logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz słuchawkowy - wymiana tranzystorów - czysta teoria

wojtek0995 20 Kwi 2014 16:17 1737 7
REKLAMA
  • #1 13528004
    wojtek0995
    Poziom 27  
    Ocena: 121
    Witajcie,
    Mam pytanie co do schematu poniżej. Otóż czy można ten wzmacniacz słuchawkowy "przekształcić" na wzmacniacz głośnikowy? Symulowałem trochę ten układ w Multisim, jednakże wyniki nie są jednoznaczne (np. moc na wyjściu równa 3,7kW co jest oczywiście nierealne). Zmieniłem wartość C1=1µF, R7=5kΩ, C7=47µF, P1=5kΩ, R6=14kΩ oraz T1=BD139, T2=BD140. Napięcie zasilania będzie w granicach 12V. Czy taka przeróbka będzie miała ręce i nogi? Oczywiście nie nastawiam się na moce rzędu 20 watów przy 8Ω gdyż przy tym napięciu zasilania jest to nierealne, jednak interesuje mnie czy mój pomysł poprostu "wypali".
    Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek sugestie. ;)
    Wzmacniacz słuchawkowy - wymiana tranzystorów - czysta teoria
  • REKLAMA
  • #2 13528060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13528077
    wojtek0995
    Poziom 27  
    Dziękuje, takiej odpowiedzi oczekiwałem. Faktycznie - słabo znam się na konstrukcjach wzmacniaczy.
    Dlaczego akurat ten schemat? Bo tranzystory - zbyt wiele razy "przejechałem się" na układach scalonych.
    Czyli ogólnie rzecz biorąc walka nie warta zachodu, tak?
  • REKLAMA
  • #4 13528101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 13528176
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6130
    Cytat:
    Dlaczego akurat ten schemat? Bo tranzystory - zbyt wiele razy "przejechałem się" na układach scalonych.
    W jaki sposób się przejechałeś? wszyscy je stosują i nikt nie narzeka, zazwyczaj mają zabezpieczenia których w prostych, zbudowanych na elementach dyskretnych, konstrukcjach amatorskich nie ma.
    Dobry wzmacniacz tranzystorowy ma lepsze parametry od scalonego, ale to nie zasługa dyskretnych tranzystorów, ale dobrego konstruktora który potrafi je w pełni wykorzystać, kiepski konstruktor zrobi kiepski wzmacniacz tranzystorowy, wzmacniacz scalony zadziała poprawnie nawet gdy użyje go niedoświadczony amator.

Poza tym to nadal wzmacniacz na układach scalonych, ten prymitywny stopień wyjściowy na tranzystorach jest najsłabszą częścią tej konstrukcji.
  • #6 13528415
    wojtek0995
    Poziom 27  
    Czyli najlepiej użyć jakiegoś układu scalonego.
    Nie lubię ich, szczególnie tych dedykowanych do "car audio" np. TDA1518.
    Niby moc 22 waty, a jednak nie gra to to na te 22 waty. W moim odczuciu TDA2030 (pomijam tu kwestie zasilania, które jest w tym układzie symetryczne[najczęsciej]) który ma tylko te swoje 15 watów, gra duzo lepiej, i już na pewno zdecydowanie głośniej niż TDA1518.
    No cóż dzięki za odpowiedzi.
  • #7 13528621
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6130
    Zaprojektować wzmacniacz o niskim napięciu nasycenia jest trudno dlatego układy scalone do samochodowych urządzeń mają skomplikowane stopnie wyjściowe i często słabe THD, jeśli upierasz się przy zasilaniu 12V to nic lepszego nie znajdziesz, a tym bardziej nie skonstruujesz.

Cytat:
    Niby moc 22 waty, a jednak nie gra to to na te 22 waty.
    Trzeba uważnie czytać dokumentacje w jakich warunkach osiągnęli te 22W, z jakim napięciem zasilania? z jakim obciążeniem? przy jakich zniekształceniach? Czy ty porównując znałeś wszystkie te parametry włącznie z spadkiem napięcia źródła zasilania pod obciążeniem? Moc się mierzy, a nie ocenia na ucho.

Cytat:
    (pomijam tu kwestie zasilania, które jest w tym układzie symetryczne[najczęsciej])
    To że napięcie jest symetryczne nie ma znaczenia, ale to że jest wyższe to najistotniejsza rzecz, nie powinieneś o tym zapominać, kiedy nie ma wymagań na zasilanie niskim napięciem wzmacniacz może mieć prostszą konstrukcje i lepsze parametry.
  • #8 13528809
    wojtek0995
    Poziom 27  
    To wszystko jest dla mnie zrozumiałe :)
    Raz w życiu zaskoczyła mnie "kostka", mianowicie TDA1554 i to tylko dla tego, że napięcie zasilania wynosiło ok. 18V.
    Ale zrobił nam się mały off-top. Dzieki za rzucenie lepszego światła na sprawę wzmacniaczy w "kostkach" i tych na elementach dyskretnych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przekształcenia wzmacniacza słuchawkowego na wzmacniacz głośnikowy, wskazując na zmiany w komponentach i napięciu zasilania 12V. Odpowiedzi sugerują, że przeróbka jest możliwa, ale moc wyjściowa będzie ograniczona do około 1W przy 4 Ohm. Wskazano na problemy z polaryzacją tranzystorów oraz zniekształcenia sygnału. Użytkownik wyraża niechęć do układów scalonych, ale podkreślono, że dobre wzmacniacze tranzystorowe wymagają umiejętności konstrukcyjnych. Zwrócono uwagę na trudności w projektowaniu wzmacniaczy o niskim napięciu zasilania oraz na znaczenie parametrów zasilania dla osiąganej mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA