logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik od odkurzacza 2200W wykorzystanie mala krajzega

osia86 20 Kwi 2014 16:50 6723 5
REKLAMA
  • #1 13528092
    osia86
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich chciałem zapytać czy mogę wykorzystać silnik 2200 Watt z reg obrotów od odkurzacza by zrobić z niego piłę stołową (krajzega).Chodzi mi o przycinanie małych rzeczy wiem i rozumiem że owe silniki grzeją się bardzo mocno więc zastosowałbym w obudowie dobre chłodzenie na wentylatorach.Chłodzenie polegało by na zaciąganiu,wyciąganiu ciepłego powietrza oraz dodatkowy dmuchalący prosto na silnik.Można by było zrobić to wszystko z silnika od pralki ale akurat posiadam tylko taki jak napisałem i chciałem się dowiedzieć czy jest sens się za to zabierać na takich podzespołach.
  • REKLAMA
  • #2 13528137
    k-sierra
    Poziom 22  
    Ocena: 86
    Silnik od pralki to sobie wybij od razu z głowy:) Każdy jeden będzie za słaby.
    Od odkurzacza tak, ale tylko z regulacją obrotów. A może inne sposoby ograniczenia obrotów?

Bez regulacji silnik nieobciążony rozkręci się do kosmicznych obrotów (może nie każdy?) i aż strach będzie przy nim stać. Przetestowane na kilku silnikach.
  • REKLAMA
  • #3 13528152
    osia86
    Poziom 9  
    Jeżeli mówisz że obroty trzeba zmniejszyć to on ma akurat regulację obrotów na potencjometrze.Czyli co myślisz że nadałby się ??
  • REKLAMA
  • #4 13528153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13529255
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4787
    Silnik o otwartej obudowie do krajzegi? No darujcie...
    Poza tym ten silnik musi być chłodzony przepływającym strumieniem powietrza.
    Jest 1001 sposobów na inny sposób napędu do krajzegi, po co się pchać w najmniej korzystny?
  • #6 13529499
    osia86
    Poziom 9  
    A co byście polecili jaki napęd ??

Dodano po 2 [minuty]:

Jak pisałem wyżej chcę zrobić nie aką wielką na stole tylko małą którą można zawsze gdzieś przenieść.
REKLAMA