logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon R9 290 vs GTX 770 4GB Gigabyte – która lepsza do i5-4670K i nagrywania gier?

hiperkotekma 17 Kwi 2014 16:38 3471 22
REKLAMA
  • #1 13518785
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam składam komputer do gier i mam dylemat,
    Spec:
    -Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX Blue Black CL9
    -Corsair CX Series 750W
    -Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
    -Intel Core i5-4670K LGA1150
    -MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 LGA1150
    Do tego zestawu chciałem wziąć karte Gtx 770 od Gigabyte wersje 4GB ale ostatnio
    zauważyłem R9 290 w podobnej cenie i nie wiem co włożyć do tego zestawu ponieważ na testa R9 290 sprawdza sie lepiej od gtx 770 ale z drugiej str Nvidia ma ShadowPlay, Nvidia expiriens a to bardzo niekiedy sie przydaje, komputer Oczywiście do gier typu Battlefield 4 , Wiedzmin 3 itp. Możecie mi doradzić która karta bedzie wydajniejsze dla tego zestawu ( mam zamiar też co nieco nagrywać).
  • REKLAMA
  • #3 13522195
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    R9 290 z porządnym chłodzeniem lub GTX770 od Zotaca w wersji AMP. Szybszy niż R9 czy zwykłe GTX770. Ten zasilacz to pod dwie grafiki ?
  • #4 13522937
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Jeżeli chcesz cisze i dobre temperatury to bierz GTX 770
    Bo R9 cos tam cos tam 290 to kobyla
  • REKLAMA
  • #5 13523462
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    "Coś tam ..." :/ Chcę wydajną kartę nie chcę ją zmieniać po roku ( no chyba ze bedzie mnie stać na Titana Z w co wątpie); zasilacz 750 by w przyszłości jak bym mial robić sli/cross by nie wydawać nie potrzebnie pieniędzy , Myślałem o R9 290 od Gigabyte jakoś super mi nie zależy na ciszy ale też nie chce mieć czołgu w pokoju, co do temperatur to Gigabyte z 3 wentylatorami i dosyć dużym radiatorem powinien nie grzać kart do czerwoności .. nie? Karta nastawiona jest na nowsze gry w przyzwoitej ilości fps ;)
  • #6 13523474
    wariato
    Poziom 43  
    Gigaszroty często piszczą (cewki) więc bym sobie darował. Sapphire albo Asus.
  • #7 13523502
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    hiperkotekma napisał:
    zasilacz 750 by w przyszłości jak bym mial robić sli/cross by nie wydawać nie potrzebnie pieniędzy

650W Seasonic wystarczy.;)
  • #8 13523536
    rradek01
    Poziom 25  
    Gigaszroty są dobre, mają bardzo dobre chłodzenie i właśnie ku nich bym się skłaniał.
    Sam mam Gigabyte 9800GT, dość stara ale problemów z nią nigdy nie było, cichutkie i wydajne chłodzenie.
    Teraz niedługo będe wymieniał na GTX750TI i także zapewne od Gigabyte bo są po prostu dobrę.
    A jeżeli nie Gigabyte to tylko Asus ale są droższe

ps. łączenie 2 kart graficznych jest nie opłacalne, lepiej kupić 1 a mocniejszą.
    Z zasilaczem jak zwykle przesadziałeś, jak większośc ludzi.
    Bo albo macie no namy albo jakies markowe 750W, po co?
    Ja mam XFX 450W i to sie u mnie nudzi a u Ciebie to ten zasilacz będzie spał, albo i zapadnie w śpiączke.

Teraz procesory jak i karty graficzne obniżają pobór prądu jak to widać na przykładzie GTX 750/750TI (no prócz AMD bo tam to tragedia jest:)
  • REKLAMA
  • #9 13523598
    wariato
    Poziom 43  
    rradek01 napisał:
    Gigaszroty są dobre, mają bardzo dobre chłodzenie i właśnie ku nich bym się skłaniał.

Bzdura, mój gigaszrot piszczy pod obciążeniem, znajomego GB GTX770 piszczy skwierczy - cuda wianki, na forach jeszcze czytałem że komuś Gtx780 i R9 280X/290 też piszczały.
    Najlepszą opcją jeśli chodzi o GTXy jest Zotac, jeśli o R9 to Sapphire i może Asus DirectCu.
  • #10 13523620
    rradek01
    Poziom 25  
    wariato
    Miałeś pecha tak jak ja z XFX 450W i terkoczącym wentylatorem
  • REKLAMA
  • #11 13523630
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    rradek01 napisał:

Teraz procesory jak i karty graficzne obniżają pobór prądu jak to widać na przykładzie GTX 750/750TI (no prócz AMD bo tam to tragedia jest:)

No dokładnie. 8800 ultra, 9800gx2, gtx 280, GTX 480 i GTX 580, 780ti czy Titan to wszystko są proekologiczne karty.
    Pobór u AMD nie spada bo większość kart została "odgrzana" w ostatniej serii. Żeby był "szok" na miarę 750ti trzeba czekać na kolejną serię, albo po prostu nie płakać i brać coś wydajnego. Jak kogoś stać na high end to 100W w tą czy w inną stronę ma gdzieś...
  • #12 13523650
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    rradek01 napisał:
    prąd coraz droższy "myślta ludzie"
    A czym karta mniej prądu pobiera tym jest chłodniejsza i dłużej pożyje.
    To aż takie trudne??? Branie radełona to kulka w leb bo bedziesz bulic za prąd, ale to Wasza kasa nie moja:)

Pisanie farmazonów jak te to kulka w łeb dla twojej "kariery". Jak ktoś chce wydajności to i tak za prąd zapłaci, a mocne karty i u zielonych lubią sporo wciąć. Bo ty płacisz za "swój" prąd, nie bądź śmieszny.

Trzeba wyrzucić wszystko co ma więcej niż 100W TDP bo ktoś na forum napisał że tak trzeba, kogo ty chcesz przekonać? :D
  • #13 13523727
    Razor509
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Piszczące cewki to ogólna przypadłość praktycznie wszystkich modeli GTXa 770/780 niezależnie od producenta :P... Sam się o tym przekonałem po zakupie MSI GTX 780... Pierwszy egzemplarz tejże karty, który otrzymałem posiadał wadę fabryczną o której pisałem w innym temacie, na domiar złego piszczały w niej właśnie cewki. Kartę reklamowałem i otrzymałem nową, ale problem został częściowo rozwiązany. Mianowicie pozbyłem się wady fabrycznej, ale po raz drugi trafiła do mnie karta z wyjącymi cewkami :P. Tak więc przypuszczam, że taki już urok GTX'ów 7xx. Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe, bo problem występuje w zasadzie tylko przy sporym obciążeniu np. po przez załączenie 3DSmarka 11 lub tego Windowsowego testera wydajności, natomiast w grach (przynajmniej u mnie) nie ma problemów z piszczeniem i to nawet przy obciążeniu GPU przekraczającym 90%. Jeżeli chodzi o chłodzenie kart GTX 770/780 to potwierdzam słowa kolegów wyżej - jest cicho, chłodno i zarazem wydajnie, nie mam żadnych obiekcji w tej kwestii.
    hiperkotekma napisał:
    Witam składam komputer do gier i mam dylemat,
    Spec:
    -Kingston DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX Blue Black CL9
    -Corsair CX Series 750W
    -Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
    -Intel Core i5-4670K LGA1150
    -MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 LGA1150
    Do tego zestawu chciałem wziąć karte Gtx 770 od Gigabyte wersje 4GB ale ostatnio
    zauważyłem R9 290 w podobnej cenie i nie wiem co włożyć do tego zestawu ponieważ na testa R9 290 sprawdza sie lepiej od gtx 770 ale z drugiej str Nvidia ma ShadowPlay, Nvidia expiriens a to bardzo niekiedy sie przydaje, komputer Oczywiście do gier typu Battlefield 4 , Wiedzmin 3 itp. Możecie mi doradzić która karta bedzie wydajniejsze dla tego zestawu ( mam zamiar też co nieco nagrywać).

PS Odnośnie gry w Wiedźmina 3, GTX 770 może okazać się za słaby :D.

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=84543

Cytat:
    Gametech twierdzi, że przy włączonych wszystkich detalach i opcjach graficznych (w tym anti-aliasingu MSAA x8), w rozdzielczości 1080p tytuł uzyska zaledwie 35-40 FPS-ów na pececie wyposażonym w kartę graficzną GeForce GTX 780Ti. Oczywiście komputer z Tytanem na pokładzie jest w stanie zaoferować optymalne 60 FPS-ów, ale tylko jeżeli zmienimy ustawienia aliasingu. Warto przypomnieć, że warte średnio ponad 2000 złotych karty GTX 780Ti reklamowane są jako demony prędkości i jedne z najpotężniejszych układów graficznych dostępnych dla graczy i domowych użytkowników.

OFC jak wiadomo do premiery jest jeszcze sporo czasu, także wiele może się zmienić.. W każdym razie już teraz są gry, które potrafią rozłożyć na łopatki najmocniejsze karty i nie mówię tu tylko o Crysisie 3 :D. Ostatnio zainstalowałem sobie Tomb Raidera i trochę się zdziwiłem jak po ustawieniu wszystkich detali na "Ultimate", TressFX + 4 x SSAA w 1920x1080 miałem spadki nawet do 20 kilku fpsów :).

rradek01 napisał:
    ps. łączenie 2 kart graficznych jest nie opłacalne, lepiej kupić 1 a mocniejszą.
    Z zasilaczem jak zwykle przesadziałeś, jak większośc ludzi.
    Bo albo macie no namy albo jakies markowe 750W, po co?
    Ja mam XFX 450W i to sie u mnie nudzi a u Ciebie to ten zasilacz będzie spał, albo i zapadnie w śpiączke.

GTX 770 o którym mowa ma TDP chyba coś w granicach 230W? Dolicz do tego przekłamane TDP Intela 84W dla i5 4670k (przekłamane w sensie takim, że realnie wynosi ono znacznie więcej niż na papierze), resztę ustrojstwa w postaci RAM, HDD etc., może jakieś OC, to już się troszkę nazbiera. Faktycznie 750W może trochę za dużo, ale 550-600W jak najbardziej nie zaszkodzi. Być może z ekonomicznego punktu widzenia nie jest to idealnie rozwiązanie, ale od strony technicznej większy zapas zagwarantuje dłuższą żywotność (mniejsze temperatury, większa kultura pracy etc.), niezawodność i przy tym mniejsze ryzyko z wszelakiego rodzaju przeciążeniami. Fakt, że sprawność i obciążenie zasilacza w dużej mierze odbijają się na stratach pobieranej energii, ale bądźmy szczerzy mówimy tutaj o kwocie rzędu kilku złotych? Jak kogoś stać na kartę za 1k zł + i ma "kaprys" zakupu "przewymiarowanego" zasilacza to taka strata jest dla niego niczym, poza tym inna sprawa jest taka, że zasilacze osiągają optymalną sprawność/wydajność/bezawaryjność przy obciążeniu 50-60%. Na sprzęcie, który jest w stanie osiągnąć w stresie 300-350W TDP na przykładowo Twoim zasilaczu 450W, który ma z 400W na 12V osiągasz sporo większe obciążenie i w ten sposób skracasz żywotność zasilacza, osiągasz mniejszą sprawność, a także narażasz sprzęt na awarię. Lepiej pracować na zasilaczu 450W przy obciążeniu 80-90% czy na 550-600W z 50-60%? Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Już pomijam takie rzeczy jak OC czy bezproblemowa i bezstresowa modernizacja sprzętu w przyszłości. Wymagania odnośnie zasilacza, które są zamieszczane przez producenta na pudełku kart graficznej też o czymś świadczą. Sprawność zasilacza spada jeśli obciążenie jest mniejsze niż 50%, a także kiedy znacząco przekracza 50% ale to jeszcze niczego nie dowodzi, ponieważ chyba nie kupisz PSU 300W tylko po to by mieć w IDLU 50% obciążenia i żeby była optymalna sprawność? Sam posiadam zasilacz XFX 650W w zestawie i7 4770k + GTX 780 (póki co bez żadnego O/C) i niektórzy namawiali mnie, żebym nie zmieniał zasilacza, tylko siedział na starym OCZ Fatal1ty 400W "bo wystarczy" (2 x 12V po 18A / łącznie 360W)... Jakoś nie miałem ochoty tego sprawdzać w praktyce. Zaraz Ci powiem czemu. Mój poprzedni zestaw pracował na tym zasilaczu - Phenom II 965 @ 3,8GHz + HD6850 i przy kręceniu karty zasilacz dawał już o sobie znać. Policz sobie TDP Phenoma 125W (ze 140W po OC?) + HD6850 127W (może jakieś 150W po OC) i już osiągasz obciążenie zasilacza na poziomie 80-90% doliczając do tego oczywiście także resztę podzespołów, bo komputer to nie tylko CPU i GPU. To teraz przenieś analogicznie sytuację na taki zasilacz 450W z GTXem 770 + i5 4670k. Oczywiście ktoś powie że, wszystko też zależy od tego jak kto użytkuje komputer. Zgadza się, ale załóżmy, że jesteś graczem tak samo jak autor tego tematu. Taki komputer z kartą za 1k+ służy głównie do gier, więc z założenia można stwierdzić, że będzie mocniej eksploatowany, a tym samym przez większą ilość czasu obciążany. Ja osobiście nie ryzykowałbym nadmiernego obciążania słabszego zasilacza, nawet pomimo tego że rozmawiamy tutaj o markowym sprzęcie. Żeby nie było, cały ten wpis to tylko i wyłącznie moja własna opinia i spostrzeżenia. Nie mam zamiaru się z nikim o nic spierać. Decyzja i tak należy do autora, a ja ostatecznie w kwestii zasilacza sugerowałbym jedynie wybranie ciut słabszego modelu.

rradek01 napisał:
    prąd coraz droższy "myślta ludzie"
    A czym karta mniej prądu pobiera tym jest chłodniejsza i dłużej pożyje.
    To aż takie trudne??? Branie radełona to kulka w leb bo bedziesz bulic za prąd, ale to Wasza kasa nie moja:)

To czy karta dłużej pożyje czy nie, to nie tylko kwestia pobranej energii :P. Osoba, która może sobie pozwolić na kartę za 1k+ zł nie będzie przejmowała się większym rachunkiem za prąd :P. Ogólnie sytuacja prawie jak z zasilaczem, tyle że chcąc mieć wydajną kartę niestety musisz się pogodzić z faktem, że będzie ona pobierała więcej energii. "Radełony" nie tak dawno miały znaczną przewagę nad NV w kwestii TDP np. HD6850 VS GTX460. Natomiast obecne różnice są niewielkie, zarówno AMD jak i NV mają żarłoczne karty, ale wydaje mi się, że i tak nie są to jakieś ogromne wartości biorąc pod uwagę, że w przeszłości zdarzały się topowe modele kart, które przekraczały grubo ponad 300W TDP, nie wspominając o wynalazkach MULTI-GPU :P.
  • #14 13524408
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Mam "Gigaszrota" gtx770 też piszczą cewki pod max obciążeniem i wszystko działa w najlepszym porządku.
    Piszczą już od roku i nic nie padło :D
    Taki urok tej karty.
    Weź R9 i nie zastanawiaj się nad jakimś ShadowPlay.
    Albo... gtx780. Lepszy będzie od R9.
  • #15 13524959
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    Troszkę odbiegliście od tematu :) ale przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego,
    Co do tego ze W3 może nie działać płynnie na ultra + (te pierdoły 4aa..) chociaż wydaje mi się ze go jeszcze nieźle zoptymalizują... Jeśli nie bedzie + 35kl/s na ultra to na wysokich będzie :) Po prostu nie chcę kupić karty za która zapłacę nie małe pieniądze by po roku martwić się czy uda mi sie zagrać w jakąś grę na wyskokich ustawieniach w min 40 kl/s. Co do zasilacza to może rzeczywiście 750w to za dużo ale nie znalazłem dobrej 650 modularnej ( jak by sie komuś chciało to moze podesłac link:)) To może inaczej bo widzę ze r9 290 i gtx 770 juz mają jakieś wady to może zaoszczędze na zasilaczu i kupię tą http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne...vihdmidp-pci-express-splinter-cell,41702.html Co o niej myślicie ??
  • #18 13525024
    wariato
    Poziom 43  
    Patrzy się na jej wydajność. Ta co podałem to najszybszy GTX770. Gigaszroty lubią piszczeć - odradzam, poza tym będzie wolniejszy od Zotaca i ma krótszą gwarancje.
  • #19 13525044
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    Odstrasza mnie to 2 GB , ze w niedalekiej przyszłości w optymalnych ustawieniach w nowszych gra bedzie trzeba miec 3/4gb ram ?? Wiem najgłupsza myśl ale czy tak nie będzie?
  • #20 13525048
    wariato
    Poziom 43  
    A na ilu monitorach grasz albo w jakiej rozdziałce - 4K ? Nie ma gier które pochłaniają tyle vram.
  • #21 13525054
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    Na jednym będę grał fullhd :) no ok po prostu nie wiedziałem za co odpowiada Ram w kartach bo sie naczytalem wymagań np taki Battlefield 4 podają
    Rekomendowane wymagania sprzętowe:
    System operacyjny: Windows 8 (64-bit)
    Procesor: czterordzeniowy (Intel) lub sześciordzeniowy (AMD)
    Pamięć operacyjna: 8 GB
    Dysk twardy: 30 GB wolnego miejsca
    Karta graficzna: 3GB pamięci (Nvidia GeForce GTX 660 lub AMD Radeon HD 7870)
    Czyli jednak Zotac 770 2gb Amp? :)
  • #23 13525096
    hiperkotekma
    Poziom 10  
    Ok Dzięki wielkie za wyczerpujące odp wszystkim , a szczegulnie tobie wariato :) Dzieki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór między kartami graficznymi Radeon R9 290 a GeForce GTX 770 do zestawu komputerowego do gier. W dyskusji podkreślono, że R9 290 oferuje lepszą wydajność w testach, jednak GTX 770 ma dodatkowe funkcje, takie jak ShadowPlay i Nvidia Experience, które mogą być przydatne do nagrywania gier. Użytkownicy sugerują, że R9 290 z odpowiednim chłodzeniem może być lepszym wyborem, ale zwracają uwagę na problemy z piszczącymi cewkami w kartach GTX 770. Wspomniano również o różnych producentach, takich jak Zotac, Sapphire i Asus, jako lepszych alternatywach dla Gigabyte. Użytkownik zastanawia się nad przyszłymi wymaganiami gier i ilością pamięci VRAM, co prowadzi do dyskusji na temat wydajności kart w rozdzielczości Full HD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA