Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes 190E '91 - Potencjometr, rozdzielacz dawki, przepływomierz

scopolamin 20 Apr 2014 14:00 4035 10
    scopolamin
    Level 9  
    Rozdzielacz dawki, przepływomierz - Mercedes-190E Rok 91, benzyna 1,8 l

jak Mercedes 190 E sie dławi i silnik jest bez siły przy ruszaniu (szczególnie gdy pogoda jest nieznośna, jest zimno i wilgotnie!!) to w wielu przypadkach jest winny rozdzielacz dawki i przepływomierz.

Te dwa nieodłączne elementy pracują wspólnie. Po 10-15 latach psuje się zwyczajny potencjometr (mechaniczna część jak w radiu, suwak idzie po bieżni, która się z czasem wyciera). Nie do uwierzenia, że jeszcze w latach dziewiędziesiętych Mercedes wbudowywał coś takiego!

przykład:

pompapali...3437224035.html

czesci-uzywan...0438121043/199

Po wielkich szukaniach błędu wbudował mi przygraniczny warsztat za dwieście euro te dwa podzespoły, niestety ze szrotu bo nowe kosztują u Mercedesa 1600 euro. Te "nowe" części zostały wybudowane ze starego auta (i już też mają zaczątki starzenia się).
    Od tego czasu lezą moje wybudowane dwie części w piwnicy i czekają na wymianę tego potencjometru za 17,99 euro. Niestety "normalny" warsztat tego nie robi bo trzeba troche elektroniki do testów i kontroli i oczywiście zrozumienia istoty współpracy tych dwóch części.

Czy ktoś zna warsztat w Polsce, który byłby w stanie zregenerować moje zepsute części bez mojego samochodu?
    Z powodu niespełna 20 euro (potencjometr) jest się zmuszonym wymieniać podzespoły za 1600 euro! To jest dla mnie skandal.
    U Mercedesa mają te cześci następujące numery

Rozdzielacz dawki (po niemiecku Kraftstoffmengenteiler)
    000 074 20 13

Przepływomierz (po niemiecku Luftmengenmesser)
    0000742114

a samochód
    WDB2010181F787727
    Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny nie tylko werbalnie!!
    Dziarski Hank
    Level 33  
    Potencjometru nikt Ci nie naprawi - wytrał się - wymiana. Można kupić na allegro zamienniki, parę zamontowałem i chodziły jak trzeba.

Do zestrojenia tego układu potrzeba zwykły miernik, oscyloskop, ale przede wszystkim wiedzę z zakresu jego działania i dokumentację. Żaden warsztat niewyspecjalizowany w tego typu układach ci tego nie zrobi.

Zestawy naprawcze do rozdzielacza paliwa - sprężyny i membrana są dostępne na amerykańskim ebayu i w firmach w USA specjalizujących się w naprawach układów K i KE-jetronic.
    scopolamin
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź. Niestety nie poprowadzi mnie ona do łatwego rozwiązania tego problemu.
    Ma jeszcze ktoś konkretniejszą propozycję?
  • Helpful post
    Dziarski Hank
    Level 33  
    Łatwo nie będzie - nikt Ci wysyłkowo raczej tego nie naprawi. Po kompletnej regeneracji (O ile ktoś w ogóle Ci to zrobi) trzeba potem ustawić odpowiednio potencjometr (0,7V na jałowych obrotach) i ustawić róznice ciśnień pomiędzy górnymi a dolnymi komorami rozdzielacza. Trzeba też ustawić położenie zerowe tłoka rozdzielacza. Potem do rozdzielacza podłączyć wtryski i ustawić rozdzielacz, aby każdy wtrysk dawał tą samą ilośc paliwa. Na koniec trzeba ustawić skład mieszanki. O ile pierwsze 3 rzeczy można ustawić mając fabryczne stanowisko testowe, o tyle skład mieszanki ustawia się po zamontowaniu całości do samochodu. Przed regulacją wymagane są absolutnie szczelnie gumy odmy i by-passu oraz sprawny, niezatarty regulator jałowych obrotów. Wtryski też muszą być sprawne- przy niskim przepływie nie mogą kapać.

Tu masz parę zdjęć z budowy rozdzielacza paliwa.

http://www.benzworld.org/forums/w126-s-se-sec...rebuilding-fuel-distributor-3-easy-steps.html
    emeryt2
    Level 42  
    Kolego Scopolamin , (dobrze ,że nie Pavulon) , po ścieżce potencjometru "chodzi" zbierak , próbuj go podgiąć (tylko ostrożnie abyś nie połamał) tak aby zbierał ścieżkę na bokach. Jak takie coś nie pomoże, mam cały sprawny komplet od 2.0E.
    scopolamin
    Level 9  
    Witaj emeryt2,

a ile musiałbym zabulić za twój komplet? Będzie pasował do mojego 1,8 l ? Może trzeba będzie go też "przestroić!? W jakiej części Polski byłby ten komplet do odebrania?

Dodano po 6 [minuty]:

-------------------------------------------------------------------------
    Pozdrawiam Dziarskiego Hanka!
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na ostatnim etapie ustawienie mieszanki to tylko jedna śrubka więc przy technicznym odbiorze (czystość spalin) można łatwo ustawić? Twoje objaśnienia napawają optymizmem.

Teraz czekam jeszcze na jakiś warsztat, który to robi.

[quote="Dziarski Hank"]Łatwo nie będzie - nikt Ci wysyłkowo raczej tego nie naprawi. Po kompletnej regeneracji (O ile ktoś w ogóle Ci to zrobi) trzeba potem ustawić odpowiednio potencjometr (0,7V na jałowych obrotach) i ustawić róznice
    Anonymous
    Anonymous  
    Dziarski Hank
    Level 33  
    Zawsze musisz dostroić skład mieszanki - nawet po przerzuceniu wtrysku do takiego samego pojemnościowo silnika.
    scopolamin
    Level 9  
    Hallo,
    Nieprawdziwy Italianiec (non e vero italiano),

nie czytałeś zbyt uważnie mojego pytania na początku tematu. Mój samochód jeździ po wmontowaniu używanych podzespołów. Z tego powodu mam drugi oryginalny z zepsutym potencjometrem. Ten czeka na naprawę i będzie moją żelazną rezerwą jak się zepsuje ten "nowy" używany. Wszystko jasne?

---------------------

non e vero italiano wrote:
    A powiedz mi jedno, bo ja to taki trochę głupiutki jestem i wiele spraw nie rozumem- Ty sądziłeś, że ktoś ci zregeneruje potencjometr ramienia klapy spiętrzającej? Jak, ołówkiem kopiowym odtworzy wytartą ścieżkę?
    A pomijając to- jak sobie go zamontujesz? Bo tam są eliptyczne otwory dlatego, aby go prawidłowo skalibrować (napięcie na slizgaczu przy takim, a nie innym położeniu klapy).
    No i nie wiem czy wiesz, ale po wymianie tego węzła trzeba będzie przeprowadzić pewne regulacje, wkręt który jest zaraz koło rozdzielcza paliwa. Wiesz jak to zrobić?
    Anonymous
    Anonymous  
    scopolamin
    Level 9  
    W tym wybudowanym jest tylko ten potencjometr zużyty. Trzeba więc włożyć nowy i ustawić te 7V i po wszystkim (no może jeszcze wyczyścić obudowę i wlot). Wszystkie inne rzeczy są oryginalnie nastawione w fabryce i nie mogły się przestawić bo nikt tam nic nie przestawiał (tylko stary oryginalny wybudowano i na jego miejsce włożono używany z innego 190E a potem ustawiono mieszankę w tym używanym).
    Czy wyobrażam sobie to za prosto?

non e vero italiano wrote:
    A jak ten zużyty mają co naprawić? No powiedz.