logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna Leadtek WinFast PX6200TC TDH rozmywa obraz

baxtro 25 Kwi 2014 21:06 1677 17
REKLAMA
  • #1 13542530
    baxtro
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z kartą graficzną Leadtek WinFast PX6200TC TDH.
    Karta dziwnie rozmazuje obraz, jak na załączonym zdjęciu.
    Nie jest to wina kabli bo to sprawdziłem.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 13542553
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Czym to zasilasz - moc model, temperatura gpu.
  • #3 13542559
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Zamieszczone przez Ciebie zdjęcie jest OK. Zrób zdjęcie ekranu (na print screenie zwykle będzie prawidłowy obraz). Karty serii GF6000 nie są już najnowsze, więc możliwa jest usterka GPU. Może również się przegrzewać, albo może być problem z zasilaczem (podaj również jego model i podaj główne podzespoły w tym sprzęcie).
  • REKLAMA
  • #4 13542584
    baxtro
    Poziom 9  
    Modecom Logic 350W, temp. w tym momencie ok. 62.

To "rozmycie" najlepiej widać na logo onetu: Karta graficzna Leadtek WinFast PX6200TC TDH rozmywa obraz

Próbowałem zrobić zdjęcie ale pojawia się efekt migotania i nic nie widać.
  • #5 13543115
    dt1
    Admin grupy komputery
    U mnie Twoje wstawione logo jest identyczne, jak u mnie, co oznacza, że Twój komputer je próbuje dobrze wyświetlać, ale karta lub monitor tego nie robi (efekt, który widzisz nie jest ujęty na zrzutach ekranu, bo są one wyprodukowane przez komputer, a nie odczytane z wyjścia karty graficznej).

62 stopnie to dość dużo jak na taką kartę, zgaduję że chłodzona pasywnie (tylko radiatorem)? Jeśli tak, to szansa na jej uszkodzenie jest większa. Również Twój zasilacz jest dość dużym zagrożeniem dla komputera. Nawet jeśli nie jest winny to warto go wymienić, zanim coś uszkodzi. A może już uszkodził i widzisz tego efekt.
  • #6 13543467
    baxtro
    Poziom 9  
    Dzięki za wyjaśnienie, z początku myślałem że to wina monitora, ale wczoraj zmieniłem monitor i problem pozostał. Karta ma chłodzenie pasywne.
  • #7 13545491
    baxtro
    Poziom 9  
    OK, dodaje zdjęcie zrobione telefonem, mam nadzieje że teraz widać to rozmycie obrazu

• REKLAMA
  • #8 13545515
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, teraz widać. Może to być kwestia uszkodzonego kabla (sprawdzając na drugim monitorze podłączyłeś go innym kablem, czy był to ten sam kabel, który jest użyty do pierwszego monitora?)

Monitor jest podłączony do DSUB czy do DVI?
  • #9 13545915
    baxtro
    Poziom 9  
    D-Sub, podłączyłem tym samym, starym kablem.
  • #10 13545959
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zacznij sprawdzenie od jego podmiany. Ewentualnie jak podmienisz kabel i nie będzie efektu spróbuj przez przelotkę do gniazda DVI podłączyć (lub jeśli monitor ma gniazdo DVI możesz spróbować podłączyć go do karty kablem DVI-DVI).
  • #11 13545990
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Dacomos napisał:
    Czym to zasilasz - moc model, temperatura gpu.

Może nie mieć czujnika temperatur.
    Warto założyć wentylator na tego pasywa i spróbować wymienić pastę na GPU.
    Zasilacz... Modecom MC, czy Feel?
    Jeśli ten ostatni, to do wymiany.
    Jaka jest pozostała konfiguracja sprzętu?

Ten GF, jest bardzo słabą kartą, wartą grosze, więc jeśli chcesz tanim kosztem poprawić wydajność, zaopatrz się w 6600/6600GT chłodzoną aktywnie lub odpowiednikiem Radeona X700.
  • #12 13546166
    baxtro
    Poziom 9  
    Jak tylko załatwię inny kabel popróbuję.

@swiercm, jak już pisałem Modecom Logic 350W. Nie potrzebuję wymieniać karty graficznej, chyba że okaże się że to ona uległa awarii i odpowiada za za objawy które wcześniej opisałem.

Zastanawia mnie że nie ma żadnych objawów typowych oznak awarii zasilacza, komputer uruchamia się i działa jak do tej pory, nie resetuje się.
  • #13 13546173
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    baxtro napisał:
    Zastanawia mnie że nie ma żadnych objawów typowych oznak awarii zasilacza, komputer uruchamia się i działa jak do tej pory, nie resetuje się.

Nie musi. Może sadzić "pikami" napięć i efekt może być jak u Ciebie.

dt1 napisał:
    Również Twój zasilacz jest dość dużym zagrożeniem dla komputera. Nawet jeśli nie jest winny to warto go wymienić, zanim coś uszkodzi. A może już uszkodził i widzisz tego efekt.

baxtro napisał:
    Nie potrzebuję wymieniać karty graficznej, chyba że okaże się że to ona uległa awarii i odpowiada za za objawy które wcześniej opisałem.

swiercm napisał:
    Warto założyć wentylator na tego pasywa i spróbować wymienić pastę na GPU.
  • REKLAMA
  • #14 13549174
    baxtro
    Poziom 9  
    Sprawdziłem na innym kablu D-Sub i bez zmian, monitor (LG W1934S) ma tylko wejście D-Sub.
  • #15 13549334
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zawsze możesz zastosować przejściówkę DVI-I -> D-SUB. Sprawdź zachowanie w innym PC, a ten na innej karcie o podobnym TDP.
  • #16 13549543
    baxtro
    Poziom 9  
    A przejściówka coś da? W innym PC (sprawdzony na dwóch) działa bez zarzutów.
  • #17 13549548
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    baxtro napisał:
    W innym PC (sprawdzony na dwóch) działa bez zarzutów.

baxtro napisał:
    Modecom Logic 350W

Czyżby główny winowajca?
    Możesz podmienić zasilacz do testów?

baxtro napisał:
    A przejściówka coś da?

Czasem pomaga wyeliminować uszkodzenie gniazda, ale patrz wyżej.:)
  • #18 13551162
    baxtro
    Poziom 9  
    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia innego zasilacza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Leadtek WinFast PX6200TC TDH, która rozmywa obraz. Po wykluczeniu problemów z kablami i monitorami, dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach, takich jak przegrzewanie się GPU, uszkodzenie karty graficznej, czy problemy z zasilaczem Modecom Logic 350W. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury GPU, wymianę pasty termoprzewodzącej, a także testowanie z innymi kablami i monitorami. Wskazują również na możliwość uszkodzenia zasilacza, mimo braku typowych objawów awarii. Użytkownik nie ma możliwości przetestowania innego zasilacza, co ogranicza dalsze diagnozowanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA