logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2101T - dymiący rezystor R601 po wymianie kondensatorów

Bodzio82 12 Kwi 2005 10:52 1839 8
REKLAMA
  • #1 1398163
    Bodzio82
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Mam problem a mianowicie.Po wymianie rezystora R601 i wymianie kondesatorów
    C609_613 100µF/40V,
    C615 10µF/40V,
    C612 100µF/25V.
    Włancza sie ale na krótko a potem zaczyna sie dymić ten rezystor który wymieniłem czyli R 601.Co może jeszcze zwierać?jestem jeszcze laikiem więc proszę o poradę krok po kroku.
    Dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1399332
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. Rezystor R601 ma 10KΩ i 5 wat, może wstawiłeś o mniejszej obciążalności?
  • REKLAMA
  • #3 1400320
    Bodzio82
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Wcześniej wstawiłem 16k tylko nie wiem ile watowy to sie zdymił.A teraz wstawiłem 10k 2W to się grzeje ale nie przepala pewnie jak dłuzej pozostanie włączony to sie przepali nie próbowałem. Acha i jeszcze coś jak włanczam to słychać jak by sie coś wzbudzało ale potem cisza nie ma foni ani obrazu i nie swieci sie dioda.Może coś zwiera jeszcze ze tak sie grzeje.Wiem że to mało informacji ale niestety jeszcze sie uczę a na tym telewizorze mogę praktykować.Może akurat uda mi sie zrobić.
  • #4 1400933
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Sprawdz pracę zasilacza na sztucznym obciążeniu,przy odłączonym +B odchylanie linii i pomierz wszystkie napięcia wyjściowe.Szczegóły jak to się robi są wielokrotnie opisywane.
  • REKLAMA
  • #5 1992395
    uzi18
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Mam "podobny" problem

TV dostalem po calkowitym padzie (podobno bylo slychac tylko dzwiek, a obraz juz pol roku musial sie rozgrzac :P a ja slyszalem kiepska filtracje napiecia w glosniku ??).

Zasilacz halasowal.
    Wymienilem C613 pojemnosc mu spadla do 8-9 uF wstawilem 470uF/16V na probe. Przestal halasowac. R601 mial 13k wiec zmienilem go na 10k/1W i wstalo wysokie. Lampa zaczela swiecic. Teraz na nozce 9 TDA4601 mam 12,75V czyli niby ok.

Napiecia zasilacza sa kiepskie :

zamiast +118 jest 124V
    zamiast +18 i +16 maja po 20V

Nie wiem czy ruszyc mu PeRkiem czy wymienic jeszcze te kilka kondziorow.

Nie mam odchylania V za to mam pozioma linie (swoja droga gniazdo cewek na plytce musialem podlutowac bo zimne luty byly) Tymczasowo wygacilem obraz na trafopowielaczu.

Jak sprawdzic czy TDA3653 jest do wymiany?

Nie slysze teraz szumu z glosnika. Wieczorem moze jak podlacze antene to cos bedzie :)

Pozdrawiam i prosze o pomoc.
    Bart.
  • #6 1992606
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Najpierw zajmij się przetwornicą. Żarówka 60W/230V zamiast tranzystora linii (jeśli przetworka wygeneruje zbyt wysokie napięcie to go uchronisz). Wymień wszystkie elektrolity w przetworce (oprócz tego wielkiego), poszukaj zimnych lutów. Jeśli to nie pomoże to możesz się zainteresować elementami w sprzężeniu.

Gdy przetworka będzie zrobiona zajmij się pionem: zimne luty, wszystkie elektrolity - to na początek. Jeśli nie pomoże to zmierz napięcie zasilające pion (czy wogóle dochodzi).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1992793
    uzi18
    Poziom 24  
    Z ciekawosci dlaczego zaczac od przetwornicy? Jest prawdopodobne ze tak obciaza i zasilacz podnosi napiecie? Tranzystory BU (oba) sa sprawne i nie leca. Wysokie jest. Na BU508D jest +124V.

Trafopowielacz oblutowalem. Zimnych lutow szukalem od samego poczatku moze cos jeszcze przeoczylem.

Reszte sprawdze pozniej.
    Pozdrawiam
  • #8 1993375
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Zawsze zaczyna się od przetwornicy. To taka reguła - doprowadzasz napięcia do prawidłowych wartości (na sztucznym obciążeniu - drugi powód zastosowania żarówki), by mieć pewność, że jak coś poleci, to przetworkę możesz wykluczyć jako przyczynę usterki.

Pozdrawiam.
  • #9 1995940
    uzi18
    Poziom 24  
    Podstawilem TDA3653B i odchylanie ruszylo.
    Teraz problem bo OSD dziala normalnie a obraz z Tunera (z m.cz. tez) zanim sie rozgrzeje (5 min) wychoidzi najpierw powoli pozniej wybciej z lewej strony ekranu. Wyglada to troszke "sinusoidalnie". Moge zrobic zdjecie. Podejrzewam ze to jakis kondensator w +8 V (zasila procesor obrazu) .

Wszystko ladnie wyregulowalem i obraz jest jak marzenie. Tylko ten feler z rozgrzewaniem.
    Zimnych lutow nie zaobserwowalem.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Trilux TAP 2101T, w którym po wymianie rezystora R601 oraz kondensatorów elektrolitycznych (C609, C613 100µF/40V, C615 10µF/40V, C612 100µF/25V) rezystor R601 zaczyna się dymić i grzać. Wymieniono rezystor na 10kΩ 2W, który się nagrzewa, ale nie przepala natychmiastowo. Po włączeniu urządzenia słychać wzbudzanie, brak obrazu i świecenia diody. Sugerowane jest sprawdzenie zasilacza na sztucznym obciążeniu (np. żarówka 60W/230V) z odłączonym napięciem +B od odchylania linii oraz pomiar wszystkich napięć wyjściowych. Wskazano na konieczność wymiany wszystkich elektrolitów w przetwornicy, poszukiwanie zimnych lutów oraz kontrolę elementów sprzężenia. Po wymianie TDA3653B odchylanie ruszyło, jednak pojawiły się problemy z obrazem, który po rozgrzaniu wykazuje sinusoidalne zniekształcenia, co może wskazywać na uszkodzony kondensator w linii +8V zasilającej procesor obrazu. Napięcia zasilacza są podwyższone (np. +124V zamiast +118V), co może wynikać z obciążenia przetwornicy. Zaleca się systematyczne diagnozowanie zasilacza i przetwornicy, wymianę elektrolitów, sprawdzenie lutów oraz pomiary napięć, aby wyeliminować zwarcia i przywrócić prawidłową pracę układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA