logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Uno - Wyłącza się podczas podgrzewania w.u.

majo77 29 Kwi 2014 13:58 2628 3
REKLAMA
  • #1 13553618
    majo77
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, problem pojawił się w zeszłym tygodniu. Podczas użytkowania c.w. piec wyłączył się w tryb gotowości po wcześniejszym kilkukrotnym gaśnięciu płomienia i ponownym odpaleniu. Po odkręceniu wody słychać tylko cyknięcie i piec dalej w trybie gotowości (zielona dioda miga). Po kilkuminutowej przerwie znowu na chwilę można było skorzystać z c.w. Raz nawet zdarzyło się, że przerwa trwała kilka godzin. C.O. też się nie włączało (sprawdziłem). Potencjometr temperatury wody na 4. Temp na piecu wychodziła powyżej 80st ale to też nie zawsze, nie raz wyłączył się zaraz po odpaleniu czyli przy ok 40st.
    Na 2 dzień po przestawieniu temperatury c.w. na panelu sterowania na 6 i kilkukrotnym odkręceniu wody piec działa normalnie, temp na piecu utrzymuje się poniżej 80st 2-3 dni przestawiłem na 5 teraz znowu jest na 4 i działa bez problemu.

Teraz moje pytanie czy konieczna jest natychmiastowa wizyta fachowca/serwisanta czyszczenie wymiennika ciepła, wymiana czujników zeby nie pogorszyć sytuacji czy sprawę spokojnie mogę przełożyć jak powróci problem czy jest to po prostu sygnał o uszkodzeniu na płytce sterującej i konieczności jej ponownej wymiany (po 4 latach)?
  • REKLAMA
  • #2 13553709
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    A masz odkręcone wszystkie zawory przy grzejnikach? W moim piecu (innej firmy) dzieje się podobnie. Piec załącza obieg C.O. jeśli temperatura przy podgrzewaniu C.W. przekroczy pewien pułap. Jeśli zawory przy grzejnikach są skręcone, wchodzi w awarię.
  • REKLAMA
  • #3 13554193
    majo77
    Poziom 9  
    Tak, odkręcone. Jak już pisałem przy normalnej pracy nawet przy ustawieniu max. temp. w.u. (>6) temperatura nie przekracza 80st a wyłączenie wg instrukcji następuje przy 88st.
  • #4 13858775
    majo77
    Poziom 9  
    Witam, trochę czasu upłynęło. Problem dawno rozwiązany.
    Wszystko przez czujnik temperatury, wymieniany już kolejny raz.
    Koszt 70zł (wymiana we własnym zakresie).
REKLAMA