logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft Wireless Keyboard 800 - Spacja nie działa, co z gwarancją?

misiekk980 28 Kwi 2014 20:54 1704 14
REKLAMA
  • #1 13551873
    misiekk980
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Po dłuższym nie używaniu klawiatury z Microsoft (Microsoft wireless keyboard and Mouse 800(bezprzewodowej)) przestała mi działać spacja. Wyciągnąłem klawisze, przeczyściłem i posprawdzałem ale dalej nic. Nie chcę jej rozkręcać bo nie minął rok od kupna jej. Kupiłem ją w Carrefourze, czy jeśli chcę ją oddać na gwarancję to mam zanieść do punktu obsługi klienta w Carrefourze czy wysłać do Microsoftu? Jeśli do Microsoftu to odpada bo nie jest to tyle warte. Czy powinienem sam ją rozkręcić?
  • REKLAMA
  • #2 13551949
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 594
    Reklamuj u sprzedawcy to najprostsza forma. Masz na to dwa lata . To on zawsze odpowiada za towar i nie może Cię odesłać do producenta.
    Proponuję "pogooglować" na temat praw konsumenta lub telefon/wizyta do/u rzecznika praw konsumenta w razie problemów.
  • #3 13552168
    misiekk980
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    A przyjmą mi do gwarancji? Klawiaturę kupiłem w forum i nigdy tam nic nie zwracałem.
  • REKLAMA
  • #4 13552287
    dedito
    Poziom 39  
    misiekk980 napisał:
    A przyjmą mi do gwarancji?

Nie odpowiem za sprzedawcę bo mogą mieć jakieś swoje "widzi mi się".
    Ja już napisałem jakie masz opcje. Nie widać abyś skorzystał choćby z google.
  • #5 13552316
    uzzo
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Sprzedawca ma obowiązek przyjąć towar wraz z dowodem zakupu i gwarancją, potem ma prawo uzasadnić czy się należy gwarancja czy też nie.

Zanieść do sklepu gdzie kupiłeś, nie rozkrecać bo to oznacza utrata gwarancji.
  • #6 13552375
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Jeżdżę do Auchan/Tesco/Castorama/Carrefour z towarem (głównie elektronika) i nigdy nie było tam problemu z przyjęciem towaru który nie działa.
    Prędzej tam zareklamujesz (przychylni klientowi ludzie) niż w innym komputerowym sklepie.
    Zbyt duże sieci handlowe żeby spierać się z klientem.
    np. Morele.net będzie robiło problemy Auchan przyjmie od razu.
    Wiem z doświadczenia.
    Firmy te uczestniczą w programie: "wymieniamy nie naprawiamy"
  • #7 13552476
    dedito
    Poziom 39  
    Ja ostatnio reklamowałem dekoder sat w sklepie "dla idiotów". Było tylko pytanie co się dzieje i po sprawdzeniu wymiana na nowy. Nie zaprzątałem sobie głowy czy skorzystam z gwarancji, z rękojmi czy czegokolwiek innego wynikającego z zawartej umowy kupna/sprzedaży i związanych z tą umową przysługujących mi praw. We własnym zakresie wolę jednak mieć świadomość własnych praw i tego życzę autorowi.
  • REKLAMA
  • #8 13552568
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    dedito napisał:
    Ja ostatnio reklamowałem dekoder sat w sklepie "dla idiotów". Było tylko pytanie co się dzieje i po sprawdzeniu wymiana na nowy. Nie zaprzątałem sobie głowy czy skorzystam z gwarancji, z rękojmi czy czegokolwiek innego wynikającego z zawartej umowy kupna/sprzedaży i związanych z tą umową przysługujących mi praw. We własnym zakresie wolę jednak mieć świadomość własnych praw i tego życzę autorowi.

Powiem tak.
    Obecnie firmy wolą wymienić od razu sprzęt na nowy niż naprawiać.
    Bywało tak że nie opłacało się naprawiać sprzętu ponieważ naprawa więcej kosztowała niż pełnosprawny towar. Wymienione przeze mnie sieci handlowe nie mają czasu na serwisowanie zepsutego sprzętu. To nie ich problem lecz dystrybutora.
    A dystrybutor ma w umowie zagwarantowaną wymianę wadliwego sprzętu na nowy.
    Problem producenta. A dla producenta to tyle co nic...

Kolego! Śmiało reklamuj tylko pomódl się żebyś odnalazł paragon zakupu. Bo bez tego nie ruszysz niestety. :D
  • #9 13553626
    dedito
    Poziom 39  
    Rozjechany_Króliczek napisał:
    tylko pomódl się żebyś odnalazł paragon zakupu. Bo bez tego nie ruszysz niestety.

Kolego proszę nie rozpowszechniać takich bzdur. Dobrze jest mieć taki paragon bo to przyśpieszy bieg sprawy, ale nie jest wymagany do reklamacji.
  • #10 13553717
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    dedito napisał:
    Dobrze jest mieć taki paragon bo to przyśpieszy bieg sprawy, ale nie jest wymagany do reklamacji.

Co Twoim zdaniem jest do reklamacji wymagane - jeżeli nie paragon/faktura zakupu?
  • #11 13553782
    dedito
    Poziom 39  
    Kasek21 napisał:
    Co Twoim zdaniem jest do reklamacji wymagane - jeżeli nie paragon/faktura zakupu?

Do reklamacji nie jest wymagany paragon. Jeżeli jest inaczej, proszę wskazać konkretny przepis. Paragon jest tylko jednym ze środków do udowodnienia, że towar nabyło się w danym sklepie. Proponuje kontakt z najbliższym rzecznikiem praw konsumenta bo nie będę wałkował czegoś co było już setki razy wałkowane.
    A jak nie mamy telefonu do rzecznika to Google "nie boli".
  • REKLAMA
  • #12 13553888
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Tak ale w jakiś sposób musi udowodnić, że towar zakupił w tym sklepie, gdyby sklep nie chciał przyjąć towaru bez paragonu.

Może być wyciąg z konta, faktura VAT czy też zeznania świadków.

Gorzej jak sklep Swoje, a osoba kupująca płaciła gotówką, na paragon i bez żadnych świadków.
  • #13 13553918
    dedito
    Poziom 39  
    Kasek21 napisał:
    Tak ale w jakiś sposób musi udowodnić, że towar zakupił w tym sklepie, gdyby sklep nie chciał przyjąć towaru bez paragonu.

A co ja pisałem wyżej ?
    dedito napisał:
    Paragon jest tylko jednym ze środków do udowodnienia, że towar nabyło się w danym sklepie

Najpierw kolega twierdzi, że paragon jest wymagany:
    Kasek21 napisał:

Teraz kolega twierdzi, że jednak może być coś innego niż paragon:
    Kasek21 napisał:
    Może być wyciąg z konta, faktura VAT czy też zeznania świadków.

Przestaje rozumieć do czego kolega zmierza.
  • #14 13558502
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    dedito napisał:
    Przestaje rozumieć do czego kolega zmierza.

Kolega @Kasek21 ma rację. Potrzebny jest DOWÓD ZAKUPU. Wszędzie PISZE jak BYK że to podstawa do reklamacji.
    A skoro kolego @dedito uważasz inaczej to znaczy że NIE ROZUMIESZ PODSTAW.
    Masz rację również po ciężkich bojach jest to możliwe.
    Ale co? Będziesz użerał się za ~100-200zł ? Biegał po sądach,rzecznikach i niewiadomo gdzie jeszcze ?
    Pozew ? Popatrzą na Ciebie jak na wariata
  • #15 13558977
    dedito
    Poziom 39  
    Kolega @Kasek21 ma rację. Potrzebny jest DOWÓD ZAKUPU

Przecież tak samo kolega Kasek21 jak i ja zgodziliśmy się, że paragon nie jest jedyną formą tego dowodu. Nie rozumiem więc o co koledze chodzi.
    A skoro kolego @dedito uważasz inaczej to znaczy że NIE ROZUMIESZ PODSTAW.
    Ja piszę o podstawach praw konsumenta wynikających z przepisów a o jakich podstawach kolega pisze to nie wiem.
    Ale co? Będziesz użerał się za ~100-200zł ? Biegał po sądach,rzecznikach i niewiadomo gdzie jeszcze ?
    Pozew ?
    Różną wartość ma dla różnych ludzi ta suma, gorzej jak to jest większa ilość pieniędzy. Zacznij kolego zarabiać to się dowiesz ile znaczy dla ciebie 100~200zł. Dla mnie jest to co najmniej 1 dzień pracy.
    Nie jest istotne kto co zrobi. Ważne, że ma do tego prawo i jego wola czy z niego skorzysta czy nie.

Przypuszczam, że większość ludzi rezygnuje z reklamacji bo widzi tabliczkę w sklepie,
    Wszędzie PISZE jak BYK że to podstawa do reklamacji.
    i nieświadoma swoich praw rezygnuje z dalszego postępowania reklamacyjnego.
    Popatrzą na Ciebie jak na wariata

Piszemy o tym co się nam należy z tytułu prawa a nie o "widzi mi się" mniej lub bardziej świadomych sprzedawców i takich ludzi jak ty. Na razie więc to ja na kolegę "patrzę jak na wariata".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą Microsoft Wireless Keyboard 800, w której przestała działać spacja po dłuższym nieużywaniu. Po próbie czyszczenia klawiszy, użytkownik zastanawia się nad procedurą reklamacyjną, pytając, czy powinien oddać klawiaturę do Carrefour, gdzie ją kupił, czy wysłać do Microsoftu. Odpowiedzi sugerują, że najprostszą opcją jest reklamacja u sprzedawcy, który ma obowiązek przyjąć towar w ciągu dwóch lat od zakupu. Użytkownicy podkreślają, że nie należy rozkręcać klawiatury, ponieważ może to skutkować utratą gwarancji. Wskazują również, że paragon nie jest jedynym dowodem zakupu, a inne formy, takie jak wyciąg z konta, mogą być akceptowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA