Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fritzbox 3270 v3 - Menu po polsku firmware i zwiększenie zasięgu

Kubeczeeek 02 May 2014 21:49 10248 37
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Czy jest dostępne firmware multilanguage dla tego rutera? Chciałem też zapytać jak zwiększyć moc nadajnika w ruterze?

Podobno jest jakiś alternatywny firmware gdzie można regulować moc nadawania.

http://freetz.org/downloads
    kameleon11116
    Level 26  
    Kubeczeeek wrote:
    Czy jest dostępne firmware multilanguage dla tego rutera? Chciałem też zapytać jak zwiększyć moc nadajnika w ruterze?

Podobno jest jakiś alternatywny firmware gdzie można regulować moc nadawania.

http://freetz.org/downloads

Witam
    Tu jest international ale bez PL(języka)
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.wlan_3270_v3/firmware/deutsch_a-ch/
    z luteg 2014
    W 7390 jest w oryginale Fritzbox 3270 v3 - Menu po polsku firmware i zwiększenie zasięgu
    Więc może w tym nowym też będzie sprawdź.

Pozdrawiam
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Szkoda że nie po polsku
    freetz_master
    Level 31  
    W nowym też nie ma.

Widziałem, że gdzieś to reklamowali z polskim menu, ale chyba trzeba jeszcze poczekać.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Czy jest dostępne do Fritza jakieś oprogramowanie typu OPEN ? Tomato?
    freetz_master
    Level 31  
    Kubeczeeek wrote:
    Czy jest dostępne do Fritza jakieś oprogramowanie typu OPEN ? Tomato?

Dobrze, żebyś się najpierw zapoznał z podstawowymi funkcjami fritza i żebyś wiedział, co i po co chcesz robić.

powtarzam: pmysł z Yagi jest zły, bo kasujesz funkcjonalność WLAN 5Ghz. Lepiej do tego drugi aktywny fritz jako repeater, jakiś 7240 wystarczy.

A co do alternatyw to jest wiele rozszerzeń, zależy co potrzebne jest.
    kameleon11116
    Level 26  
    fenikspl wrote:
    Polski firmware na pewno jest do nowych modeli takich jak 3272, 7272 i 7490

Dodano po 3 [minuty]:

Link 7490
    Link 3272
    Link 7272

No jest ale jak to się ma do tematu ;)
    Pozdrawiam
    darkziulo3
    Level 10  
    witam moze nie ten dzial ale mam pytanie mam fritzboxa 7390 widze ze jest dostepna aktualizacja kiedys pamietam ze zmienialem aneks na a podlaczony jest pod netie i musiałem cos zmieniac zeby wogole sie polaczyc z netem nic ta aktualizacja nie popieprzy mi bo mam za dużo rzeczy ustawione dect i ip i dziwna sprawa ale przegladarka mi przetlumacza na jezyk pl a wiadomo ze takiego menu w pl nie ma:=0
    freetz_master
    Level 31  
    Masz wersję międzynarodową 05.51.
    Powinieneś zmienić to już w lutym, bo w tej wersji jest dziura systemowa umożliwiająca nieuprawnione zalogowanie do fritza. Łatki były już właśnie w lutym.

Niemniej: update powinien być bezproblemowy, wszystkie ustawienia (łącznie z DECT) pozostaną niezmienione. Dla bezpieczeństwa proszę sobie zrobić backup pliku konfiguracyjnego (w menu System).

Moja odpowiedź znajduje się w instrukcji dostępnej także w języku polskim.
    kameleon11116
    Level 26  
    darkziulo3 wrote:
    witam moze nie ten dzial ale mam pytanie mam fritzboxa 7390 widze ze jest dostepna aktualizacja kiedys pamietam ze zmienialem aneks na a podlaczony jest pod netie i musiałem cos zmieniac zeby wogole sie polaczyc z netem nic ta aktualizacja nie popieprzy mi bo mam za dużo rzeczy ustawione dect i ip i dziwna sprawa ale przegladarka mi przetlumacza na jezyk pl a wiadomo ze takiego menu w pl nie ma:=0

Zrób spoko aktualizację :D ,jest już wersja 06.06 nic się nie stanie .Wszystko robi się z automatu jak pisał @freetz_master.
    Pozdrawiam
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Witam, mam we fritzu jest zakładka zmiany na Annex A i zmianę języka na angielski.

Mam Firmware-Version: 96.05.54 . Chciałem też zapytać jak wgrać ręcznie firmware wskazując plik z komputera?
    freetz_master
    Level 31  
    Przy zmianie jezyka przez panel przeglądarki nie pójdzie.
    Najpierw recovery
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.wlan_3270_v3/x_misc/english/
    a potem zakładka update.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Tzn. Dokładnie chodzi o to że chce sobie wgrać firmware FRITZ.Box_WLAN_3270_v3.en-de-es-it-fr.96.05.52

Bo ten co mam teraz aktualnie to nie widzę żeby był jakiś inny język ani nie mogę Annexu do zmiany znaleść. Więc podejrzewam że w tej wersji firmware tego nie ma.
    freetz_master
    Level 31  
    Tak, w wersji niemieckiej (na rynek niemiecki) nie ma opcji w panelu przeglądarki do zmiany Annexu, bo w Niemczech jest B, więc po co ludzie mieliby mieć możliwość jego zmiany?
    Przy założeniu, że box ma być konfiguralny za granicą należy zmienić wersję z deutsch na international. A jak piszę, nie da się tego zrobić z panelu przeglądarki, tylko recovery. Wszystkie ustawienia z wersji niemieckiej oczywiście znikną, a po wgraniu mamy czyściutką wersję international, którą trzeba konfigurować ponownie.
    Jakimś wyjściem jest export i import ustawień po wgraniu nowego firmware.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Nie wiem co robię źle ale ten program cały czas szuka i nie może jakby znaleść fritza. A normalnie mogę się na niego zalogować. Przywróciłem też ustawienia fabryczne ale też nie pomogło.
    freetz_master
    Level 31  
    IP karty komputera na zakres 192.168.178.x zmieniony?
    Kubeczeeek
    Level 15  
    W kompie mam kartę ustawioną na DHCP
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Robię tak :

1.Włączam program.
    2.Włączam ruter do prądu

Ip ustawione na stałe w karcie sieciowej.

Mam komunikat z programu:
    Searching FRITZ!Box WLAN 3270 v3 at: 192.168.178.1
    One system found! - Detecting the current version.
    Version successfully detected!
    Hardware: FRITZ!Box WLAN 3270 v3
    Bootstrap: 1776
    Firmware: 96.05.54
    FRITZ!Box WLAN 3270 v3 firmware is incompatible with the recovery firmware

Jak wcześniej włączę ruter a potem program do szuka i nie może znaleść

Do rutera normalnie się loguje pod IP 192.168.178.1

Próbowałem jeszcze zrobić taką komendę według znalezionej porady w necie ale i tak nie pomogło:
    ftp 192.168.178.1 (enter)
    adam2 (enter)
    adam2 (enter)

quote SETENV kernel_args annex=A (enter)

Co to jest #17 ??
    freetz_master
    Level 31  
    Nie mam pojęcia, co sobie AVM przy tym myśli. Wygląda na to, że box nie chce łyknąć niższego recovery z innego języka.

W takiej sytuacji spróbuj narzędzia rukernel tool.
    Link do opisu w mojej stopce.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Prosiłbym o jakąś instrukcję wgrywania narzędziem ruKernelTool
    freetz_master
    Level 31  
    freetz_master wrote:

Link do opisu w mojej stopce.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    No udało się wgrać. Z tego co wiem jest wersja fritza z językiem polskim. Czy nie dałoby się i to tego to wgrać?
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Podłączyłem do Fritza dysk USB pendriva . Chciałem zapytać co trzeba ustawić abym miał do niego dostęp z innej zewnętrznej sieci? Sieć mam na neostradzie więc IP jest zmienne.

Podejrzewam że trzeba coś ustawić w zakładce Online Storage Settings
    freetz_master
    Level 31  
    Moze przestan podejrzewac a rozejżyj się na stronach avm za dokumentacją? Nikomu się nie chce czytać do poduszki.

2 uwagi:
    1. dysk sformatowac najlepiej typem ext3
    2. trzeba znaleźć sobie usługę dns w sieci. Ale to nie dotyczy już wątku. Prosze założyć nowy.
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Nie mam nigdzie we fritzu zakładki Dynamic DNS .
    Kubeczeeek
    Level 15  
    Chciałem kupić sobie do fritza Pendriva . Jaką pojemność pendrivów obsłuży ruter?

Chciałem też zapytać jak zrobić powitanie przy zalogowaniu na pena FTP fritza.