logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Rf511 sp06pl - Laptop się przegrzewa mimo czyszczenia i wymiany pasty

METSEJROP 01 Maj 2014 18:30 4665 15
REKLAMA
  • #1 13560044
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mój problem dotyczy laptopa Samsung Rf511-sp06pl.
    Otóż GPU rozgrzewa się do wysokich temperatur pomimo wymiany pasty (nie pamiętam nazwy kosztowała ok 16zł) i wyczyszczenia układu chłodzenia po ok. 2 miesiącach .
    Jego temperatury normalnie wynoszą ok. 50°C a w stresie (przy włączeniu np. Battlefield 3, gdzie jeszcze przed rokiem chodziło bez klatki) dochodzą do 105°C.
    Oczywiście nie odpalam żadnych gier, a jak już to żeby sprawdzić temperatury. Przy 90° C wyłączam.

Próbowałem undercloackingu - nie pomaga.

Z laptopa wydostaje się ciepłe powietrze, więc nie sądzę, aby heatpipe się zepsuł.

Czy zrobić jeszcze raz czyszczenie?? Co może się tam dziać ??

Edit:
    GPU to Nvidia Geforce 540m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13560304
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Jesteś pewien że dobrze zaaplikowałeś pastę? Możesz przeprowadzić konserwację układu raz jeszcze stosując dobrej jakości pastę i nakładając jej niewielką ilość. Pasta ma jedynie wypełniać nierówności pomiędzy IHS'em a płytką przytwierdzoną do heat-pipe'a.
  • REKLAMA
  • #3 13560788
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Pasty poszło tam dosyć mało. Nie wiem tylko, czy dobrze był przeczyszczony radiator. Wiem, że przy wylocie może się zbić kurz i stworzyć "filc". Ale czy to może być tego powodem?
    2. Laptop nie był czyszczony od września 2011 r.(zakupu), co wynikało z mojej niewiedzy.
  • Pomocny post
    #4 13560819
    Jamnikx
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak ja czyszcze laptopa pozbywam sie kurzu z całego laptopa w środku, czyszczę cały radiatora alkoholem , aplikuje dobrą pastę i przedmuchuje i wydłubuje czasem kurz z wentylatora.
  • #5 13560885
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Tyle, że kurzu w samym wentylatorze nie było, za dużo. Czy opłaca się spróbować przedmuchać bez rozkręcania??
  • Pomocny post
    #6 13560971
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Na wszystkich grach temperatura GPU rośnie ? (szybko czy wolno)
    - czy tylko na konkretnych grach mających WYMAGANIA np.gta4

Zapuść np. HWmonitor lub Aida64 i uruchom gre (lub bez niej)
    - z chwila kiedy ma dojść do crash zrób zrzut ekranu o temperaturach procka i grafiki
    *gry nie zamykaj tylko ja zwiń
    Wtedy będzie wiadomo co z prockiem (jaki) i grafiką pod obciążeniem?!
    Ponadto zobacz czy w opcji Panel sterowania >...> zasilanie masz odchaczone dla procka > opcja : max wdajnośc zasilania

Ta karta kiedy temp. rosnie powyżej 70st.C przełacza się z obniżeniem FSB , aby "schłodzić"
    Uzyj GPU-Z i zobacz czy masz prawidłowe częstotliwości pracy grafiki i pamięci
  • REKLAMA
  • #7 13562124
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Sterowniki najnowsze aktualizowane na bieżąco.
    Z konfliktem pomiędzy grafiką od Intela w procku, a grafiką już się dawno zapoznałem. Zmienia się tylko przez jaką kartę ma być obsługiwany program.
    Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz (4 CPUs), ~2.3GHz

Temperatury sprawdzałem na MSI Afterburner, GPU-Z, Speed Fan, Nvidia Inspector.

Zmniejszałem częstotliwości grafiki i pamięci, nie pomagało. Przywróciłem domyślne.

Gry na których się grzeje:

- Battlefield 3

- Mafia 2

- Metro 2033

- Left 4 Dead 2

- Ghost Recon Future soldier

Gry przy, których temp. nie przekracza 85°C

- Need for speed Most Wanted (2005)

- Ghost Recon Phantoms ( Online)

Wszystkie z powyższych tytułów są oryginalne.

Teraz wezmę sie za zrobienie screenów.

Dodam jeszcze, że jest to grafika z 2gb VRAM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13562145
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    METSEJROP napisał:
    Wiem, że przy wylocie może się zbić kurz i stworzyć "filc". Ale czy to może być tego powodem?

Tak.
  • #9 13562225
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Zrobiłem screen przy BF3

Kasek21 napisał:
    METSEJROP napisał:
    Wiem, że przy wylocie może się zbić kurz i stworzyć "filc". Ale czy to może być tego powodem?

Tak.

Jak to wyczyścić??
  • Pomocny post
    #10 13562247
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zdemontuj wentylator i zobacz czy na żeberkach układu chłodzenia nie ma zbitej warstwy kurzu.
  • #11 13562280
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Kasek21 napisał:
    Zdemontuj wentylator i zobacz czy na żeberkach układu chłodzenia nie ma zbitej warstwy kurzu.

I w tym jest problem. Aby dostać się w tym laptopie do układu chłodzenia trzeba rozkręcić cały spód, a to jest trochę roboty. I ryzyko, że coś zepsuję.
    Ale, jak mus, to mus.

Dodano po 8 [minuty]:

Tylko, jak się tam dostać do żeberek ??
  • Pomocny post
    #12 13562318
    Kasek21
    Poziom 43  
    Trzeba zdemontować wentylator razem z jego obudową.
  • Pomocny post
    #13 13562326
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Jest pełno filmików na youtube jak dostać się do ukł. chłodzenie, wentylatora w Samsungach, np. Link
    czy poradnik Link

* w pole poszukiwań wpisz frazę np. czyszczenie wentylatora w laptopie samsung
  • #14 13562343
    METSEJROP
    Poziom 9  
    lisek napisał:
    Jest pełno filmików na youtube jak dostać się do ukł. chłodzenie, wentylatora w Samsungach, np. Link
    czy poradnik Link

* w pole poszukiwań wpisz frazę np. czyszczenie wentylatora w laptopie samsung

Tyle, że u mnie radiator z żeberkami nie przylega do obudowy, a wiatraczek z całą miedzią i żeberkami się zdejmuje.
  • #15 15509092
    drakul124
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    I co z tym laptopem? Od wczoraj mam ten sam problem.
    Zaczęło się od tego, że Windows zaczął przymulać, laptop był dosyć gorący(w spoczynku), potem jeb- EKRAN ŚMIERCI.
    Po restarcie, temperatury ok 80st wg AIDA64
    Rozebrałem i wyczyściłem dokładnie, wymieniłem pastę itd.
    Niestety nic nie pomogło. Sprawdzałem W CPU-Z, GPU-Z, AIDA64, czujnik temperatury skacze jak poje...chany. Tzn w spoczynku ok 70-80st, ale w stresie to temp miga 50st->80st->70st->90st->znowu 50st-> znowu 90 st.

W Spoczynku pracuje przy 2,6-2,7 GHz, a jak zaczyna pokazywać temp ok 90 to następuje dławienie szyny pamięci i procesora.

@Edit Mój model RF511-s05PL

Moderowany przez RADU23:

Proszę nie używać wulgaryzmów.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości, które trudno jest przeczytać i zrozumieć co druga strona miała tak naprawdę na myśli.

• #16 15511751
    METSEJROP
    Poziom 9  
    Laptop został wysłany do serwisu. Tam go wyczyścili i zrobili diagnostykę.
    Znaleziono w nim dwie usterki:
    - błędy logiczne dysku twardego
    - uszkodzona karta graficzna
    Zaproponowali wymianę grafiki, na nową. Operacja kosztuje ok 500 zł, więc z niej na razie zrezygnowałem. Też radzę wysłać laptop na serwis i tam ocenią.

Sprawdź, czy nie masz zasilacza z czarnej listy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Samsung RF511-sp06pl, który przegrzewa się mimo wymiany pasty termoprzewodzącej i czyszczenia układu chłodzenia. Temperatura GPU (Nvidia GeForce 540M) osiąga 105°C podczas obciążenia, co prowadzi do wyłączania się urządzenia. Użytkownik próbował undercloackingu oraz monitorowania temperatur za pomocą różnych programów, ale to nie przyniosło rezultatów. Wskazówki od innych użytkowników obejmują ponowne czyszczenie radiatora, sprawdzenie jakości aplikacji pasty oraz ewentualne demontaż wentylatora w celu usunięcia kurzu. Pojawiły się również sugestie dotyczące konfliktów między grafiką Nvidia a zintegrowaną grafiką Intela oraz konieczności aktualizacji sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA