logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Irys BC2HP - Regulacja gaźnika w kosie spalinowej

Camille93 30 Kwi 2014 20:22 115062 12
REKLAMA
  • #1 13557652
    Camille93
    Poziom 10  
    Ocena: 45
    Witam serdecznie, posiadam kosę spalinową taką jak w temacie (chińska kosa). Mam z nią pewien problem, mianowicie kiedy kosiłem kosą, chodziła ona normalnie tylko, że po około 20-30 minutach koszenia zwykłej trawy, więc nie miała jakoś zbytnio ciężko, kosa sama gasła i nie można jej było ponownie odpalić. Dopiero po odczekaniu dnia, dwóch kosa odpalała bez problemu.
    Próbując temu zaradzić, nie mając doświadczenia zacząłem się bawić śrubą od gaźnika i obrotów (mój błąd). Teraz kosa nie chodzi tak jak powinna, kopci a wcześniej prawie w ogóle nie kopciła. Mieszanka paliwowa taka sama zanim bawiłem się regulacją. Do tego powoli obraca się głowica z żyłką, sama bez dodawania gazu.
    Prosiłbym o pomoc doświadczonych osób w jaki sposób ją wyregulować, poniżej przedstawiam zdjęcia kosy. Instrukcji niestety nie posiadam, gdzieś zaginęła.

Uprzedzając tylko wspomnę, że rozbierałem ją i czyściłem, świecę też.

Irys BC2HP - Regulacja gaźnika w kosie spalinowej Irys BC2HP - Regulacja gaźnika w kosie spalinowej Irys BC2HP - Regulacja gaźnika w kosie spalinowej
  • REKLAMA
  • #2 13559089
    azxxc
    Poziom 17  
    Ocena: 235
    Jeżeli kopci i zarazem zapewne dławi się wchodząc na obroty - zbyt bogata mieszanka za dużo paliwa, do regulacji służy śrubka ze sprężynką.
    Wielokrotnie ustawiałem - żadna filozofia, biorę wkrętak i idę kosić odpalam próbuję kosić następnie metodą prób: jeśli kopci przykręcam powiedzmy 1/8 obrotu i próba koszenia, jeśli wydaje się słaba i nie wchodzi dobrze na obroty to wykręcić minimalnie. Wiem że sposób nie jest fachowy ale ilekroć wyregulowałem według instrukcji która gdzieś tu na forum jest to wszystko OK odpalała dobrze wchodziła na obroty ale przy próbie koszenia (pod obciążeniem) okazywało się że słabnie, za mało paliwa dostaje i konieczne było minimalnie wykręcić wkręt regulacyjny.
    Cytat:
    Do tego powoli obraca się głowica z żyłką, sama bez dodawania gazu.

Do regulacji druga (górna) śrubka - wykręcać tyle aby silnik na biegu jałowym pracował równo a za razem głowica z żyłką nie kręciła się.

Zbytecznym jest oczywiście dodawać że cała regulacja ma sens jeśli kosa jest sprawna: kompresja, świeca (przerwa, iskra), właściwe (szczelne) połączenie gaźnika z cylindrem.
  • #3 13559219
    Camille93
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź a powiedz mi czy można regulować obie śrubki ta ze sprężynką od gaźnika i tą od obrotów na jałowym na odpalonej kosie, czy uprzednio przed regulacją należy ją zgasić. Oraz czy czymś grozi złe lub nie do końca prawidłowe wyregulowanie gaźnika?

A co do kopcenia, jak napisałem w temacie ona nie kopciła prawie w ogóle przed bawieniem się w regulację tylko zaczęła po zabawie. A pracowała i pracuje na tej samej mieszance paliwowej (25:1) co wcześniej, więc wydaje mi się, że to nie wina mieszanki.
  • #4 13559330
    azxxc
    Poziom 17  
    Mieszanka 25:1 jest ok wszystkie chińczyki na takiej pracują.
    Regulacji dokonuje się na uruchomionym silniku, odpalasz , kilkukrotnie wciskasz gaz na full i widzisz czy dobrze wchodzi na obroty, na zgaszonym byłby to praktycznie nie wykonalne.
    Cytat:
    Oraz czy czymś grozi złe lub nie do końca prawidłowe wyregulowanie gaźnika?

Na dłuższą metę oczywiście że szkodzi przegrzanie, zapieczenie pierścieni nagarem, przy zbyt bogatej mieszance będzie żarł paliwo jak smok, przy zbytu bogiej będzie słaba będzie się dławić gasnąć - po prostu nie robota.

Mam identyczną kosę 6-ty sezon i wbrew powszechnej opinii: nie jest taka zła, pomimo że pracuje nie mało to wymieniłem tylko sprzęgło (pękła sprężyna) i co jakiś czas regulacja gaźnika nie wiem czy wszystkie tak mają.
  • REKLAMA
  • #5 13561807
    Camille93
    Poziom 10  
    Na nowo zająłem się regulacją na razie gaźnika. Zauważyłem, że w pewnej pozycji kosa chodzi jak szalona po dodaniu gazu w innej zaś ją tak dusi. Nie wiem czy powinienem zostawić w tej pozycji co chodzi jak szalona, bo szybciej się zużyję? Powinienem może zostawić śrubę w takim miejscu po między tym gdy chodzi jak szalona a tym jak ją dławi?
    Następną sprawą jest to, że nadal kopci, nie zależnie w jakiej pozycji ustawię śrubę.

Edit

Wkręciłem ją całkiem i wykreciłem 1,5 obrotu. Kiedy kosiłem wydawało mi się, że pracuje dobrze, ale po około 8 minutach koszenia zablokowała mi się żyłka musiałem wyłączyć i odblokować ją. Gdy ją wyłączyłem zobaczyłem, że od strony tłumika spływa po kosie i po baku taka czarna maź, nie wiem co to oznacza. Nastepnie po przeczyszczeniu tej mazi i odblokowaniu żyłki kosa nie chce odpalić :/
    Mógłbyś sprawdzić jeśli to nie problem dla Ciebie na ile obrotów masz wykręconą tą śrubę ze sprężynką?
  • #6 13563008
    azxxc
    Poziom 17  
    Cytat:
    ...na ile obrotów masz wykręconą tą śrubę ze sprężynką?

W mojej - wkręcona do oporu i wykręcona 3/4 obrotu.
    Cytat:
    Powinienem może zostawić śrubę w takim miejscu po między tym gdy chodzi jak szalona a tym jak ją dławi?

Nie ma prawa się dławić tylko płynnie wchodzić na obroty i pracować równo w całym zakresie obrotów i jednocześnie nie kopcić.

Sprawdź jeszcze szczelność połączenia gaźnika i tłumika do cylindra.
  • #7 13573615
    Camille93
    Poziom 10  
    W pozycji 3/4 wykręcona w ogóle nie chce odpalić, ustawiłem na 1,5 obrotu wykręcona odpaliłem, pokosiłem z 15 minut, sama zgasła i nie chciała z powrotem odpalić, w dodatku znów spływała taka czarna maź jak wspomniałem we wcześniejszym poście.
  • REKLAMA
  • #8 13573673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13574410
    Camille93
    Poziom 10  
    A mógłbyś mi powiedzieć która to i w jaki sposób ją wyregulować?
  • REKLAMA
  • #10 13587092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13632176
    kamil.ck13
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Ja też miałem problem z tym, że po jakimś czasie dławiła się i w końcu gasła, rozwiązanie problemu okazało się banalne. W korku jest malutka dziurka która wpuszcza powietrze do baku, ale jakimś sposobem zatkała się. Tworzyło się w tedy podciśnienie w baku i kosa nie mogła ciągnąć paliwa. Wystarczy co jakiś czas podczas koszenia odkręcić i zakręcić bak i wszystko będzie ok. Ja jeszcze dodatkowo udrożniłem igłą tą dziurkę, ale chyba igła była za duża i teraz gdy jest pełny bak czasem coś wycieknie paliwa.
  • #12 13769185
    wsz_rk
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z szanownym przedmówcą. Korka nie ruszałbym. Korek składa się z trzech części A, B, C. W elementach zewnętrznych A, C rzeczywiście są widoczne otworki fi 1,5 mm, ale to B jest częścią właściwą, gdzie funkcję roboczą pełni 2mm nacięcie materiału gumowego. Poszedłem kiedyś tropem kolegi Kamila, ale musiałem wymienić korek na nowy, bo się paliwo przez korek wylewało.
    Uwagi kolegi azxxc (#2) uważam za cenne i pomocne, ale przy sprawnym gaźniku. Próbowałem tej metody (regulacja składu mieszanki), ale efekty były doraźne i niejednoznaczne. Moje obserwacje dotyczące gaźnika jak w temacie są następujące: nowy gaźnik po założeniu nie wymaga żadnej regulacji i przez jakiś czas działa właściwie, dopóki coś mu nie zaszkodzi, a wtedy nie pomagają żadne czary oprócz zakupu nowego. Przypuszczam że gaźnikowi szkodzi przechowywanie paliwa w zbiorniku kosy. Na pewno ważne też jest świeże paliwo (nie starsze niż 3 m-ce), gdyż starzejąc się traci frakcje łatwiej palne. W tej chwili używam już trzeciego gaźnika. Koszt zakupu 24zł. Falontech
  • #13 18762209
    Autorol
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Gaznik w tej kosie jest zadziwiająco skomplikowany, pompka membramowa paliwa, kanaliki i Mikro Filterek, przestrzegam przed mieszaniem paliwa w pojemnikach po wodzie jedna kropelka unieruchomi wam silnik. Co do starzaenia się paliwa to podobno jest tak- z czerwonym olejem coś się dzieje po zmieszaniu z paliwem po czasie, niewiem, krystalizuje się? choć klasa oleju podobno najwyzsza, chyba nawet to oil syntetyczny. Dlatego dużo uzytkowników uzywa olej zwykły, nawet miksol dotyczy to także pilarek spalinowych, a informacja ta pochodzi właśnie od zawodowego pilarza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chińską kosą spalinową Irys BC2HP, która gaśnie po 20-30 minutach pracy i nie chce się ponownie uruchomić. Po samodzielnej regulacji gaźnika kosa zaczęła kopcić i ma problemy z obrotami. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być zbyt bogata mieszanka paliwowa oraz niewłaściwa regulacja śrubek gaźnika. Zaleca się regulację na uruchomionym silniku, a także sprawdzenie szczelności połączeń gaźnika i tłumika. Wskazano również na możliwość zatykania się otworów w korku paliwa, co może prowadzić do problemów z podciśnieniem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regulacją gaźnika oraz podkreślają znaczenie świeżego paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA