv
    pozdro
    T
  • #7 1397413
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    tak czy tak musisz ściągnąć dekle żeby zobaczyc, jezeli okaże sie że, simemering jest od srodka to dekle do rozpołowienia silnika i tak trzeba odkrecić :)
    pozdrawiam i powodzenia
  • #8 1401698
    sygala
    Poziom 11  
    No dekle to wiem to to podstawa zeby odkrecic tylko czy połówki tez trzeba odkrecac? z tego co tu wszyscy pisza to wywnioskowalem ze zalezy wszystko od tego czy byl wczesniej rozpolawiany silnik. i tak zrobie odkrece dekle i zobacze co z tego bedzie i ewentualnie jak cos to wytargam ten stary i zaloze nowy jeszcze mnie jedno interesuje czy ciezko bedzie mi wyciagnac simmering. wiem ze jak bym mial go rozpolowionego to bym go wybil z drugiej strony a jesli ja nie chce go rozpolowic i wyciagnac to chyba bedzie troche trudniej?
  • REKLAMA
  • #9 1401823
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    jeżeli będzie od strony dekla to poprostu wbij w niego srubokręt i wyciągniesz go przecież na starym i tak Ci juz nie zalezy.
    Pozdrawiam
  • #10 1402671
    sygala
    Poziom 11  
    Moze jakos sobie poradze dzieki za wszystkie posty

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana simeringów w Simsonie S51 bez rozpoławiania silnika zależy od konstrukcji i wcześniejszej historii rozbiórki silnika. Jeśli simering jest umieszczony od strony komory oleju i jest widoczny po zdjęciu dekla, można go wymienić bez rozpoławiania, odkręcając koło zębate na wale i wyjmując simering śrubokrętem. W przeciwnym wypadku konieczne jest rozpołowienie silnika. Stan śrub od strony prądnicy może wskazywać, czy silnik był wcześniej rozbierany. Zaleca się stosowanie simeringów dobrej jakości, najlepiej oryginalnych lub markowych, unikając podróbek. Przy wymianie warto również wymienić łożyska wału (typ 6204 P4). Usunięcie starego simeringu od strony dekla jest możliwe przez wbicie śrubokręta i wyciągnięcie go, choć może być trudniejsze bez rozpoławiania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA