logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3820 - zacięcie mechanizmu po wymianie zębatki na metalową

dbdariusz 21 Lis 2005 20:35 1236 5
REKLAMA
  • #1 2012832
    dbdariusz
    Poziom 11  
    Witam. Mam takie pytanko. Mianowicie mam dosyć ciekawy problem z tą drukarą.Wymieniłem
    zębatke z tym trzpieniem na metalowy i po roku czasu drukara wróciła do mnie spowrotem.
    Zdziwiłem sie ponieważ nie jest możłiwe aby metalowy trzpień się ułamał. Jak myślałem tak też
    było. Mianowicie trzpień jest na miejscu. Sprawa więc wygląda następująco. Gdy włączam
    drukarke i podnosze klape to kolejka wyjeżdża do skrajnego lewego, następnie pobiera kartkę,
    później stacja przesówa się i i kręcie się bez opamiętania i zaczynają głośno coś hałasować, przeskakiwać
    tryby w zębatce pod sprzęgłem tz stacja już dojechała do końca swojego miejsca tz tak jakby
    pod tusze pod ich głowice ale drukarka dalej próbuje je przesówać i zaczyna wydawać tak jakby
    chrupiący wydźwięk. Co więc jest przyczyną? I czy to da się naprawić. Elektornika z tego co czytałem to nie, tym bardziej zębatka. Coś ze sprzęgłem? ALe co bo przecież rok chodziła bez zarzutów

wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2014206
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Z tego co się orientuję, to HP ma za paskiem taśmę, która umożliwia procesorowi zlokalizować aktualne położenie kartridża. Sprawdź, czy nie jest brudna (nie ma na niej odcisków palców, kurzu itp.) oraz czy nie jest obrócona o 180stopni (w osi poziomej). Miałem kiedyś w naprawie HP, w której użytkownik chciał poodkurzać i odwrócił taśmę. Wtedy po otwarciu klapki kieszeń zamiast na środek jechała w prawo do końca i pasek zaczynał przeskakiwać po osi silnika. Być może Twój przypadek jest inny, ale uważam, że warto to sprawdzić. Przy okazji - na walcu przesuwu kartek jest 2 taka folia (okrągła). Sprawdź ją przy okazji...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2015367
    dbdariusz
    Poziom 11  
    więc tak:

rzeczywiście ta tasiemka z paskami była zabrudzona - przeczyściłem izopropanolem założyłem spowrotem. Pasek ten z ząbkami jest dobrą stroną założony. Problem nie został rozwiązany. Niewiem czy dobrze opisałem ale wynika z tego że nie: wytłumaczę jeszcze raz :) ciężko tak opisywać takie rzeczy :) ale oks

wiec chodzi o to że karetka z tuszami wie gdzie parkować wiec tu nie chodzi o karetkę -(to co przewozi tusze), lecz to co jest pod tuszami czyli ta stacja do której parkują tusze. W tej stacji znajduje się mechanizm który się przesówa do przodu i do tyłu np przy czyszczeniu pojemników - zresztą wiecie o co chodzi. No więc ten mechanizm w czasie podjeżdżania pod tusze powinien w pewnym momencie się zatrzymać w momencie podjechania pod głowice tuszy, lecz problem z tym, że nie zatrzymuje się, bo silnik dalej pracuje i próbuje dalej jechać czego przyczyną jest ten przeraźliwy hałas przypominający przeskakiwanie trybów :) Zzauważyłem jeszcze że to duże kółko z lewej strony z numerkami jest w jednym miejscu zarysowane - może to o to chodzi???
  • REKLAMA
  • #5 2016717
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Witam.:D

Być może ta rysa ma wpływ na tą całą sytuację.
    Ale na twoim miejscu rozebrałbym jeszcze raz stację gdzie parkują głowice i przyjżał się dokładnie, czy te wszystkie tryby są prawidłowo zlożone.
    Miałem podobny przypadek i ponowne złożenie pomogło.
    Swoją drogą czyszczenie paska który pozycjonuje karetkę - izopropanolem, to nie był dobry pomysł przecież mogłeś to wszystko zmyć do cna.:cry:
    Wystarczyłaby woda z płynem do mycia naczyń.

Pozdrowienia.:D
  • #6 2017093
    dbdariusz
    Poziom 11  
    wszystko na pewno dobrze jest złożone - sprawdziłem jeszcze raz. Myślę że tu chodzi o te rysy i jedną większą na tym kole z paskiem. Mam więc pytanie gdzie cos takiego dostać lub jak to zregenerować
    Można np przejechać czarnym pisakim po tym pasku???To coś da?
REKLAMA