logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston UNO nie grzeje wody z kranu ale ogrzewanie działa

Micardis 30 Lip 2019 20:56 2979 4
REKLAMA
  • #1 18088804
    Micardis
    Poziom 1  
    Dobry wieczór wszystkim.
    Od kilku dni mam pewien problem z piecem dwufunkcyjnym ariston UNO. Piec jest podłączony do prądu przez "przejściówkę" programatora Auraton economic 2020TX. Do tej pory wszystko było ok. Jednak od kilku dni woda lecąca do wanny lub kranu nie chce się zacząć podgrzewać. Coś delikatnie cyka w piecu ale się nie zapala. Jak uruchomię ogrzewanie, piec uruchamia się bez żadnego problemu. Jak już się uruchomi i wtedy zacznę lać wodę i wyłączę ogrzewanie - eureka - mam w kranie ciepłą wodę.
    Pytanie brzmi następująco: jaka usterka daje podobne objawy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18089733
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Jonizacja i zapłon raczej nie - skoro działa na CO. Jeżeli odkręcasz wodę i nic się nie dzieje - nie startuje pompa, wentylator, zapłon - znaczy że czujnik przepływu CWU nie daje sygnału.
    Jeżeli po odkręceniu kranu włącza się pompa, ale nie startuje wentylator i zapłon i nie wyświetla żadnego błędu - może być uszkodzony czujnik NTC - i kocioł "widzi" żądanie ciepłej wody, ale nie "widzi" potrzeby podgrzewania jej, bo "uważa" że jest wystarczająco ciepła.
  • REKLAMA
  • #4 18089753
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3824
    zales.vip napisał:
    .... kocioł "widzi" żądanie ciepłej wody, ale nie "widzi" potrzeby podgrzewania jej, bo "uważa" że jest wystarczająco ciepła
    Brzmi bardzo rozsądnie, to rzeczywiście może być dobry trop.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA