logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grafik - liczenie godzin - Zliczanie godzin grafiku, dni powszednie, sob i nd

Ematxx 27 Lis 2017 19:04 10674 8
REKLAMA
  • #1 16853067
    Ematxx
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Potrzebuję pomocy przy sporządzeniu grafiku. W załączeniu plik excel ze wzorem grafiku. Chciałabym aby:
    1. W komórce N9 - zliczane są wystąpienia osoby w całym grafiku
    2. W komórce O2 - były zliczane godziny dla danej osoby od poniedziałku do piątku (występują zmiany np. 8-16, 20-8)
    3. W komórce P2 - były zliczane godziny ze zmiany tylko w sobotę dla danej osoby
    4. W komórce R2 - były zliczane godziny ze zmian jedynie niedzielnych.

Należy rozbić na dni. Przykładowo w piątek od 20 do 24 zaliczamy do dnia powszedniego a od 24.00 do 8 do soboty.
    Zależy mi na formułach excel.

I tak dla dla całego miesiąca. Proszę :-D o pomoc
    Załączniki:
    • grafik mój.xlsx (12.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16853183
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Ematxx napisał:
    Jak to rozumiesz?
  • #3 16853197
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    A można prosić o objaśnienie danych zawartych w Twojej tabeli (brak nagłówków :cunning: ) - może tak np dane z wtorku :?: - czy to na każdej zmianie występują Ci sami lekarze na dwóch dyżurach jednocześnie ? czy to jest taka praktyka, że małżeństwa lub rodzeństwa lekarzy mają dyżur na tej samej zmianie ? :D

Ewentualnie jeszcze co to znaczy: "7,5", czy "19,5" - takie fikuśne oznaczenie czasu :?:
  • REKLAMA
  • #4 16853331
    Ematxx
    Poziom 2  
    Przepraszam, doprecyzuję excela. To tak np. w poniedziałek mamy 6 lekarzy (gdyż np. jest 6 gabinetów. Lekarze mogą pracować na dyżurach zapisanych ta: piątek Zalewski 20:00 do 8:00 i kolejny dzień sobota 08:00 do 16:00 ).
    "Liczba dyżurów" to oznacza ile razy w całym grafiku pojawiło się nazwisko KOWALSKA.
    "Liczba godzin dzień powszedni" - są to godziny z grafiku danego lekarza od poniedziałku do piątku
    :Liczba godzin soboty" - to godziny z dyżurów sobotnich
    "Liczba godzin niedzielnych" - to godziny z dyżurów niedzielnych

7,5 to tak jak w rzeczywistości 07:30.
    Jeżeli w piątek Zalewski jest w godzinach 20:00 do 8:00 (czyli od 20:00 do 23:59 - to liczymy do piątku a już od 00:00 do 8:00 - to liczymy do soboty)
    Załączniki:
    • grafik mój1.xlsx (12.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16853352
    Ematxx
    Poziom 2  
    michalek1988 napisał:
    Ematxx napisał:
    Jak to rozumiesz?

Doprecyzowałam excela - "zliczane są wystąpienia osoby w całym grafiku" - czyli wg nowego excela w komórce Q3 ile razy w całym grafiku Kowalska ma dyżur (ile razy nazwisko Kowalska pojawia się w grafiku)
    Załączniki:
    • grafik mój1.xlsx (12.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 16854356
    Prot
    Poziom 38  
    Jeżeli zmienisz trochę układ tabeli, oraz zmodyfikujesz definicję dyżurów ("sobotni" - to rozpoczynający się w sobotę, a "niedzielny" w niedzielę :| ) to można wykorzystać dość proste formuły tablicowe dla uzyskania efektu jak na zrzucie:

Grafik - liczenie godzin - Zliczanie godzin grafiku, dni powszednie, sob i nd2017-11...png (71.97 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Bardzo ważne w tym arkuszu jest odpowiednie niestandardowe "czasowe" formatowanie poszczególnych kolumn danych.

Całość można przeanalizować w załączonym pliku. :spoko:

grafikPr...xlsx (14.65 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 16859170
    Prot
    Poziom 38  
    Ematxx napisał:
    I tak dla dla całego miesiąca. Proszę o pomoc

Ponieważ moje rozwiązanie problemu przedstawiłem tylko dla jednego tygodnia :cry: , a rozszerzanie zakresu na cały miesiąc - z formułami tablicowymi może sprawiać pewien kłopot - przesyłam w załączeniu rozszerzoną (na cały rok :D ) wersję pliku "zliczania godzin grafiku" .
    Grafik - liczenie godzin - Zliczanie godzin grafiku, dni powszednie, sob i nd2017-11...png (100.28 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

grafikPr...xlsx (24.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 18963073
    Matimen
    Poziom 1  
    Witam,
    od nie dawna jestem użytkownikiem forum. Znalazłem plik w excelu odnośnie w grafiku. Pozmieniałem trochę do swoich potrzeb lecz teraz nie zlicza mi godzin w tabeli. Czy mógłby ktoś zerknąć co jest nie tak? Mogę również zlecić odpłatnie poprawienie tego arkusza.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • grafik z moimi poprawkami(1).xlsx (18.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18963754
    Prot
    Poziom 38  
    Matimen napisał:
    Czy mógłby ktoś zerknąć co jest nie tak?

Nie zauważyłeś kolego, że w formułach wyliczających jest bardzo dużo tzw. nazw dynamicznych (tzn. nazwy samodostosowujących się zakresów :idea: ) :cry:

Proponuję albo wrócić do pierwotnego układu :!: albo zmodyfikować wszystkie nazwy i odpowiednio dostosować formuły (wprowadzając nowe nazwy :D ).

Generalnie rzecz biorąc te formuły zbudowane są jako formuły tablicowe (suma iloczynów tablic weryfikujących wystąpienie jakiegoś kryterium i tablic z liczbą godzin) :idea: i przy modyfikacji tych formuł musisz analizować (używając przycisku oblicz teraz :ok: czy wszystkie tablice generowane są zgodnie z Twoimi potrzebami.
    Grafik - liczenie godzin - Zliczanie godzin grafiku, dni powszednie, sob i nd2020-10...png (76.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zliczania godzin pracy w grafiku w programie Excel. Użytkownik potrzebuje pomocy w stworzeniu formuł, które zliczą wystąpienia pracowników oraz godziny pracy w dni powszednie, soboty i niedziele. W odpowiedziach zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego formatowania danych oraz modyfikacji układu tabeli. Użytkownicy sugerowali użycie formuł tablicowych oraz dynamicznych nazw zakresów, a także przesłali przykłady plików Excel z rozwiązaniami. Pojawiły się pytania o szczegóły dotyczące danych w tabeli oraz o oznaczenia czasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA