logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Weryfikacja schematu Atmega+RTC do pomiaru temperatury i zapisu na SD

panbacuh 24 Kwi 2014 12:13 2235 11
REKLAMA
  • #1 13538192
    panbacuh
    Poziom 10  
    Cześć,
    proszę o sprawdzenie poniższego schematu. Ma to być urządzenie służące do pomiaru temperatury z 3 czujników i zapisywanie ich na karcie SD,
    oraz tagowanie tych pomiarów datą i czasem. Zależy mi także na jak najmniejszym rozmiarze płytki PCB, więc pewnie niektóre elementy można by zamienić na jeszcze mniejsze.
    Na schemacie brak czujników temperatury, zostaną one podłączone za pomocą interfejsu 1-Wire.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13538745
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Przy RTC masz błąd, powinien być kondensator przy kwarcu, przynajmniej dla PCF, nie wiem jak to jest z DSami.
    Po drugie dałbym jakieś podtrzymanie dla RTC małą bateryjką.
    Po trzecie wywaliłbym stabilizator 5V i całość zasilił z 3,3V.
    Nie podoba mi się podłączenie karty SD zasilanej z 3,3V do układu zasilanego z 5V.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13539037
    panbacuh
    Poziom 10  
    Wprowadziłem poprawki.
    Dodałem kondensatorki przy kwarcu, układ zasilany z 3.3V, przy RTC jest bateryjka.
    Jakieś jeszcze sugestie?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13539166
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Agnd podepnij do masy.
    Vref albo do Vcc a jeśli wisi to musisz dać 100nF do masy.
    PCF z kwarcem ma taką konfigurację że jest tylko jeden kondensator podpięty do zasilania PCFa a nie do masy, DS nie wiem więc się nie wypowiadam.
    Przydałby się jakiś układ do zasilania PCFa by po zaniku zasilania procesor nie zasilał się z bateryjki od RTC.
    Najprościej dwie diody Schottky, przez jedną podepnij baterię, przez drugą zasilanie ze stabilizatora, wspólny punkt diod przyłącz do Vbat
    Nie widzę filtru na Vbat, pewnie pomyliłeś opis bo przy kondensator na schemacie jest ale opisany Vcc.
  • #5 13539745
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Vref nie łączy się bezpośrednio do Vcc. Istnieje możliwość uszkodzenia układu przez źle zaprogramowany mikrokontroler.
  • #6 13540414
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Na czym opierasz to stwierdzenie ?
    W manualu napisane jest że do Vref można dołączyć zewnętrzne napięcie odniesienia i może ono być w szczególnym wypadku równe Vcc, co jest dość często stosowane.
    W jakim wypadku może nastąpić uszkodzenie?
  • #7 13540534
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Jak ustawisz w rejestrach wewnętrzne napięcie odniesienia, efekt nie będzie zadowalający(Co prawda w notce jest mowa o wysokiej impedancji tego źródła, ale nie jest dokładnie to sprecyzowane, więc nie jest to dobra praktyka). W ogóle nie ma potrzeby tego pinu podłączać gdziekolwiek, skoro ADC będzie nieużywany. W momencie, kiedy używamy napięcia referencyjnego na poziomie AVcc, pakujemy na AREF tylko kondensator i ustawiamy to w rejestrze ADMUX (bity REFS druga pozycja w tabeli 24-3 w nocie katalogowej dla ATmega168), a nie przez bezpośrednie zwarcie…
    Cytat:
    If the user has a fixed voltage source connected to the AREF pin, the user may not use the other reference voltage options in the application, as they will be shorted to the external voltage.
  • REKLAMA
  • #8 13541322
    panbacuh
    Poziom 10  
    Wprowadziłem zmiany, jednak nie bardzo wiem czy dobrze podłączyłem diody Schottkiego.

• #9 13541397
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Diody są OK, tylko zastanawiam się jakie napięcie ma nowa bateria, jeśli ponad 3,3V to na początku RTC będzie z niej nieco prądu podbierać, w domu mam same lekko przechodzone, gdybyś mógł sprawdzić to pomyślałbym nad rozwiązaniem problemu.
    Wspominałeś coś o deficycie miejsca, zamiast 2 diod można wsadzić podwójną w obudowie SOT.
    Piotr
  • #10 13541419
    panbacuh
    Poziom 10  
    Moj bardzo tani miernik pokazuje 3,27V na nowej baterii.
  • Pomocny post
    #11 13542114
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    To w takim razie bez problemu, gorzej gdyby było więcej niż napięcie ze stabilizatora 3,3V , wtedy albo wypadałoby podnieść napięcie stabilizatora albo wymienić diodę z baterii na zwykłą np. 1N4841.
    Jak zrobisz coś malutkiego to chętnie pisałbym się na płytkę jeśli będziesz je robił profesjonalnie.
    Planujesz zwykłe karty czy MicroSD?
    Jeśli chcesz oszczędnie to zasilać to pomyśl a układach serii P lub V mam trochę materiałów na temat optymalizacji programu pod kątem poboru prądu :)
    Piotr
  • #12 13542220
    panbacuh
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. To jest taki drobny projekt na studia, więc nie zamierzam produkować płytki. Zależało mi tylko na stworzeniu sensownego schematu, w każdym razie dziękuję za pomoc i pewnie jeszcze będę prosić o pomoc przy ułożeniu elementów na płytce :).

Pozdrawiam,
    Marcin.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o weryfikację schematu urządzenia do pomiaru temperatury z trzema czujnikami, które zapisuje dane na karcie SD z tagowaniem daty i czasu. W odpowiedziach zasugerowano poprawki, takie jak dodanie kondensatora przy kwarcu RTC, zasilanie z 3,3V oraz zastosowanie diod Schottky do podtrzymania zasilania RTC. Wskazano również na konieczność podłączenia masy do AGND oraz na problemy z podłączeniem Vref. Użytkownik wprowadził zmiany, a dyskusja dotyczyła także optymalizacji schematu pod kątem rozmiaru płytki PCB oraz zasilania. Ostatecznie użytkownik podziękował za pomoc, zaznaczając, że projekt jest na studia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA