logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Statystyki / wykresy wykorzystania łącza internetowego przez użytkowników

MES Mariusz 01 Maj 2014 07:25 1338 3
REKLAMA
  • #1 13558537
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Jakich statystyk używacie? Jakie sobie chwalicie? Przydałby się podgląd wykorzystania przez poszczególne interfejsy (wth0/wan, eth1/lan1, wlan0/lan2).

Oczywiście chodzi mi o jakąś paczkę dla serwera / routera postawionego na linuksie.

Dzięki piękne za podzielenie się wrażeniami i doświadczeniami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13558599
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Dla tak prostego "zadania" - munin/cacti/monit (nie pamiętam dokładnie, ale chyba ma wykresy)
    Inne znaczniej bardziej rozbudowane - nagios/zabbix
  • REKLAMA
  • #3 13559642
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Przydatne mogłyby się okazać statystyki dla poszczególnych maszyn w sieci.

Dodano po 20 [minuty]:

Hmm. Jak już mam coś stawiać, to może postawić na nagios lub zabbix.

Jakieś szczególne wymagania dla któregoś? Jakieś bazy? Który najwygodniejszy / "najwydajniejszy", najstabilniejszy ?
  • #4 13626991
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Postawiłem nagios (za: http://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Instalacja_oprogramowania_Nagios_w_Debianie_5.0_Lenny )

Jednak mimo ustawienia konfigu i restarcie usługi nie wyświetlają mi się wykresy, ikony wykresów.

---edit: po kilku minutach jednak się pojawiają.

Poza tym z tego co widzę, żeby monitorować usługi należy oprogramowanie klienckie zainstalować na każdej z maszyn, a ja nie tego szukałem.

Nie chcę instalować niczego na maszynach klientów. Chcę monitorować godzinowe / dzienne / tygodniowe / miesięczne / roczne transfery download / upload na każdej z maszyn.
REKLAMA