logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyłączyć elektrownię wiatrową 3MW i 30MW do sieci PSE, PGE, TAURON, ENEA, ENERGA?

Darek016 18 Kwi 2014 11:07 2022 5
REKLAMA
  • #1 13521183
    Darek016
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie, podjąłem się dość ciężkiego tematu mianowicie przyłączenie elektrowni wiatrowej do sieci przesyłowej. Generalnie wiedzę mam bardzo okrojoną a chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda realnie. Chciałbym rozpatrzeć przyłączenie mocy np. 3MW i 30MW. Dlaczego ? ponieważ już coś zdążyłem przeczytać, że małe elektrownie do 3MW przyłącza sie do sieci SN a wyższe moce do Lini 110kV.
    Druga sprawa, która mnie intryguje to PSE i dystrybucje PGE, TAURON, ENEA i ENERGA. Kto za co jest odpowiedzialny za co i kto jaką ma władzę. I interesuje mnie kwestia tych podmiotów ubiegających się o przyłącz do sieci. Co innego piszą na PSE a co innego na poszczególnych stronach dystrybutorów.
    Póki co tyle, z góry bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13521207
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Darek016 napisał:
    podjąłem się dość ciężkiego tematu mianowicie przyłączenie elektrowni wiatrowej do sieci przesyłowej. Generalnie wiedzę mam bardzo okrojoną a chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda realnie.

Chyba Cię temat przerasta. Daj sobie spokój, skoro takich informacji na forum szukasz. Zaliczenie? ;)

Dla Twojej informacji - w Polsce wszystkie sieci przesyłowe 400 i 220kV zarządzane są przez PSE. Napięcia 110 i w dół, to Operatorzy Sieci Dystrybucyjnych. Drobne wyjątki na 110 występują.
  • REKLAMA
  • #3 13521265
    Darek016
    Poziom 11  
    Zawsze warto zapytać niż odpuszczać :) Ale co mnie głównie interesuje to bardziej coś w stylu " Tereny w Polsce na których najłatwiej o przyłącz (może o przyłączenie? [kkas12]) do sieci o ile takie w ogóle istnieją" Nigdzie nie znalazłem artykułu jakie są możliwości w Polsce. Sa tylko wykazy podmiotów ubiegających się o przyłącz.
    PS. Może kolega ma jakieś artykuły do polecenia, które mnie nakierują na temat tych sieci i przyłączy elektrowni wiatrowych
  • REKLAMA
  • #4 13521315
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Darek016 napisał:
    Zawsze warto zapytać niż odpuszczać

To dlaczego "odpuściłeś" ten temat i założyłeś nowy?
    Czyżbyś tam nie zrozumiał co się do ciebie mówi?
  • REKLAMA
  • #6 13521395
    Darek016
    Poziom 11  
    Pozdrawiam :)
    zamykam
REKLAMA