logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu

tuningsea2 02 Maj 2014 19:13 2625 13
REKLAMA
  • #1 13563204
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Szukałem na forum nie znalazłem rozwiązania.

Witam, dzisiaj przyszedł Wireless Router "TL-WR940N", kupiłem ponieważ zasięg z netiaspotu mi nie wystarcza. Ok pądłączyłem Spot+tp-link tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu

Tutaj konfiguracja: tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu .

Niby wszystko "DZIAŁA" Lecz dalej tak jak było, od netiaspotu jak i tp-linka mam 3m, a wi-fi na PC wciąż wacha się między 1-2 kreskami zasięgu.

Logi z "ipconfig/all" tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu
    Błagam pomóżcie mi, nie mam już sił do tego... Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 13563316
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Kreski nic nam nie mówią. Zainstaluj inSSIDer-a i zrób pomiary.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13563537
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Dlaczego tak "durnowato" polaczyles sprzety? Odlacz to-linka i pomierz inssiderem wersja portable poziom sygnalu wifi. Pokaz wynik.
    Ustaw tp-linka jako AP i odsun max tp-linka i polacz go do NS LAN-LAN. UStaw mu adres poza dhcp NS i wylacz dhcp na tp-linku. Ustaw wifi (ssid, haslo) jak na NS ale na innym (niezachodzacym) kanale.
    Urzadzenia powinny byc oddalone od siebie zeby razem pokrywaly zasiegiem dom/mieszkanie. Stawianie ich obok siebie to pomylka. Powinienes zaczac od pomiarow sygnalu wifi w roznych miejscach i pytania na forum a nie od zakupow.

v
  • #4 13563603
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Mam zrobic wg tego ? http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=417

Dodano po 9 [minuty]:

viwaldi1 napisał:
    Dlaczego tak "durnowato" polaczyles sprzety? Odlacz to-linka i pomierz inssiderem wersja portable poziom sygnalu wifi. Pokaz wynik.
    Ustaw tp-linka jako AP i odsun max tp-linka i polacz go do NS LAN-LAN. UStaw mu adres poza dhcp NS i wylacz dhcp na tp-linku. Ustaw wifi (ssid, haslo) jak na NS ale na innym (niezachodzacym) kanale.
    Urzadzenia powinny byc oddalone od siebie zeby razem pokrywaly zasiegiem dom/mieszkanie. Stawianie ich obok siebie to pomylka. Powinienes zaczac od pomiarow sygnalu wifi w roznych miejscach i pytania na forum a nie od zakupow.

v

Ale na innym niezachodzącym kanale? Nie rozumiem

A można zrobić tak że tp link bedzie brać internet z ns po wifi?
  • Pomocny post
    #5 13564070
    viwaldi1
    Poziom 24  
    1. Tak. O takie podlaczenie routera chodzi.
    2. Link
    3. Nie. Do tego potrzebne jest urzadzenie z 2 radiami. Twoj tp-link ma 1.
    4. Gdzie jest pomiar inssiderem?

v
  • REKLAMA
  • #6 13564454
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Tutaj Sam netiaspot: tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu

Tutaj Tp+NS: tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu
  • Pomocny post
    #7 13564497
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Sygnal na poziomie -70 jest OK. Link powinien byc juz stabilny. Zadowolony czy chcesz jeszcze cos uzyskac?
    Jak podlaczyles sprzety? LAN - LAN? Nadal stoja obok siebie czy rozsuneles je w rozne czesci domu/mieszkania? Jakbys narysowal schemat byloby latwiej zrozumiec co zrobiles i z jakiego miejsca sa te pomiary.

v
  • #8 13564636
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Tp-link od NS jest jakieś 1,30m ponieważ tak długi mam kabel. Wifi z NS i tak nie chcę używać więc go wyłączyłem. Teraz wynosi -64db i teraz wacha się między 3-4 , można jakoś dobić 5 kreskę? lub chociaż 4-5? . Wydałem na pointa 120zł z nadzieją że zasięg będzie znakomity a tu lipa ;) . Sprzęd lan-lan .

Tutaj jak to wygląda: tp-link - TL-WR940N + netiaspot... Brak sił, brak efektu

Dodano po 16 [minuty]:

jeszcze planuje zakup http://www.komputronik.pl/product/146673/Sprz...P_Link_karta_Wi_Fi_USB_150Mb-s_TL_WN722N.html
  • REKLAMA
  • #9 13568009
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Kreskami to sie mierzy poziom... oleju ;) One tak naprawde nic nie pokazuja. Od tego masz inssidera. -64 jest OK. Sprawdz w ustawieniach z jaka predkoscia synchronizuje ci sie karta wlan.
    Jak w NS wlaczysz wifi a tp-linka przeniesiesz do "duzego pokoju" (kabel jest tani i nie potrzebujesz do duzo) to bedziesz mial pokrycie calego domu. Pewnie obejdzie sie bez kupna innej karty wlan.
    Jaka karta wlan jest w PC? Moze PC stoi w kacie i antena jest mocno przyslonieta? Pomysl kablu (minimum h155) i wyciagnieciu antenki od karty ponad biurko. Juz to moze rozwiazac twoj problem. Ale pamietaj ze dodatkowy kabel + zlaczki to straty na sygnale. Zamiast dookolnego patyka mozesz dostawic maly panel (np samodzielnie zrobic biquada Link).
    WN722N jest dobra karta. Mam i uzywam. Mozna ja odsunac od komputera na kablu usb (nie powoduje strat sygnalu).

v
  • #10 13568264
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Synchronizacja, masz na myśli szybkość? Jeżeli tak to wynosi 150mb/s
    Kartla wlan w PC to: Dlink dwa123, ta karta ma niestety antene wewnętrzną ;(, podłączona do portu z przodu więc jest na wierzchu.
  • #11 13568282
    viwaldi1
    Poziom 24  
    To nie wiem co jeszcze chcesz ;) Jest naprawde OK. Przeciez polaczyla sie na max.

v
  • #12 13568310
    tuningsea2
    Poziom 9  
    czyli WN722N nie kupywać?

Dzięki serdecznie za pomoc ;)
  • #13 13568341
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Twoj d-link jest w standardzie N 150 Link i z taka predkoscia laczy ci sie z routerem. Wiecej nie bedzie. WN722N tez jest N 150 Link.

v
  • #14 13568366
    tuningsea2
    Poziom 9  
    Zamykam temat.
    Problem został rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował router TP-Link TL-WR940N, aby poprawić zasięg Wi-Fi z urządzenia Netiaspot, jednak nadal doświadcza problemów z sygnałem. Forumowicze sugerują użycie programu inSSIDer do pomiaru sygnału oraz zalecają odpowiednią konfigurację, w tym ustawienie TP-Linka jako punktu dostępowego (AP) i oddalenie go od Netiaspota. Użytkownik uzyskał sygnał na poziomie -64 dBm, co jest akceptowalne, ale nadal poszukuje sposobów na poprawę zasięgu. W końcu użytkownik zamknął temat, informując, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA