logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscylator wewnętrzny ATmega i jego dokładność?!

FastProject 12 Kwi 2005 14:16 9024 11
REKLAMA
  • #1 1398642
    FastProject
    Poziom 29  
    Ocena: 194
    Witam
    Buduje sterownik oświetlenia i mam pytanie co do wewnętrznego oscylatora do procesorów ATmega(ATmega8).
    Chcialbym użyć wewnetrzny osc. gdyż:
    1. Nie musiałbym grzebać w fuse bitach,gdyż fabryczne ustawienie na 1MHz mnie pasuje bo przy prescalerze=1 mam timer1 zwiekszany co 1us (upraszcza to obliczenia)
    2.Upraszcza mi płytke.

Mam jednak watpliwość do tego co napisano w dokomentacji datascheet ATmega8,a mianowicie że częstoliwości z wewnetrznego oscylatora zmieniaja się o +/- 3% w stosunku do ustawionego(np fabrycznie 1MHz).I ze ewentualnie można wykalibrowac to do +/- 1%

Moje pytanie brzmi jaki to bedzie miało wpływ na czasy zwiekszania timera i w jaki sposób przeprowadzić kalibracje tegoż oscylatora RC?

Jak stabilność czestotliwości z wewnetrznego oscylatora ma sie do powszechnie stosowanego zewnetrznego na rezonatorze i 2 kondensatorach?Jesli ktos wie niech poda procentowe odchylenia oscylaora zewnetrznego.
  • REKLAMA
  • #2 1398676
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Co do dokładności kwarcu polecam ten post
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279731.html

A jak kalibrować ten oscylator jest jakis datasheet dotyczący tego zagadnienia na www.atmel.com/avr (tak jest napisane w nocie kat. od atmega8).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1398759
    FastProject
    Poziom 29  
    Dzieki-pożyteczny i ciekawy post.

Ale on mi nie odpowiada na moje pytanie bo w wewnetrznym oscylatorze nie ma kwarcu.!

Ja musze wiedziec w jakich granicach wacha sie generowana chestotliwosc aby obliczyc czasy zwiekszenia timera.

Narazie poszukam na stronie Atmela kalibracji tegoz oscylatora.A w tm czasie mze ktos odpowie mmi na pytanie.
  • REKLAMA
  • #4 1398838
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Fakt że nie mieżyłem stabilności tego wewnętrznego generatora ale ustawiłem go na 8MHz
    Na drugim AVR-ku z kwarcem zewnętrznym 7,3828MHz ustawiłem prędkość transmisji na 9,600
    Procki te zapętliłem przez usarta.
    Na tym z generatorem wewnętrznym kalibrowałem kwarc w jedną i drugą stronę tak długo dopuki nie zaczęły pojawiać sie błędy w transmisji. Z tych dwuch wartości wyliczyłem średnią i tak to leci do dzisiaj beż problemowo.
  • #5 1399730
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Daro_Elektronik napisał:
    Dzieki-pożyteczny i ciekawy post.

Ale on mi nie odpowiada na moje pytanie bo w wewnetrznym oscylatorze nie ma kwarcu.!
    .

Pytałeś także o kwarc ! (w ostatnim akapcie).

Daro_Elektronik napisał:

Jak stabilność czestotliwości z wewnetrznego oscylatora ma się do powszechnie stosowanego zewnetrznego na rezonatorze i 2 kondensatorach?Jesli ktos wie niech poda procentowe odchylenia oscylaora zewnetrznego.

A dokładnośc to tak jak pisze producent +-3% i taką dokładność musisz przyjąć, przy czym podane to jest przy temp 25C. Może jest jakiś wykres w Electrical Characteristic na temat jak to się zmienia z temperatura.
    A jeśli chodzi o tą 1% po kalibracji to musisz poczytać w tym datasheet'cie na temat kalibracji czy to jest jakaś gwarantowana wartość.

Ogólnie jeśli potrzebujesz jakiejś dokładnego pomiaru czasu to nie polecam wew. oscylatora, wtedy tylko zewnętrzny kwarc.

Powodzenia.
  • #6 1399932
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    W praktyce do dokładnego pomiaru czasu się on kompletnie nie nadaje.
  • #7 1400363
    FastProject
    Poziom 29  
    No ja chcialbym mierzyc czasy 100us (+/-5us) i to z duża powtarzalnoscia bo okolo 100 razy w ciagu 10ms.Czy uda mi sie uzykac taka stabilnosc i powtarzalnosć?
  • #8 1402086
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Pozostaje tylko oprzeć się na zwnętrznym generatorze (są wersje z kompensacją temperatury), jest od tego odpowiednia konfiguracja Fusebits.
    Pozdrawiam, Light-I
  • #9 1402690
    FastProject
    Poziom 29  
    Mowicie ze do takich czasów nie nadaje sie wewnetrzny oscylator.
    Trudno,myslalem ze zyskam 2 porty,a tu lipa:-)

Dzieki narazie za info.

Jednak jak ktos bedzie mial cos do powiedzenia to bede śledzil temat.A co bedzie robil procek z moimi czasami to i tak sprawdze w praktyce.
    Pozdrawiam.
  • #10 8611944
    zbyx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Stary temat, ale może ktoś będzie go przeglądał
    RC jest mało dokładny i nie nadaje się do precyzyjnych pomiarów, proponuje zaprogramować dwa identyczne procki, ustawić na nich np 1 MHz na RC i niech te procki sterują miganiem np LEDa, gwarantuje, że po paru minutach diody zaczną migać niejednostajnie (to dużo mówi o RC wewnętrznym)
  • REKLAMA
  • #11 8612221
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    zbyx napisał:
    ... proponuje zaprogramować dwa identyczne procki, ustawić na nich np 1 MHz na RC i niech te procki sterują miganiem np LEDa, gwarantuje, że po paru minutach diody zaczną migać niejednostajnie (to dużo mówi o RC wewnętrznym)

Nie dość, że bawisz się w archeologa i odkopujesz zardzewiałe tematy to niestety jeszcze sam potwierdzasz takim wywodem jak mało wiesz na temat sposobu dobierania źródła taktowania we własnych układach z mikrokontrolerami. Dzięki takim "mądrościom" (których w necie bez liku), później mamy wysyp początkujących, którzy z uporem maniaka szukają usilnie rezonatorów 1MHz, 2MHz, 4MHz lub 8MHz itp .... tylko dlatego, bo gdzieś w necie wyczytali (mega bzdury), że wewnętrzny oscylator jest "mało dokładny". Co to w ogóle wg ciebie oznacza "mało dokładny" ? ;) możesz bliżej sprecyzować poza tym "naukowym doświadczeniem" z LED'ami ??? bo podejrzewam, że jak zaczeniesz bliżej wyjaśniać to będziesz musiał się głębiej zastanowić i sam zrozumiesz że piszesz niestety bzdurki - no ale może wtedy się czegoś dowiesz.
  • #12 12744769
    zbyx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    mirekk36 napisał:
    zbyx napisał:
    ... proponuje zaprogramować dwa identyczne procki, ustawić na nich np 1 MHz na RC i niech te procki sterują miganiem np LEDa, gwarantuje, że po paru minutach diody zaczną migać niejednostajnie (to dużo mówi o RC wewnętrznym)

Nie dość, że bawisz się w archeologa i odkopujesz zardzewiałe tematy to niestety jeszcze sam potwierdzasz takim wywodem jak mało wiesz na temat sposobu dobierania źródła taktowania we własnych układach z mikrokontrolerami. Dzięki takim "mądrościom" (których w necie bez liku), później mamy wysyp początkujących, którzy z uporem maniaka szukają usilnie rezonatorów 1MHz, 2MHz, 4MHz lub 8MHz itp .... tylko dlatego, bo gdzieś w necie wyczytali (mega bzdury), że wewnętrzny oscylator jest "mało dokładny". Co to w ogóle wg ciebie oznacza "mało dokładny" ? ;) możesz bliżej sprecyzować poza tym "naukowym doświadczeniem" z LED'ami ??? bo podejrzewam, że jak zaczeniesz bliżej wyjaśniać to będziesz musiał się głębiej zastanowić i sam zrozumiesz że piszesz niestety bzdurki - no ale może wtedy się czegoś dowiesz.

Witam,

Widzę, że Pan też bawi się w archeologa, w sumie odpisuję Panu po paru latach, dopiero teraz zauważyłem tan post, więc do tego stwierdzenia się zgadzam:)

Natomiast....
    Dokładność typowego RC jest rzędu 10% (podobno w ATmedze 3%).
    Dokładność np. kwarcu 0,005%
    nie mówiąc o współczynniku temperaturowym [ppm/0C] dla kwarcu 0,5 dla RC 200.
    Czyli naświetlenie promieniami słonecznymi procek, co spowoduje??...
    Czyli jak przyjdzie zima, a nie mieszkamy w Hiszpanii co spowoduje?...
    Istnieje pewna przyczyna dlaczego ludzie konstruują zegary atomowe i synchronizują zwykłe zegarki falami radiowymi z nimi.

chociażby ELEKTRONIKA PRAKTYCZNA 1/2009 strona 67 - o dziwo jest to "mądrość z neta" jak przypadło na XXI wiek:)
    Zresztą jak widzę jest Pan bardzo aktywny na necie, wiec nie wiem czemu taki atak na internet:P

A mógłby Pan sprecyzować naukowo swoje wywody, bo ja już podałem podkładkę naukową i praktyczną z moimi "mądrościami" z ledami przeczytanymi na necie:)?
    Życzę powodzenia w robieniu chociażby precyzyjnego zegara RTC na RC
    lub zsynchronizowanych, niezależnych dwóch procków taktowanych z RC - czyt. dwa ledy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dokładności i stabilności wewnętrznego oscylatora RC w mikrokontrolerach ATmega, zwłaszcza modelu ATmega8, oraz wpływu tej dokładności na pomiary czasu realizowane przez timer. Wewnętrzny oscylator ma typową tolerancję około ±3% przy temperaturze 25°C, którą można kalibrować do około ±1% zgodnie z dokumentacją Atmela. Jednak ze względu na dużą zmienność częstotliwości, szczególnie pod wpływem temperatury (współczynnik temperaturowy rzędu setek ppm/°C), nie jest on zalecany do precyzyjnych pomiarów czasu, takich jak pomiary rzędu 100 µs z dokładnością ±5 µs i wysoką powtarzalnością. W praktyce stosowanie wewnętrznego oscylatora może powodować znaczne odchylenia i niestabilność, co potwierdzają eksperymenty z miganiem diod LED sterowanych przez dwa identyczne układy. Alternatywą jest użycie zewnętrznego rezonatora kwarcowego, który charakteryzuje się znacznie wyższą dokładnością (rzędu 0,005%) i stabilnością temperaturową (około 0,5 ppm/°C). Wewnętrzny oscylator upraszcza konstrukcję i konfigurację (brak konieczności zmiany fuse bitów), ale kosztem precyzji. Kalibracja oscylatora wewnętrznego może być przeprowadzona poprzez porównanie z dokładnym źródłem zewnętrznym i dostosowanie ustawień, jednak nie eliminuje to całkowicie problemu niestabilności. Wnioskiem jest, że do zastosowań wymagających wysokiej dokładności czasowej należy stosować zewnętrzny rezonator kwarcowy, natomiast wewnętrzny oscylator nadaje się do mniej krytycznych zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA