logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera TP-Link z USB i LAN do światłowodu - alternatywy dla TD-W8980

Saimer 03 Maj 2014 17:47 2424 12
REKLAMA
  • #1 13566139
    Saimer
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Siemanko. Chciałbym zasięgnąć rady. Mam router z netii. Niedługo w moim miejscu zamieszkania będzie światłowód. Co za tym idzie przechodzę do innego dostawcy. Netia po rozwiązaniu umowy, życzy sobie zwrot routera. Będzie mi niezmiernie przykro jak będę musiał go oddać. Ma 3 wyjścia LAN, 1 wejście WAN, 2 wejścia USB i 1 wejście ADSL, przycisk WPS, guzik POWER i przycisk on, off. Bardzo przydaje nam się wejście USB, ponieważ udostępniam serwer druku. Szukałem routerów tp-link z tymi wejściami, które są mi najbardziej potrzebne. Interesuje mnie router tp-link TD-W8980. Poszukałem go na allegro. Jest on jednak bardzo drogi. Jego koszt wynosi około 300 zeta. To jest jakby nie patrzeć dużo. Chętnie posłucham rady oraz modele, które będą mi odpowiadać. Niżej wyśle link do routera, który znalazłem na allegro i link do netiaspota. Niżej podam również wejścia, które będą mi odpowiadały oraz wejścia, które muszą być. Dobre rozwiązanie jest w przypadku routera, którego link przesyłam niżej. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Wejścia, które będą mi potrzebne:

- Wejście POWER
    - Wejście ADSL
    - Minimum 3 Wyjścia LAN
    - Przycisk WPS
    - Przycisk on/off
    - Przycisk RESET
    - Minimum jedno USB

Linki do routerów:

Netiaspot:

http://www.pomagam.net/art.php?39

TP-link z allegro:

http://allegro.pl/tp-link-td-w8980-router-adsl-2xusb-ewan-5ghz-i4196010198.html

TP-link z oficjalnej strony:

http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TD-W8980
  • REKLAMA
  • #2 13570669
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Czemu szukasz routera z modemem ADSL skoro masz mieć "światłowód" ?
  • #3 13570704
    tiesstoPL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Do domu będziesz mieć podciągnięty od dostawcy internetu GPON czy Ethernet?
  • REKLAMA
  • #4 13571962
    Saimer
    Poziom 14  
    Nie jestem obeznany ze światłowodem i nie wiem co i jak, także chętnie wysłucham jakiś rad

Dodano po 1 [minuty]:

Jak będę już miał światłowód, to będę mógł go podłączyć przez wejście WAN ?
  • #5 13572227
    jimasek
    Ocena: 2683
    To może napisz kto będzie twoim nowym dostawcą internetu?
  • #6 13573361
    Saimer
    Poziom 14  
    Moim nowym dostawcą internetu ma być Inea
  • #7 13573783
    tiesstoPL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cytat z 2010 "Sieć Inea, jako pierwszy operator telekomunikacyjny w Wielkopolsce, zapewnia dostęp do światłowodu bezpośrednio w mieszkaniu. Spółka już wdrożyła rozwiązania typu FTTH, czyli fiber to the home w pierwszych nieruchomościach.
    FTTH to szerokopasmowa usługa teleinformatyczna, złożona w całości z urządzeń światłowodowych. Dzięki niej, w każdy mieszkaniu w budynku znajduje się końcówka światłowodu, a wraz z nią gwarancja niezawodności jakości świadczonych usług i nieograniczonej przepływności transmisji danych." wiec jesli to prawda to przydałby się jakiś router który współpracuje z światłowodem...
  • REKLAMA
  • #8 13573811
    jimasek
    Ocena: 2683
    tiesstoPL napisał:
    wiec jesli to prawda to przydałby się jakiś router który współpracuje z światłowodem...

Dlaczego nie miała być to prawda? Rozdają modemy optyczne na tych łączach z gniazdami ethernet-owymi - GPON I-240G-P i GPON I-240G-P
  • #9 13574387
    Saimer
    Poziom 14  
    Czytałem w necie, że jest coś takiego jak konwerter. Z jednej strony wchodzi światłowód, ale a z drugiej wychodzi kabel LAN. Wiem, że producentem jest tp-link.
  • REKLAMA
  • #10 13574513
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Operator GPON/EPON daje swoje zakończenie sieciowe, zazwyczaj z Wifirifi więc nie wiem po co szukać dziury w całym, nikt nigdy nie daje do domu gołego szkła , co wyście jedli panowie no bez jaj.
  • #11 13574604
    Saimer
    Poziom 14  
    Chciałbym tylko wiedzieć jaki router wybrać, żeby internet śmigał.
  • #12 13574682
    Pan_Kleks
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Saimer napisał:
    Chciałbym tylko wiedzieć jaki router wybrać, żeby internet śmigał.

DOWOLNY z portem WAN RJ45.
  • #13 13574855
    Saimer
    Poziom 14  
    Dzięki wielkie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera TP-Link z portami USB i LAN do podłączenia światłowodu, ponieważ planuje zmianę dostawcy internetu na Inea. Obecnie korzysta z routera Netia, który musi zwrócić. W dyskusji poruszono kwestie związane z typem połączenia światłowodowego (GPON) oraz potrzebą posiadania routera z portem WAN. Użytkownik dowiedział się, że operatorzy często dostarczają zakończenia sieciowe z wbudowanym Wi-Fi, co może zmniejszać potrzebę zakupu nowego routera. Ostatecznie, zalecano wybór dowolnego routera z portem WAN RJ45.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA