logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z580 - Jak odzyskać usuniętą partycję recovery?

kolaprzezka 02 Maj 2014 20:24 2508 0
REKLAMA
  • #1 13563440
    kolaprzezka
    Poziom 1  
    Witam, na wstępie chciałem wszystkich przywitać i poinformować, iż jest to mój pierwszy tego typu post w życiu - zawsze komputerowe problemy rozwiązywałem używając magicznego narzędzia jakim jest wyszukiwarka Google oraz przeglądając tego typu fora. Dziś niestety po całodniowej batalii i przejrzeniem miliona stron, na których można znaleźć różne rozwiązania, jestem dalej w zerowym punkcie - tak zwanej dupie.

Zacznę od specyfikacji sprzętu - Lenovo Z580 zakupiony wraz z oprogramowaniem Windows 8, które zostało niedawno zakutalizowane do wersji 8.1

Dzisiejszy plan opiewał wokół spokojnego sformatowania komputera poprzez użycie narzędzia OneKey Recovery i oprócz tego złączenia dysku C: oraz D: w jeden większy. Pomyślałem iż rozpocznę od zabawy z partycjami i tutaj przyznaję się do makabrycznego błędu - mianowicie wywaliłem dysk o pojemności 350MB, myśląc że jest to jakaś dziwna pozostałość po poprzednim podziale, a nie jeden z dysków recovery.
    Na powyższym screenie widać aktualny stan dysków (w czerwonym prostokącie przyczynę całego problemu).

Przechodząc do rzeczy, po odpaleniu OneKey Recovery oczywiście program informuje mnie o błędzie z partycjami recovery, a rozwiązanie problemu dalej pozostaje dla mnie znakiem zapytania.

Co próbowałem robić?

1. Odzyskiwanie usuniętej partycji
    Niestety z mizernym skutkiem. Żaden znany mi i wypróbowany program (Active File Recovery, EaseUS Data Recovery) nie jest w stanie przywrócić ukrytej partycji.

2. Ściągnięcie Windowsa 8 ze strony Microsoftu oraz nagranie go na płytę
    Pomyślałem, że nie będę używał Recovery tylko po prostu zainstaluje Windowsa 8 na czysto - posiadam przecież oryginalny CDKey, który dopiero uzyskałem dzięki programowi ProduKey (klucz zawarty jest w BIOSie). Ściągnąłem więc instalkę WindowsSetupBox, wpisałem klucz i co?
    Komunikat ten oznacza to, że wersja mojego Windowsa jest OEM, czyli nie mogę posiadać swojego Windowsa (za którego zapłaciłem) na płycie, tylko na cholernej partycji recovery, którą wcześniej uszkodziłem.

3. Zgranie recovery z innego komputera
    Mam w domu drugiego laptopa - Lenovo G500, który również posiada Windowsa 8. Zgrałem z niego dysk odzyskiwania, lecz nie chce testować go na tym komputerze, gdyż gdzieś przeczytałem, że może to przynieść więcej szkód niż pożytku.

Co mi pozostaje?

To pytanie kieruję do zgromadzonych tu na forum, gdyż brakuje już mi pomysłów, a do nie chcę oddawać laptopa do producenta, gdyż nie wytrzymam 2 tygodni bez komputera :).
  • REKLAMA
REKLAMA