logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyzerować układ w wykrywaczu metali Jabel j-267?

Chemik856 18 Kwi 2014 17:29 3927 8
REKLAMA
  • #1 13522237
    Chemik856
    Poziom 9  
    Witam mam taki problem złożyłem ten zestaw tylko nie wiem jak ,,Wyzerowac układ'
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13522792
    Chemik856
    Poziom 9  
    Wszystko mam już zrobione tylko o to chodzi na wyjściu układu US2 uzyskać 0V.
    Czy cewka w czasie regulacji ma być podłączona ?? Z czego wziąć masę ?
    Jakie objawy wykazywał by układ jeżeli został źle wyregulowany, chodzi o te 0V na US2.
  • REKLAMA
  • #4 13522890
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Chemik856 napisał:
    Czy cewka w czasie regulacji ma być podłączona ?

Jeszcze raz zapytam, czy Ty czytałeś instrukcję?
    Jak wyzerować układ w wykrywaczu metali Jabel j-267?
    Chemik856 napisał:
    Z czego wziąć masę ?

Tego nie rozumiem. Popatrz na schemat i na płytkę. Czy nie widzisz gdzie jest masa? Do czego ma być ta masa?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 13523915
    Chemik856
    Poziom 9  
    Tak czytałem wszystko zrobiłem według instrukcji. Tylko pytam bo ma strasznie mały zasięg
  • #6 13524243
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    A czego się spodziewałeś? To proste i tanie urządzenie. W instrukcji jest napisane, że puszkę metalową wykrywało z odległości 1.6m, ale monetę 5gr już tylko z odległości 10cm.
    Wynika to z tego, że po pierwsze próby przeprowadzono "na powietrzu", a po drugie - odległość 1.6m wynikła zapewne z rozmiaru przedmiotu oraz metalu z jakiego został wykonany. Inaczej mówiąc - puszka jest ferromagnetykiem (lub paramagnetykiem), zaś moneta 5gr jest diamagnetykiem.
    Nie wiadomo z jakiego stopu wykonano badaną puszkę, ale wiadomo z czego są wykonane monety.
    http://www.monetki.friko.pl/wiad/stopy.html
    Dla 5gr są to miedź, cynk i mangan, gdzie dwa metale składowe występujące tu w największych proporcjach - cynk i miedź są diamagnetykami. Tylko mangan jest paramagnetykiem, ale to nie ma znaczenia bo jest go tam tylko 1%.
  • #7 13526299
    Chemik856
    Poziom 9  
    Dziękuje bardzo za Oświecenie :P Już wszystko jasne i wszystko się zgadza :)
  • #8 13752782
    Mateusz12bob
    Uczeń
    Ocena: 4
    Witam.
    Czy ma ktoś wsad do PIC-a, był bym wdzięczny za udostępnienie.
  • #9 13752819
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    Obawiam się że wsad ma tylko Jabel. Zapomnij żeby ktoś odczytał z procesora - są zabezpieczone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył wykrywacz metali Jabel J-267, ale ma problem z wyzerowaniem układu, szczególnie na wyjściu układu US2, gdzie oczekuje 0V. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdził instrukcję obsługi oraz schemat, aby upewnić się, że prawidłowo podłączył masę. Użytkownik zauważył, że urządzenie ma mały zasięg, co zostało wyjaśnione przez innych uczestników dyskusji, którzy wskazali, że zasięg wykrywania metalowych przedmiotów jest ograniczony ze względu na konstrukcję urządzenia. Pojawiło się również zapytanie o wsad do procesora PIC, na co odpowiedziano, że jest on zabezpieczony przez producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA