logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP 3820, jak ustawić mechanizm po wymianie zebatki?

onis 10 Kwi 2005 23:18 3734 9
REKLAMA
  • #1 1394374
    onis
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam mam kłopot z drukarką HP 3820, po wymianie zebatki w dok station i co nie wiem jak ustawić mechanizm wzgledem reszty drukarki. Czytałem posty ale to nic nie pomagało wciaż stacja przesuwa sie wraz z kartka i w pewnym momencie sie blokuje. Proszę o jakieś porady co do ustawień tych mechanizmów - zasprzęglałem i cudowałem z tymi zebatkami ale nie wiem co dalej robic. Może ktoś ma jakąs fotkę jak to powinno wyglądać. POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #2 1394458
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    onis napisał:
    Witam mam kłopot z drukarką HP 3820, po wymianie zebatki w dok station i co nie wiem jak ustawić mechanizm wzgledem reszty drukarki. Czytałem posty ale to nic nie pomagało wciaż stacja przesuwa się wraz z kartka i w pewnym momencie się blokuje. Proszę o jakieś porady co do ustawień tych mechanizmów - zasprzęglałem i cudowałem z tymi zebatkami ale nie wiem co dalej robic. Może ktoś ma jakąs fotkę jak to powinno wyglądać. POMOCY!!!

ja zawsze składam tak jak było i jest ok
    ona zawsze zabiera stacje potem się chwilke blokuje i idzie w drugą strone po chwili wszystko się ustawia w odpowiednim miejscu i jest ok
    powiedz o co dokładnie chodzi
    na elektrodzie jest gdzieś instrukcja zrobiona w WORD-dzie i jest tam dokładnie pokazene jak złożyć servis station

poczytaj tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic101764.html#491085

pozd
  • #3 1394998
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    mechanika sama się ustawia ja też miałem parę takich przypadków i było to przyczyną iż ząbek który był zrobiony był zaszeroki poprawiłem go i OK. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1398582
    MIM ELECTRONICS
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Mechanika sama się nie ustawia ( jak źle złożymy sprzęgiełko w stacji serwisowej to zębatka ulegnie zmieleniu na 100%).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1399759
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Pewnie jak źle złożymy sprzęgło to pewnie że nic się samo nie naprawi. Chodziło mi że jak dobrze złożymy wszystko to karetka się sama ustawi względem wałka.
  • #6 2490089
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    moze mi ktos wytlumaczyc co sie dzieje w moim przypadku, bo ja juz nic z tego nie czaje, zlamal mi sie ten trzpien, kupilem nowe zebatki poskladalem, wszystko wyglada tak jakby mialo dzialac a nie dziala, bo to sprzeglo cos dziwnie sie zachowuje. jak juz zasprzegli to nie chce rozsprzeglic, przeczuwalem to wiec specjalnie przy montazu nie zalozylem tej obudowy wierzchniej nad kareta. durkarka wlacza sie, niby wszystko dziala, karetka jedzie, do tylu, wraca ale jak chce zaparkowac to sie nie wysprzegla tylko podskakuje na kole (juz dalej jechac nie moze) probuje delikatnie docisnac reka to poprostu sie blokuje, caly problem w tym ze sprzeglo sie nie wysprzegla. rozumiem jak sie zalacza to sprzeglo bolec wchodzi w wycinek kola i wszystko chodzi, ale nie rozumiem jak sie to ma wysprzeglic i widac drukarka tez nie rozumie. jestem nawet gotow wyslac komus sama ta kasetke z zebatkami (bo cala drukarka jest zbedna) zeby mi to za oplata zlozyl tak jak to powinno byc, wydalem kase na czesci a to nie wiadomo czego nie dzialoa:cry:
  • REKLAMA
  • #7 2491659
    mariuszg
    Poziom 12  
    Jezeli wszystko jest dobrze poskładane to nie skręcaj tej zębatki (łączącej serwis station z reszta drukarki (mechanizmu) - to jest taki półksiężyc platikowy skręcany na jedna śrubę. Nie zakładaj go i odpal drukarkę nawet bez obudowy, jak przestanie pracować (powinno się wszystko ustawić) to skreć dopiero ten element. Powinno pomóc. U mnie nieraz pomogło. Pozdrawiam.
  • #8 2491939
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    dziala, normalnie dziala, nie dokrecilem tej klapy nad karetka zeby w razie co poderwala ja do gory a nie wywalilo zebatki (zrobilem zapasowe sprzeglo, dzialajace na przeciazenia:D ) przy 2 pierwszych uruchomieniach troche terkotalo, ale juz sie ustawilo i dziala, a jakby co to licze ze wyskoczy kareta a nie zerwie zebatek:)
    dzieki mariuszg!!
    Po zalozeniu obudowy znowu szaleje:cry: przez to ze nie dokrecilem wszystkiego poprostu karetka w krytycznym momencie podskakuje na zebatce i nie niszczy nic, ale zeby to dzialalo cicho lub sprawnie to bym nie powiedzial:|
  • #9 3085654
    maxvonsopop
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    mialem problem z hp3820 z mala zebatka w stacji dokujacej. po rozkreceniu drukarki faktycznie okazalo sie ze to ten najmniejszy trybik. wymiemilem go na nowy metalowy. jednak po zmontowaniu wszystkiego do kupy drukarka szwankuje. zaczyna drukowac , karetka wyjezdza i ale kwadratowe gumki ze stacji zamiast stac nie ruchomo przesuwaja sie w miare jak sie przesuwa papier. po 5cm gumki sa juz taak blisko ze uderza w nie karetka i nastepuje zatrzymanie drukarki . na ekranie pojawia sie komunikat "blad mechanizmu"
  • #10 3086566
    StefaniakNorbert
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Ja przyłanczam się do opinie o źle poskładanej stacji.
    proponuje zwrócic uwagę na małą sprężynkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej drukarki HP 3820 poruszono problem z ustawieniem mechanizmu serwisowej stacji dokującej po wymianie zębatki. Użytkownicy wskazują, że mechanizm nie ustawia się samodzielnie, a nieprawidłowy montaż sprzęgła i zębatek może prowadzić do blokowania się karetki oraz uszkodzenia zębatek. Zaleca się składanie elementów dokładnie tak, jak były oryginalnie, zwracając szczególną uwagę na małą sprężynkę i prawidłowe połączenie sprzęgła. Wskazano, że nie należy dokręcać plastikowego półksiężycowego elementu łączącego serwis station z resztą mechanizmu przed uruchomieniem drukarki, co pozwala na automatyczne ustawienie karetki. Po wstępnym ustawieniu można dokręcić ten element. Problemy z przesuwającymi się gumkami i blokowaniem karetki mogą wynikać z nieprawidłowego montażu lub uszkodzenia trzpienia sprzęgła. Wskazano również dostępność instrukcji serwisowej na forum elektroda.pl, która szczegółowo opisuje składanie serwis station.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA