Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz Metali Jabel j-267

Chemik856 18 Apr 2014 17:29 3669 8
    Chemik856
    Level 9  
    Witam mam taki problem złożyłem ten zestaw tylko nie wiem jak ,,Wyzerowac układ'
    Chemik856
    Level 9  
    Wszystko mam już zrobione tylko o to chodzi na wyjściu układu US2 uzyskać 0V.
    Czy cewka w czasie regulacji ma być podłączona ?? Z czego wziąć masę ?
    Jakie objawy wykazywał by układ jeżeli został źle wyregulowany, chodzi o te 0V na US2.
    mariann
    Level 37  
    Witam
    Chemik856 wrote:
    Czy cewka w czasie regulacji ma być podłączona ?

Jeszcze raz zapytam, czy Ty czytałeś instrukcję?
    Wykrywacz Metali Jabel j-267
    Chemik856 wrote:
    Z czego wziąć masę ?

Tego nie rozumiem. Popatrz na schemat i na płytkę. Czy nie widzisz gdzie jest masa? Do czego ma być ta masa?
    Pozdrawiam
    Chemik856
    Level 9  
    Tak czytałem wszystko zrobiłem według instrukcji. Tylko pytam bo ma strasznie mały zasięg
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A czego się spodziewałeś? To proste i tanie urządzenie. W instrukcji jest napisane, że puszkę metalową wykrywało z odległości 1.6m, ale monetę 5gr już tylko z odległości 10cm.
    Wynika to z tego, że po pierwsze próby przeprowadzono "na powietrzu", a po drugie - odległość 1.6m wynikła zapewne z rozmiaru przedmiotu oraz metalu z jakiego został wykonany. Inaczej mówiąc - puszka jest ferromagnetykiem (lub paramagnetykiem), zaś moneta 5gr jest diamagnetykiem.
    Nie wiadomo z jakiego stopu wykonano badaną puszkę, ale wiadomo z czego są wykonane monety.
    http://www.monetki.friko.pl/wiad/stopy.html
    Dla 5gr są to miedź, cynk i mangan, gdzie dwa metale składowe występujące tu w największych proporcjach - cynk i miedź są diamagnetykami. Tylko mangan jest paramagnetykiem, ale to nie ma znaczenia bo jest go tam tylko 1%.
    Chemik856
    Level 9  
    Dziękuje bardzo za Oświecenie :P Już wszystko jasne i wszystko się zgadza :)
    Mateusz12bob
    Pupil
    Witam.
    Czy ma ktoś wsad do PIC-a, był bym wdzięczny za udostępnienie.