logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

netiaspot + tplink - rozszerzenie zasięgu netia spota poprzez tplink

eselu 22 Lip 2014 22:54 2025 9
REKLAMA
  • #1 13817234
    eselu
    Poziom 9  
    witam!

na wstepie napisze ze przegladałem juz forum i probowałem kilkunastu sposobów tu wyczytanych i nadal nic

a mianowicie:

od dawna jestem posiadaczem netiaspota - podłaczone mam do niego 2 lapki po wifi

jakis czas temu sąsiedzi z domu obok wymyslili ze mogą łapac tez od nas sygnał naszej sieci wiec sie rach. podzielimy .. z tymże słaby jest ten zasięg wiec trzeba go polepszyc zeby to miało sens

został zakupiony router tp link TL-WA730RE (wireless range extender) i podłaczylem 3ci lapek w domu obok i ładnie smigało az nazbierali wirusów i trzeba bylo zrobic formata - od tamtej pory nie moge skonfigurowac tplinka zeby zaskoczył

przypisałem stały adres na 3cim lapku 192.168.1.100
    ponizej ipconfig z tego lapka

ale co dziwne win xp na 3cim lapku nie widzi w ogole tplinka jedynie siec z netii, jak jestem z lapkiem na podworku pomiedzy domami to widzi wszystkie routery ale do tplinka nie moge sie zalogowac (ograniczenie sieci)

wiec de facto nie mam sie jak z nim połaczyc zeby pozmieniac ustawienia chociazby dhcp o ktorych czytałem w innych tematach

ponizej mapa sieci

wchodzac na adres z ipconfig ...1.100 nic sie nie wyswietla

próbowałem nawet podłaczyc lapka po kablu - tez zero efektu

wifi na 3cim lapku dziala napewno bo łaczy sie z siecią ale tylko na słabym sygnale z 1go domu

co jeszcze mozna sprawdzic/zmienic/spróbowac ? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13817243
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    ftp://tplink-forum.pl/Poradniki/repeater/
  • REKLAMA
  • #3 13817253
    eselu
    Poziom 9  
    ok..dzieki za linka :)

jutro popróbuje..zobaczymy co z tego wyjdzie :)
  • REKLAMA
  • #4 13819164
    eselu
    Poziom 9  
    niestety lipa

doszedlem do punktu gdzie mam polaczyc sie z bramą 192.168.0.254 i nic..

w polaczeniach lan mam ze polaczono a zadna z przegladarek nie wyswietla mi logowania do tplink
  • #5 13819167
    jimasek
    Brama w twojej sieci to 192.168.1.254 a nie 192.168.0.254
  • REKLAMA
  • #6 13826575
    eselu
    Poziom 9  
    niestety nic z tego.. nie łaczy z tplinkiem na bramie po kablu na zadnym z adresów :/

jak włacze spowrotem wifi i wpisze adres bramy to wyskakuje logowanie do netiaspot...
  • #7 13826953
    jimasek
    Nie bardzo wiem w którym miejscu konfiguracji jesteś. Może jakieś obrazki wrzucisz?
  • #8 13827316
    eselu
    Poziom 9  
    zrestartowałem tplinka, podlaczylem go kablem, połaczenie sie powidoło (w polaczeniach sieciowych), przypisany sztywny adres ip

no i rozpoczynam konfig - no i na tym koniec bo nie moge sie dostac do okna logowania do tplink

obrazkow nie mam co wrzucac bo po prostu sie nie łaczy z tplinkiem
  • #9 13827369
    jimasek
    eselu napisał:
    przypisany sztywny adres ip
    Zrobiłeś reset tp-link do ustawień fabrycznych? Jaki adres przypisałeś?
  • #10 13827962
    eselu
    Poziom 9  
    reset byl 15 sek nawet dałem... ip static dalem tak jak w instrukcji ....0.50 i 255.... reszta pusta

moze dac ...1.50?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Netiaspot i TP-Link TL-WA730RE jako wzmacniacz sygnału, jednak napotyka problemy z konfiguracją TP-Link po formacie laptopa. Mimo przypisania stałego adresu IP (192.168.1.100), laptop z systemem Windows XP nie widzi TP-Linka. Użytkownik próbował łączyć się z bramą 192.168.0.254, ale nie uzyskał dostępu do panelu logowania. Po kilku próbach i resetach TP-Linka, nadal nie może skonfigurować urządzenia, co prowadzi do frustracji. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie adresu bramy oraz wykonanie resetu do ustawień fabrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA