logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować hamownię motocyklową do 30 KM i 120 km/h? Części i parametry

stuntmajster 26 Kwi 2014 03:44 2553 6
REKLAMA
  • #1 13543239
    stuntmajster
    Poziom 2  
    Witam..

Po głowie od dawien dawna chodzi mi mała hamownia , a dokładniej takie coś
    (WPISZ NA YOUTUBE:
    Hamownia P4 - Yamaha Cygnus Stage6 ) za mało postów żeby zamieszczać linki :)

moc liczmy w zakresie do 30km , prędkość do 120km/h..

Sama budowa szkieletu/ramy takiego urządzenia nie jest problemem jednak wnętrze moze sprawić kłopoty. Czytałem różne tematy o budowie jednak z tego co widzę każdy pisał swoje przeciw i zniechęcenia , jednak ktoś takie coś zbudował i sprzedaje więc nie ma rzeczy niemożliwych?

Prosił bym o wymienienie części jakie trzeba było by zastosować , jak dobrać wagę rolki i średnicę ? połączenie z laptopem itp ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14539443
    limon90
    Poziom 2  
    Sam myślę waśnie o takiej hamowni od jakiegoś czasu w szczególności takie na której dało by się wyregulować i z hamować sam silnik. Nie jest to proste zagadnienie bo też się przekopywałem przez tony bez sensownych wypowiedzi. Wydaje mi się że mechanicznie nie jest to skomplikowane podstawa to metalowy walec osadzony na 2 łożyskach wyposażony w czujnik obrotów (z dużo większą dokładnościom jak do jednego obrotu) tego wałka. Tu zaczynają się schody bo trzeba jakoś stworzyć wykres oporów toczenia i bezwładności tego wałka na łożyskach (te opory powinny być zbliżone to tych jakie występują w czasie jazdy) przy każdej jego prędkości obrotowej i trzeba by mieć odpowiedni program który będzie w stanie obliczyć opory jakie występują na jednostce i przeniesieniu napędy (i to dowolnej maszyny którą postawimy na hamownie). Trwa to zwykle dłużej niż samo hamowanie i jest kluczowe do prawidłowego pomiaru (właśnie to robi koleś przez pierwsze 3 min tego filmu). Jeśli chodzi o podłączenie do skutera żeby mieć podgląd na obroty silnika to żaden problem wystarczy opleść przewód zapłonowy tak żeby dało się odczytać impuls a dokładnie ilość przeskoczonych iskier na świecę bo jest ona w 2T równa obrotom silnika (jeden zapłon jeden obrót silnika).

Reasumując nie problem zbudować taką hamownie tylko zaprogramować i skalibrować. Raczej nie napiszesz sam takiego programu a może on kosztować więcej niż cała budowa fizycznej części hamowni.
  • REKLAMA
  • #3 14539609
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Jakie moce, co chcesz mierzyć, co regulować ?.
  • REKLAMA
  • #4 14540260
    limon90
    Poziom 2  
    Nie wiem do czego to pytanie :O i nie wiem czy jest sens na nie odpowiadać bo skoro nie doczytałeś ze zrozumieniem poprzednich postów to tego też nie zrozumiesz ale spróbuje. Hamownia mierzy moc i moment obrotowy silnika na kole, a regulować za jej pomocą można silnik i układ napędowy np w skuterze i jest to chyba najlepszy sposób bo po pierwsze silnik na rolce pracuje pod obciążeniem a po drugie pokazuje nam rezultat regulacji na wykresie.
  • #5 14540350
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    No cóż ,może nie doczytałem.
    Podstawowe informacje, określić parametry
    -prędkość
    -moment
    -moc
    Jak odczytujemy wyniki
    -cyfrowo
    -analogowo
    -na wyświetlaczu
    -czy wyniki mają być obrabiane.

I teraz może zrozumiesz moje pytanie.
  • REKLAMA
  • #7 16925532
    zbyzlan
    Poziom 2  
    Zrobiłem swoją hamownię,ale muszę wam powiedzieć że nie było tak prosto jak sobie wyobrażałem przed rozpoczęciem budowy.Zresztą po ponad roku od pierwszego uruchomienia nie działa jeszcze tak jak powinna.
    Problemem w projektowaniu uruchamianiu była i jest totalna cisza w internecie na ten temat.Wszystko trzeba wydzierać internetowi na siłę.Każdy szczegół.A jest ich dziesiątki.
    Począwszy od rodzaju łożysk,po kształt i masę rolki czy masę ramy względem masy rolki.
    O program walczyłem z netem ponad pół roku.W końcu mam coś co czasem działa a czasem nie.
    Chcąc kupić profesjonalny program trzeba wywalić od razu 3-4 tys.PLN.
    Krakowska firma chce nawet 12 tys.A na meile nie odpowiada i właściwie nie wiadomo co ten program potrafi.
    Są programiki kosztujące około 1000 PLN,ale nie mają funkcji obliczania strat na oporach toczenia itp,co sprawia że pomiar jest niedokładny.
    Ogólnie mogę ocenić że próba samodzielnej budowy hamowni to walka z internetem,niedosypianie,psujący się wzrok przed monitorem a efektem ego jest hamownia która na dzień dzisiejszy działa kiedy chce.
    Zysk jest taki że zaoszczędziłem kilka-kilkanaście tys. i zdobyłem sporo informacji,które wiążą się z procedurami pomiarów,zjawiskami fizycznymi które mają mniejszy czy większy wpływ na wyniki pomiarów.
    Wiedza na pewno ma swoją wartość bo dzięki niej może w końcu to zagra jak powinno.Teraz czekam na przesyłkę profesjonalnego czujnika hallo za 240 PLN,który ma lepsze parametry niż poprzednie tańsze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o budowie hamowni motocyklowej, która ma mierzyć moc do 30 KM i prędkość do 120 km/h. Kluczowe elementy konstrukcji to metalowy walec osadzony na łożyskach, czujnik obrotów oraz odpowiedni program do obliczania oporów toczenia i bezwładności. Wymagane są również parametry takie jak moc, moment obrotowy oraz sposób odczytu wyników (cyfrowo, analogowo). Problemy związane z budową obejmują dobór łożysk, masy rolki oraz oprogramowania, które często jest kosztowne i trudne do znalezienia. Użytkownicy podkreślają, że proces budowy hamowni jest skomplikowany i wymaga dużej ilości informacji oraz doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA