logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki

poniedzialek1 01 Maj 2014 21:34 5109 6
REKLAMA
  • #1 13560664
    poniedzialek1
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Kupiłem starą francuską tokarkę, obok przy prowadnicy widnieje napis " HURE A PARIS ", a na tabliczce znamionowej " SAURER No 386 - LYON ". Chciałbym poszukać/dorobić kilka części jednak nie znam schematów.
    Szukałem jakichkolwiek powiązań na stronie lathes.co.uk , jednak nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc w identyfikacji w/w tokarki.
    Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki Tokarka - Identyfikacja starej (chyba) francuskeij tokarki
  • REKLAMA
  • #2 13809936
    poniedzialek1
    Poziom 8  
    Nikt nie potrafi pomóc?, chciałbym pogmerać przy tej tokarce, jednak stoję martwym punkcie
  • REKLAMA
  • #3 13810608
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    No to > gmeraj < kolego.
    Nie sądzisz chyba że dostaniesz do tego dokumentację.

Mam coś podobnego ale polska. Firmy > NORMA < Poznań - przedwojenna Nr. seryjny 25. ( mniejsza ).
    Na własne potrzeby w użyciu do dziś - tylko napęd podobnie przerobiony jak w Twojej.
  • REKLAMA
  • #4 13812481
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Napisz jakie części chcesz dorobić i zrób zdjęcia starych, lub miejsca gdzie one były.
    Może uda mi się cośpodpowiedzieć lub doradzić, bo wiele elementów można wyliczyć wedug innych współpracujących z nimi elementów.
  • #5 13820045
    poniedzialek1
    Poziom 8  
    Głównie chodziło mi o uruchomienie posuwu, myślałem nad dodaniem zębatki, ale popytałem kilka osób i wykorzystam do tego skrzynię biegów od żuka wraz z oddzielnym silnikiem, niestety jak to zwykle bywa są chęci, a brak czasu aby pomysł wcielić w życie :/

elektromechanik
    Właśnie gdybym znał model tej tokarki to może znalazł bym nawet dokumentację na stronie lathes.co.uk

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 13820139
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    poniedzialek1 napisał:
    Głównie chodziło mi o uruchomienie posuwu, myślałem nad dodaniem zębatki, ale popytałem kilka osób i wykorzystam do tego skrzynię biegów od żuka wraz z oddzielnym silnikiem, niestety jak to zwykle bywa są chęci, a brak czasu aby pomysł wcielić w życie :/

elektromechanik
    Właśnie gdybym znał model tej tokarki to może znalazł bym nawet dokumentację na stronie lathes.co.uk

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.

Skrzynia biegów od "żuka" to niezbyt trafny pomysł.
    Sprawdź jaka jest dokładnie długość sruby pociągowej na odcinku 10-ciu zwoji gwintu to podam ci jakie zębatki (ile zebów) powinny być do kompletu, abyś mógł toczyć różne gwinty (metryczne i calowe) i mieć różne szybkości posuwu na tej tokarce.
    To nie jest takie skomplikowane jak ci się wydaje i łatwo taką tokarkę doprowadzić do orginalnej precyzji, oraz funkcjonalności jaką posiadała orginalnie.

Zrób wiecej zdjęć różnych fragmentów i mechanizmów tej tokarki to powiem co i gdzie brakuje i jak to powinno wyglądać, lub jak zrobić.
    Odrestaurowałem już kilkanaście z 26-ciu które kupiłem i wiele z nich jest w zbliżonym wieku i wykonaniu.
    Poza tym mam wiele zapasowych części i zębatek.
  • Pomocny post
    #7 14977504
    ocemar
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kolego, masz tokarke francuskiej firmy Sauber. Jestem pewien ze jak puscisz maila do nich (angielski) no chyba ze znasz francuski....to pewnie Ci pomoga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił starą francuską tokarkę z oznaczeniami "HURE A PARIS" oraz "SAURER No 386 - LYON" i poszukuje pomocy w identyfikacji oraz dorobieniu brakujących części. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik określił, jakie części chce dorobić, oraz przesłał zdjęcia. Wspomniano o możliwości użycia skrzyni biegów od "żuka" do uruchomienia posuwu, jednak podkreślono, że lepszym rozwiązaniem byłoby dokładne zbadanie długości śruby pociągowej i dobranie odpowiednich zębatek. Użytkownik został również poinformowany, że jego tokarka pochodzi od francuskiej firmy Sauber, co może ułatwić znalezienie dokumentacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA