logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówne obroty i szarpanie silnika w Mercedesie 190E na gazie i benzynie

irekkun 19 Lip 2009 10:41 4619 18
REKLAMA
  • #1 6796011
    irekkun
    Poziom 10  
    Witam.Mam problem z moim autem.Kupiłem go miesiac temu jak go odpale na zimno to obroty wskakuja na 1000-1100 po chwili na 500-800 sie wachaja. Ma ciepło troche lepiej 700-800 ale rzuca silnikiem.Na gazie chodzi o dziwo duzo lepiej 900 obrotów ruwno ale co ok 5 sekund szarpnie.zauwazyłem tez ze jest troche przymulony,jak wcisne pedał gazu to przez sekunde sie dusi i dopiero idzie.Jaka moze byc przyczyna bo to denerwujace
  • REKLAMA
  • #2 6796129
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    niestety wszystko przez gaz
    silnik do regulacji i najlepiej wywalic gaz, mercedez nie chodzi dobrze na gazie
  • #3 6796272
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Jaki silnik kolego bo to ważne
  • #4 6796338
    irekkun
    Poziom 10  
    Silnik 1,8 wtrysk,rocznik 92
  • #5 6796370
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ostatnio taki objaw z przymuleniem to miałem z sondy ale z tym przerywaniem co 5 sek to dziwne jak idzie na gazie
  • REKLAMA
  • #6 6796397
    irekkun
    Poziom 10  
    Tak chodzi chodzi i szarpniecie a jak na swiatłach stoje wrzucam jedynke peda gazu do konca to sekunda zamulenia i idzie, na bezynie to samo,tylko dodatkowo na bezynie te obroty skacza

Dodano po 32 [minuty]:

Jak mam zdjagnozowac usterke,czy mam na komputer podjechac czy wystarczy do mechanika?
  • REKLAMA
  • #7 6796664
    mercedesik
    Poziom 26  
    mam opis samodiagnostyki ale nie wiem jak zamiescic może na emaila ma 22mb
  • #8 6796748
    irekkun
    Poziom 10  
    Byłbym bardzo wdzieczny. irekkun(_at_)onet.eu
  • REKLAMA
  • #9 6796753
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Jaką diagnistykę w 190 ? TD =prędkość obrotowa , zacisk cewki nr. 1 i 15 oraz masa. Ot cała diagnostyka.
    Rozdzielacz paliwa , klapa spietrzająca , regulacja położenia przepustnicy. Lewe powietrze i lub potencjometr klapy spiętrzającej.
  • #10 6797057
    mercedesik
    Poziom 26  
    Posłałem ale coś wyskoczyło że do ciebie nie można wysłac wiecej niż 20mb to nie wiem jak to będzie napisz.
    Ale musisz sie liczyc z tym że tak jak koledzy pisza tam masz "mechaniczny" wtrysk i to nie lubi gazu bo jak nacierasz na gazie to regulator sie psuje i zawsze jest efekt nie jezdzenia na benzynie.
    Ale powinien miec wolne obroty i zapalac na mrozach itp a to szarpanie to może przycinanie sie już klapy regulatora i dusi dopływ powietrza jak na benz tak i na gazie.
  • #11 6797265
    irekkun
    Poziom 10  
    Nie doszło.jak możesz to spróbuj tu:irekkun@interia.pl.Jeszcze jedno co mi sie przydazyło to podczas przełanczania sie auta na gaz obroty sie zawiesiły na ok 3000, musialem spowrotem na bezyne przełaczyc zdazyło sie tak kilka razy.czy to ta kłapa sie zawiesza?
  • #12 6797283
    mercedesik
    Poziom 26  
    Posłałem jeszcze raz na ten sam adres ale printscreeny dotyczace tylko merca.
    No jest taka możliwosc że sie zawiesza ale od wolnych obrotów tam jest zawór powietrza dodatkowego i może tez tam jest cos pomieszane.
  • #13 6797372
    irekkun
    Poziom 10  
    Dwa tygodnie temu sciagłem filter powietrza przejzałem przewody podcisnienia i wyjołem ten zawór powietrza w czarnej gumie wymyłem go i złozyłem.auto po tym chodziło o niebo lepiej obroty równe 750 ale to trwało tylko dwa dni .Jak zprawdzic ten zawór?
  • #14 6797422
    mercedesik
    Poziom 26  
    Na pewno zmierzyc opór na stykach i zasilanie do niego
  • #15 6797460
    irekkun
    Poziom 10  
    W tygodniu jeszcze pogrzebie.Niestety nie jestem mechanikiem wiec niewiele moge.Jerzeli zna ktos dobrego mechanika który zna sie na mercedesach z okolicy Wrocławia to prosze o namiary.Auto jest super tylko czeba je doprowadzic do porządku
  • #16 6797483
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Możesz sprawdzić jak zachowuje sie przesłona pod działaniem temperatury, wiadomo że jak wyzsza temperatura to kanał by-pass ma być zamknięty, jeśli tak nie jest to znaczy że element bimetalu jest niesprawny.
  • #17 6804845
    irekkun
    Poziom 10  
    Witam.Juz zrobiłem.okazało sie ze rurka łaczaca filter powietrza i silnika jest peknieta .Bardzo wszystkim dziekuje za podpowiedzi
  • #18 6855957
    irekkun
    Poziom 10  
    Wymiana odmy nic niestety niedała,ale sciagłem jeszcze raz filtr powietrza i poruszałem klapa spietrzajaca,powycierałem i auto zaczeło chodzic super ale tylko z jeden dzien,czy przyczyna moze byc klapa spietrzajaca ze sie zawiesza albo rozregulowana jest?
  • #19 6856028
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Po co wracasz do tematu będziemy go odgrzebywać w nieskończoność? Sugestia aby sprawdzić tarczę spiętrzającą była Tobie podsunięta, warto z nich korzystać skoro zaglądasz na forum i chcesz rozwiązać problem. użyj wyszukiwarki K-Jetronic klapa spiętrzająca. zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mercedes 190E z silnikiem 1.8 wtrysk (rocznik 1992) ma problem z nierównymi obrotami i szarpaniem zarówno na benzynie, jak i na gazie. Na zimnym silniku obroty wahają się między 500 a 1100, a na ciepłym stabilizują się na poziomie 700-800, jednak silnik nadal szarpie. Na gazie obroty są bardziej równe (około 900), ale co kilka sekund występuje szarpnięcie oraz chwilowe duszenie przy dodawaniu gazu. Przyczyną mogą być problemy z mechanicznym wtryskiem paliwa, regulatorami obrotów, klapą spiętrzającą powietrze, nieszczelnościami w układzie dolotowym (np. pęknięta rurka łącząca filtr powietrza z silnikiem), zaworem powietrza dodatkowego lub uszkodzona sonda lambda. Diagnostyka komputerowa w modelu 190E jest ograniczona do pomiaru prędkości obrotowej, masy i sygnałów z cewek zapłonowych. Zalecane jest sprawdzenie oporu i zasilania zaworu powietrza dodatkowego oraz działania przesłony bimetalowej klapy spiętrzającej. Wymiana lub czyszczenie elementów układu dolotowego poprawia pracę silnika, jednak problem może powracać, jeśli klapa spiętrzająca jest rozregulowana lub zawiesza się. Użytkownik otrzymał sugestię, aby skorzystać z mechanika specjalizującego się w Mercedesach oraz by poszukać informacji o klapie spiętrzającej w systemie K-Jetronic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA