logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka Husqvarna - gaśnie przy jeździe do tyłu z włączonym nożem, co robić?

autoas 01 Maj 2014 23:07 7440 6
REKLAMA
  • #1 13560991
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3925
    Witam!
    Nie mam w tym sprzęcie doświadczenia...
    Jeździ do przodu i do tyłu normalnie bez włączonego noża
    Ale jak się włączy nóż , to kosi do przodu ok, ale jak się piętą naciśnie jazdę do tyłu, to gaśnie silnik...
    Pytanie czy jak się naciśnie piętą jazdę do tyłu, to powinien wyłączyć nóż i jechać, czy samemu musimy pilnować aby wyłączyć go przyciskiem i wtedy jechać?
    Kosiarka Husqvarna - gaśnie przy jeździe do tyłu z włączonym nożem, co robić? Kosiarka Husqvarna - gaśnie przy jeździe do tyłu z włączonym nożem, co robić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13561050
    arek431
    Poziom 18  
    Ocena: 228
    Na czas koszenia nalezy stacyjke ustawiać na drugiej pozycji a na czas jazdy i tylko jazdy na pozycje 3.
  • REKLAMA
  • #3 13561076
    autoas
    Poziom 42  
    Dzięki!!!
    Jeśli mam stacyjkę na koszenie, to co się powinno dziać z nożem, jak piętą nacisnę jazdę do tyłu, ma się wyłączyć czy nie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13561185
    arek431
    Poziom 18  
    Ocena: 228
    Na drugiej pozycji się kosi i nie ma mowy o gaśnięciu silnika nawet przy cofaniu. Pozycja 3 jest do jazdy i kiedy będziesz na niej kosić zawsze silnik będzie gasł przy cofaniu (takie zabezpieczenie). Mam mccullocha 125 i bynajmniej u mnie tak jest ;)
    Zapamiętaj: 1- zapłon wyłączony 2-koszenie 3-jazda 4-rozrusznik
  • #5 13561693
    autoas
    Poziom 42  
    Dzięki wszystko ok, tak jak pisał kol. wyżej....
  • #6 13563623
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    Ze tak się zapytam co ty kolego arek za głupoty piszesz.

Gaśnie ci silnik bo się włącza zabezpieczenie funkcji ROS. Nigdy nie wolno kosić do tyłu nawet jeśli przestawisz kluczyk w 2 pozycję. Używasz jej jedynie po to aby cofnąć z układem tnącym Włączonym do tyłu.

Jeśli kosisz do przodu lub jeździsz robisz to w pozycji 3.
  • REKLAMA
  • #7 13563686
    autoas
    Poziom 42  
    Wiecie panowie na takim sprzęcie się nie znam
    Kolega zgłosił się, opisując problem...
    Maszyna stała przez zimę i niby w tamtym roku było dobrze, a teraz na wiosnę nie...
    Szukałem, sprawdzałem styki i instalacje i wszystko dobrze i nie ruszane (i nie pogryzione)
    Przyjechał wsiadł poprzestawiał stacyjkę (chyba sobie intuicyjnie przypomniał jak miało być) i zaczęła chodzić prawidłowo...ot cały problem...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kosiarką Husqvarna, która gaśnie podczas jazdy do tyłu z włączonym nożem. Odpowiedzi wskazują, że przyczyną jest zabezpieczenie funkcji ROS, które wyłącza silnik, gdy nóż jest włączony i kosiarka cofa. Użytkownik powinien ustawić stacyjkę na pozycję 2 do koszenia, a na pozycję 3 do jazdy. W przypadku jazdy do tyłu z włączonym nożem, silnik gaśnie jako środek bezpieczeństwa. Po przestawieniu stacyjki na odpowiednią pozycję, kosiarka zaczęła działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA