logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie?

mb.90 03 Maj 2014 01:48 2097 19
REKLAMA
  • #1 13564213
    mb.90
    Poziom 9  
    Witam.

Mam problem z konfiguracja routera i bardzo proszę o pomoc bo jestem całkowicie zielony. Otóż sytuacja wygląda tak ze router edimax po resecie nie potrafi podłączyć się do internetu (brak dostępu do internetu z żółtym trojkatem ). Do routera podłączony inny router z WiFi d-link. I teraz pytanie jak poprawnie to wszystko poustawiać. Szukałem w sieci odpowiedzi na moje pytanie niestety nawet po ściągnięciu instrukcji do edimax nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Zalogowalem się na stronę www konfiguracji routera jednak nie wiem co dalej, jaki typ połączenia wybrać, jak poprawnie sklonowac mac itd . Przepraszam za ewentualna pisownię ale pisze z telefonu. Bardzo proszę o pomoc. Dodaje załączniki.
    Załączniki:
    • edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie? 3.png (82.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie? 2.png (161.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie? 1.png (166.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13564436
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Zadzwon do twojego ISP. Ustawienia powinienes miec tez na umowie o dostarczanie internetu.

v
  • REKLAMA
  • #3 13564817
    mb.90
    Poziom 9  
    A nie ma innej możliwosci? Ponieważ nie mam przy sobie tych dokumentów, a ze względu na weekend majowy mogę mieć utrudniony dostęp do swojego isp? Natomiast sam Internet mam z UPC (po kablach ze skrzynki z klatki w bloku mieszkalnym do tego routera edimax). Czytałem że niezbędne jest ustawienie/sklonowanie mac routera. Jednak gdy wchodzę na stronę konfiguracji i wpisuje adres fizyczny po czym klikam klonowanie to pojawia się inny adres mac niż pierwotnie wpisałem. Jeśli byłyby potrzebne jeszcze jakieś informacje/zdjęcia ze strony konfiguracji to oczywiście postaram się wysłać. Jeszcze raz proszę o pomoc bo jak już wspomniałem jestem zielony i nie za bardzo wiem jak to ugryźć.
  • Pomocny post
    #4 13564901
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    UPC nie filtruje adresów fizycznych.
  • #5 13564919
    mb.90
    Poziom 9  
    Czyli rozumiem ze nie muszę ustawiać tego maca ? W takim razie prosiłbym o informacje co należy ustawić żeby wszystko było ok?
  • Pomocny post
    #6 13564942
    jimasek
    Cable modem na routerze i po podłączeniu modem<->edimax zrób reset prądowy modemu od UPC. Podłączenie oczywiście pod WAN Edimax-a.
  • #7 13564987
    mb.90
    Poziom 9  
    Ok. Mam dwa pola: mac address, które jest juz wypełnione i rozumiem ze mam je zostawić takie jak jest bez klonowania oraz host name. Jakie znaczenie ma drugie to pole? To jest nazwa sieci jaka chcę utworzyć, czyli mogę wpisać tu dowolną nazwę? Czy może zostawić puste pole?
  • #8 13564995
    jimasek
    mb.90 napisał:
    Czy może zostawić puste pole?

Może być puste.
  • #9 13565103
    mb.90
    Poziom 9  
    Skonfigurowalem router tak jak napisałeś. Następnie zrobiłem reset prądowy odlaczajac router edimax na kilka chwil. W tym czasie reszty nie odlaczalem, czyli wan pod edimax a pod edimaxa drugi router d-link. Jednak o ile nie zrobiłem niczego źle to wciąż nie.mogę się połączyć. Wciąż mam "ograniczony dostęp do internetu". Podlaczajac się na kabel widzi sieć "fajne_chlopaki" do ktorej wcześniej się podlaczaliamy(poprzez WiFi) a szukając po WiFi widzi sieć "d-link" bez zabezpieczeń. Jakieś pomysły co w tej sytuacji zrobić?
  • Pomocny post
    #10 13565115
    jimasek
    Znajdź na Edimax-ie zakładkę status i sprawdź czy po połączeniu dostajesz jakąś adresację z modemu/routera UPC.
  • REKLAMA
  • #12 13565164
    jimasek
    Urządzenia się linkują, masz połączenie? Wskaźnik WAN i wskaźnik na modemie UPC?
  • #13 13565187
    mb.90
    Poziom 9  
    Tak na obu urządzeniach świecą się zielone diody. Jeśli to ma jakieś znaczenie to na edimaxie co 2-3s mruga dioda link/act (dioda obok niej dotyczącą wan 10/100m nie mruga)czasem też mrugaja 2z4 diod LAN na edimaxie. Natomiast na d-linku podobnie świecą się na zielono status, link/act oraz lan ale mrugaja z podobną częstotliwościa.
  • #14 13565196
    jimasek
    Co to za urządzeni od dostawcy bo chyba nie pisałeś (model)? Podłącz się bezpośrednio do UPC i jeżeli będziesz miał dostęp do internetu do daj obrazek z ipconfig /all
  • #15 13565304
    mb.90
    Poziom 9  
    Od dostawcy jest ten edimax bodajże, ale pewny na 100 % nie jestem. Po prostu wcześniej korzystaliamy tylko z niego, a później podpielismy d-link żeby mieć dostęp do internetu poprzez WiFi. Model d-linka to dap 1160. Bezpośrednio przez kabel a więc rozumiem ze od tego edimaxa. Dostępu do internetu wciąż nie mam. Załącu zam obrazek ale chyba się niewiele zmieniło.
    Załączniki:
    • edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie? 4.png (81.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 13565320
    jimasek
    mb.90 napisał:
    Od dostawcy jest ten edimax bodajże,

Od UPC? Co mi tu nie pasuje!?
  • REKLAMA
  • #17 13565422
    mb.90
    Poziom 9  
    Z tego co wiem to tak, od UPC. Jednak ja nie jestem na tym mieszkaniu od początku wiec ciężko mi powiedzieć, może zmienił się dostawca na przestrzeni lat. Może to nieistotne bo jest to powszechne ale w moim przypadku nie dzwonie bezpośrednio do UPC tylko do pana którego firmy instalowala router i z którym się kontaktuje w przypadku zwiększenia transferu czy opłat za internet. Na klatce znajduje się jeszcze skrzynka od "astry",obok tej skrzynki UPC. jednak my nie korzystamy z kablówki tylko internetu.

Podłączyłem się jednak drugi raz. Tym razem nie z edimaxa ale przez ten kabel dostarczany do mieszkania i oto co wyszło w ipconfig(załącznik)
    Załączniki:
    • 5.png (195.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • edimax br-6104k - brak internetu po resecie, jak skonfigurować połączenie? 5.png (195.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 13565441
    jimasek
    Jak korzystasz teraz z internetu? Jak rozumiem w mieszkaniu jest skrętka komputerowa RJ45 a nie "koncentryk" od UPC?
  • #19 13566134
    mb.90
    Poziom 9  
    Tak, jest skretka. Oznaczenie kabla od skrzynki do routera :lan FTP 4x2x0,5. Oznaczenie kabla od routera do komputera: 0232m:_s cable utp... Tia/eia. Teraz korzystam z.internetu poprzez tel, ponieważ nawet po podłączeniu laptopa do kabla idącego od skrzynki wciąż "brak dostępu do internetu".

Przy skorzystaniu z pomocy Windowsa dot. rozwiązywania problemów z siecią pisze że mogą występować problemy z serwerem DNS. Nie wiem na ile istotna jest ta informacja ale jestem w kropce. Jakieś sugestie?

Edit dodaje zdjęcie które było wrzucane tu na forum, a które dokładnie ilustruje schemat połączeń. Może to jakoś pomoże rozwiązać problem.

Jest w stanie jakas dobra dusza mi pomóc? :) dodam że oprócz ustawienia "cable modem " nic więcej nie robiłem w konfiguracji routera. W dalszym ciągu bardzo proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • IMG_20140503_173612.JPG (723.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 13568167
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Bez tel. do ISP sie nie obejdzie, bo to od niego zalezy sposob w jaki sie laczysz i jakie sa zabezpieczenia.
    Jak juz ustawisz edimaxa, to zrob mu kopie ustawien i zapisz na kompie. Na przyszlosc po resecie wczytasz tylko plik z ustawieniami i znowu bedziesz mial net.

v

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera Edimax BR-6104K po resecie, co skutkuje brakiem dostępu do internetu. Router jest podłączony do modemu UPC przez inny router D-Link. Użytkownik nie ma dostępu do dokumentów ISP, co utrudnia konfigurację. W odpowiedziach sugerowano, aby sklonować adres MAC, jednak okazało się, że UPC nie filtruje adresów MAC. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić status połączenia na routerze Edimax oraz wykonać reset prądowy modemu UPC. Po kilku próbach i sprawdzeniu diod LED, użytkownik nadal nie uzyskał dostępu do internetu, co sugeruje problemy z konfiguracją lub ustawieniami DNS. W końcu zasugerowano kontakt z ISP w celu uzyskania pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA