logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie układów QFN 5x5 mm 28 pinów bez stacji lutowniczej - porady

MarcinQ 11 Kwi 2005 19:27 3533 2
  • #1 1396430
    MarcinQ
    Poziom 11  
    Cześć wszystkim forumowiczom.

Mam pytanie odnośnie lutowania scalaczków bez wyprowadzeń, z elektrodami pod nim; przykładowo, taki układ : http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX9850.pdf ; [985 KB], albo inne z obudową QFN.
    w skrócie : obudowa 5x5 mm, 28 pinów w odstępie 0.5 mm na każdym boku.
    Nie stać mnie na stację lutowniczą, ale chcę się przymierzyć do tego z lutownicą gazową, z końcówką hot-air [Nimrod z tme.pl, 25W - 80W].

-Moje pytanie brzmi, czy jest szansa na powodzenie tego z gazówką ?
    (Jeśli to wymaga tylko wielkiego szczęścia, to nie jest źle)
    -Czego powinienem użyć do lutowania? pasta + cyna, wystarczy?
    -Możecie wskazać inne posty, albo hasła, gdzie jest omówiona technika pracy z pastą ?

z góry dzięki, wiem, że pomożecie :) / pliz

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

ok, zmieniam nieco ton pytania :
    -czy ktoś z szanownych kolegów wie o czymś, co stanowczo przekreśla stosowanie gazówki do lutowania elementów w obudowie j.w.? z elektrodami pod spodem kości?
    będę próbował na tańszych elementach, ale -być może- jest to bezcelowe, bo i tak się ma nie udać, itp.

bardzo very proszę o podpowiedź, wskazówkę, czy cokolwiek.
  • Pomocny post
    #2 1420278
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Te elementy nie są aż takie trudne do lutowania. Warynkiem jest hot-air bez niego to będzie trudne. Jako spoiwa użyj kulek BGA i topnika w gelu. Układ smarujesz gelem po brzegach a nastempnie układasz precyzyjną pensetą kulki podgrzewacz nawet tym gazowym ale lepiej hotairem, stawiasz na płytce podgrzewasz poraz drugi. Jak układ jest bardzo mały to przyklejasz go do płytki kroplą kleju.
  • #3 1420315
    MarcinQ
    Poziom 11  
    już straciłem nadzieję na zainteresowanie :)
    dzięki wielkie i pozdrawiam
REKLAMA