logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Micra K12 1.2 16V - Procedura wymiany łańcuszka rozrzadu

icemen77 17 Kwi 2014 18:55 39720 7
REKLAMA
  • #1 13519264
    icemen77
    Poziom 10  
    Ocena: 77
    witam

Mam pytanko do kolegów dotyczące wymiany łańcuszka w Micra K12 1.2 16V 03r

czeka mnie wymiana łańcuszka rozrządu, wywala bład 0340 czujnik faz rozrzadu diagnoza padła na wyciągnięty łańcuszek

czy wymianę można przeprowadzić na aucie ? czy lepiej silnik wyciągnąć?

proszę o wskazówki co trzeba robić by się nie robic i nie motać nie potrzebnie.
    trzeba zwalać to górną cześć miski/kryze ? czy da sie odkręcić ten boczny dekiel od rozrządu bez większych problemów???
  • REKLAMA
  • #2 13519322
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    Robisz to na aucie, obie miski do zdjecia.
  • REKLAMA
  • #3 13519333
    icemen77
    Poziom 10  
    ta górna miska wyjdzie bez problemu po odkręceniu od bloku i skrzyni ?czy trzeba skrzynie odsuwać ?
    możesz to dokładniej opisać
  • REKLAMA
  • #4 13519855
    faceta
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Problemy będą. Skrzyni nie ruszasz
  • #5 13522755
    icemen77
    Poziom 10  
    dzis rano zabrałem się za to i powiem tak:
    jak ktoś to robi na aucie to chylę pokłony i podziw
    jak oglądnąłem to od dołu to moja decyzja zajęła mi 5min , po jakiś 2godz silnik miałem na stole operacyjnym i ciesze sie ze nie podjąłem innej decyzji .
    szkoda nerwów i czasu ,i żeby zrobić uczciwie to proponuje tagnąć silnik+skrzynie . co do łańcuszka to widać było po napinaczu jak jest wyciągnięty . nie mam jeszcze klamotów ale jak bede miał nowy pomierzę i wrzucę foty... ogólnie mówiąc wymiana tego rozrządu jest problematyczna i czasochłonna . a porządne przygotowanie do złożenia zajmuje dużo czasu ...
    Mówiąc krótko biorąc to warsztat , to klient musi dobrze zapłacić bo za kilka zł lepiej piwo wypić i mieć święty spokój :)
  • #6 13540100
    icemen77
    Poziom 10  
    a wiec auto goli roboty kupa , jak dla mnie silnik tylko wyciągnąć i wtedy robić . ja wymieniłem sam łańcuszek "HASAKI" reszta była ok. ile wytrzyma nie mam pojęcia.... :)
    poniżej foto nowy i stary łańcuszek tyle wyciągną
  • REKLAMA
  • #7 13541409
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3568
    Wymieniałem bez wyjmowania silnika, odkręciłem tylko śruby łączące silnik ze skrzynią (zostawiłem wkręcone 1 zwój) i rozsunąłem zespół napędowy żeby wylazła górna część miski olejowej
  • #8 13541904
    komoroski
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    carrot napisał:
    rozsunąłem zespół napędowy
    zbędnie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany łańcuszka rozrządu w samochodzie Micra K12 1.2 16V z 2003 roku. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że wymiana może być przeprowadzona na aucie, jednak zalecają wyjęcie silnika dla ułatwienia pracy. Wymiana łańcuszka jest opisana jako problematyczna i czasochłonna, a niektórzy użytkownicy podkreślają, że lepiej jest zainwestować czas i wysiłek w prawidłowe wykonanie tej operacji. Wskazówki dotyczące demontażu obejmują konieczność zdjęcia obu misek olejowych oraz ostrożność przy odkręcaniu elementów silnika i skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA