logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel: Jak zliczyć godziny pracy i weekendy dla pracowników?

Rafaleq23 18 Kwi 2014 10:09 1671 12
REKLAMA
  • #1 13521016
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam próbuję zrobić grafik który, będzie mi wyliczał ile dany pracownik przepracował godzin w ciągu miesiąca, każdy pracuje po 8h liczby od 1 do 4 oznaczają pracowników. Następnym problemem jest to, że chciałbym wyznaczać ile dany pracownik przepracował niedziel i sobót w ciągu miesiąca> Jest ktoś w stanie mnie pokierować jak napisac taką formułę, która będzie zliczała ilośc przepracowanych godzin np. Pracownik 1 przepracowal w tym miesiącu xxx godzin
    Załączniki:
    • gfafik.zip (6.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13521305
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Tak na szybko liczenie godzin.
    Załączniki:
    • gfafik.rar (6.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 13521425
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Propozycja w załączniku. Godziny za pomocą funkcji LICZ.JEŻELI, soboty i niedziele za pomocą funkcji LICZ.WARUNKI.
    Załączniki:
    • gfafik1.zip (8.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13534605
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    Dzięki, ale jeżeli chodzi o dni tygodnia to kwiecień 2014 zaczyna się od innego dnia i zastanawiałem się, jak zrobić żeby np święta niedziele i soboty mi podświetlało automatycznie na czerwono da się tak ?
  • #5 13534699
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Soboty i niedziele można podświetlić formatowaniem warunkowym, tak jak w załączniku, do świąt potrzebna byłaby lista dat.
    Pozdrowienia
    Załączniki:
    • gfafik2.zip (8.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13534792
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    jaką funkcją udało ci się to wyciągnąć ?
  • REKLAMA
  • #7 13535056
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Tak jak napisałem: formatowaniem warunkowym formuła
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

w zakresie $C$4:$AF$8
  • #8 13549855
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    Tutaj mam swój grafik i nie wiem jak zrobić formatowanie w tym po dacie sb i niedziele robił na ciemny szary kolor. Nie rozumiem tego pomożecie ?
    Załączniki:
    • test1.zip (18.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13550189
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dzień dobry,
    Niewiele z tego rozumiem, w pliku są trzy grafiki - 2 dla kierownika, 1 dla pracownika, każdy inaczej sformatowany. Gdzie ma być ten ciemnoszary kolor - w których konkretnie komórkach i jaki kolor (ciemnoszarych jest kilka), na grafiku już są różne odcienie szarości - więc która komórka ma być wzorcem tego koloru?
    Pozdrowienia
  • #10 13550408
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    przepraszam za moją nieścisłą odpowiedź , jeżeli byłoby możliwe to zrobienie tak, aby sobota była na zielono, natomiast niedziela na czerwono w grafiku dla kierownika jak i dla pracownika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 13550546
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Czy tak to miało wyglądać?
    Załączniki:
    • test1_z_kolorami.zip (20.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 13550560
    Rafaleq23
    Poziom 8  
    tak dokładnie tylko powedz mi w którym miejscu ty definiujesz te kolory i jak to robisz
  • #13 13550616
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Najlepiej najpierw zaznaczyć zakres do sformatowania. Potem w formatowaniu warunkowym (karta Narzędzia główne/Style) należy wybrać Nowa reguła/Użyj formuły do określenia komórek, które należy sformatować/Formatuj wartości dla których następująca formuła jest prawdziwa i tu wpisujemy formułę, odnosząc ją zawsze do lewego górnego rogu formatowanego zakresu np. =C$4="N". Przed C nie ma znaku $, bo tekst "N" ma być poszukiwany we wszystkich kolumnach zakresu, a przed 4 jest znak $, bo szukać go należy zawsze w 4. wierszu (przykładowo). Potem trzeba nacisnąć przycisk Formatuj i wybrać odpowiedni kolor, wreszcie zatwierdzić wszystko kilka razy OK.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat tworzenia grafiku w Excelu, który zlicza godziny pracy pracowników oraz identyfikuje weekendy. Użytkownik poszukiwał formuły do obliczania przepracowanych godzin oraz sposobu na automatyczne podświetlanie sobót i niedziel. Odpowiedzi sugerowały użycie funkcji LICZ.JEŻELI i LICZ.WARUNKI do zliczania godzin oraz formatowania warunkowego do podświetlania dni tygodnia. Użytkownicy dzielili się wskazówkami dotyczącymi definiowania kolorów w formatowaniu warunkowym, aby soboty były zielone, a niedziele czerwone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA