logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Leadtek WinFast A6600 GT TDH Rev. D1 - brak obrazu, warto naprawiać?

Jared 22 Lip 2009 10:52 1856 3
REKLAMA
  • #1 6808493
    Jared
    Poziom 10  
    Witam.

Przydałaby mi się jakaś lepsza karta graficzna na AGP niż GeForce 2MX :P i akurat zdarzyło się, że brat mi dał swojego Leadtek'a 6600 GT, który mu już leży jakiś czas, tylko problem w tym, że karta nie działa.
    Dokładna wersja karty to Rev. D1, wersja 128 Bit/128 MB GDDR3

Mianowicie, komputer się normalnie uruchamia, jedynie na początku bios z płyty wydaje 1 pisk/dzwięk, jak dobrze pamiętam, ale obrazu nie ma i pytanie do Was czy z tą kartą jeszcze mogę coś zrobić ? czy to już jakieś uszkodzenie na karcie ? jest sens naprawy ? z tego co oglądałem to na Allegro widziałem jedną ofertę z naprawą kart graficznych ale cena 100 zł i nie wiem czy się opłaca.

Brat mi mówił, że karty nie podkręcał, nie wgrywał żadnych biosów etc. ale jak mu padła, to już sam nie pamięta, bo trochę tych kart miał.

Po wyglądzie, karta wygląda jak nówka, kondensatory całe.

Myślałem, żeby wgrać biosa do niej, może to coś da ? jeżeli tak to czy nie znacie może jakieś stronki gdzie znajdę oryginalny bios do tej karty ? z takich co pamiętam to jedynie - http://www.mvktech.net/ ale tam chyba mają zmodyfikowane biosy.

Mój konfig w skrócie:
    Procesor: AMD XP-M Barton 2500+
    Płyta Główna: Abit NF7-S v2.0
    Pamięć: Hynix 2x256 MB DDR
    Zasilacz: Huntkey HK-400AP 400W

Jakby ktoś mógł mi odpisać to bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6808539
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    Witam

1) sprawdź kartę na innym komputerze czy działa (wykluczy problem z płyta główną)

2) taka karta powinna mieć dodatkowe gniazdo zasilania. Czy go podpiołeś?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6808612
    Jared
    Poziom 10  
    Tak, zasilanie oczywiście podpięte, karta sprawdzana na innym kompie i te same objawy.
  • #4 6813249
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    Witam

Moje doświadczenie pokazuje że trudno, jeśli w ogóle możliwe w domowych warunkach naprawić kartę graficzną.

Jeśli karta nie pracuje na innym komputerze to jest uszkodzona i koniec.

Naprawę za 100PLN tez nie polecam, bo może być przegrzane PCB(płytka drukowana karty) i karta po krótkim okresie np. miesiąca czasu znów się zepsuje.

Doradzał bym Ci zainwestowanie w Radeona 9550 Gigabyte-a, są one dość niezawodne (mam taką i pracuje mi ok 4lat), ze względu na pasywne chłodzenie są ciche.

Używałem też 6600GT ultimate Galaxy z wentylatorem zalman-a, super karta ale głośna, wydziela też dużo ciepła, co dyskwalifikuje ją do długiego użytkowania. Wcześniej czy później się przegrzeje. Dlatego nie polecam. Teraz leży w szafie. Prawdopodobnie w najbliższym czasie będę sprzedawał.

Pozdrawiam
REKLAMA