logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrze rozplanować sieć domową i co będę potrzebował ?

michalq. 15 Sty 2016 16:54 1278 12
REKLAMA
  • #1 15337277
    michalq.
    Poziom 10  
    Witam przechodzę teraz na nowy internet przez światłowody od firmy "Infonet" oferta 65zł 50 Mb/s miesięcznie i chcę dobrze rozplanować moją sieć domową, żeby wszędzie był internet gdzie trzeba. Jakie urządzenia mi polecacie ? Obecnie posiadam router TP-Link TD-W8970. Dom jest dość duży, posiada zamieszkaną piwnicę, jedno piętro i wkrótce zamieszkany strych i taras. Do tego jest pewien problem, bo mniej więcej w centrum domu znajduje się gruba ściana, która mocno tłumi sygnał i szczególnie przeszkadza podczas rozporządzania sieci wifi.

Więc tak, potrzebny modem, który da mi dostęp do internetu, bo nie wiem czy mój wbudowany w router będzie ok do światłowodów.
    Zależy mi również na opinii na temat mojego routera czy będzie ok do tego internetu.

I oczywiście trzeba jakoś rozprowadzić ten internet po domu. Zrobię taki prosty, wręcz prymitywny rysunek, gdzie będą się znajdować urządzenia. W każdym urządzeniu musi być dobry zasięg wifi i dodatkowo smartfony w domu również. Do komputera będę miał podciągnięty kabel sieciowy. Ściana na czerwono to właśnie wcześniej wspomniana gruba ściana. Jak to rozplanować? Proszę również o zaproponowanie produktów, które mi się przydadzą i mile widziane jakby ktoś na tym moim rysunku zaznaczył, gdzie ma się co znajdować.

Mam nadzieję, że w miarę sensownie napisałem przepraszam za brak profesjonalizmu. Proszę o szczegółową pomoc i wprowadzenie mnie trochę w ten świat. :D

"będę", "będzie", "będą" a nie "bd". Można wiedzieć, na co kolega wykorzystał czas zaoszczędzony na wprowadzeniu tych kilku liter? /salmon/
  • REKLAMA
  • #2 15337311
    ryszard1955
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    A gdzie ten rysunek, kolego?
  • #3 15337315
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Kable, kable, kable.

Kable z każdego pomieszczenia do centralnego punktu, tam switch/router.
    W miejscach gdzie jest słaby odbiór WIFI, stawiasz WIFI punkt podłączony _kablem_ do centralnego switcha/rotuera.
  • REKLAMA
  • #4 15337320
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Dokładnie j.w. a jako AP polecam Unifi.
  • REKLAMA
  • #5 15337321
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    1. sieć komputerowa to topologia gwiazdy, w miejsce centralne ciągniesz kable na patchpanelu, który chowasz do szafki rack 19"
    2. kable zarabiasz według schematu 568a lub 568b - najczęściej stosowanym jest 568b. Gdy zdecydujesz, którym standardem to zarabiasz według niego każdy punkt, czy to puszka w ścianie, czy gniazdo na patchpanelu
    3. potrzebny będzie switch
    4. router, który przyjmie światło i odda miedź
    5. na temat wifi się nie wypowiem chociaż szedłbym w stronę po jednym AP na poziom
    6. skończ z tym gimbazyjnym 'bd'
  • #6 15338273
    michalq.
    Poziom 10  
    ryszard1955 napisał:
    A gdzie ten rysunek, kolego?

Jak dobrze rozplanować sieć domową i co będę potrzebował ?

Przepraszam tak z rozpędu nie wstawiłem :)

bogiebog napisał:
    Kable, kable, kable.

Kable z każdego pomieszczenia do centralnego punktu, tam switch/router.
    W miejscach gdzie jest słaby odbiór WIFI, stawiasz WIFI punkt podłączony _kablem_ do centralnego switcha/rotuera.

Dzięki Wifi punkt chodzi ci o urządzenie typu Tp-Link TL-WA5110G ?

przeqpiciel napisał:
    1. sieć komputerowa to topologia gwiazdy, w miejsce centralne zarabiasz kable na patchpanelu, ktory chowasz do szafki rack 19"
    2. kable zarabiasz wg schematu 568a lub 568b - najczesciej stosowanym jest 568b. jak zdecydujesz ktory to zarabiasz wg niego kazdy punkt czy to puszka w scianie czy kabel na patchpanelu
    3. potrzebny bedzie switch
    4. router ktory przyjmie swiatlo i odda miedz
    5. na temat wifi sie nie wypowiem chociaz szedlbym w strone po jednym AP na poziom
    6. skończ z tym gimbazyjnym 'bd'

Dzięki :D Nie jestem gimbusem xD Piszę "bd" bo jest krócej xD
  • REKLAMA
  • #8 15340936
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    michalq. napisał:
    Piszę "bd" bo jest krócej xD

michalq. napisał:
    A ten mój stary router bd działał po przejściu na światłowody jako router i modem ?

skrótowa odpowiedź brzmi "tlnoitrnjra"
  • #9 15340999
    michalq.
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    michalq. napisał:
    Piszę "bd" bo jest krócej xD

michalq. napisał:
    A ten mój stary router bd działał po przejściu na światłowody jako router i modem ?

skrótowa odpowiedź brzmi "tlnoitrnjra"

Dzięki dużo się dowiedziałem.........
  • Pomocny post
    #11 15361644
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    Router, o którym wspominasz - czyli TP-Link TD-W8970 - posiada wbudowany modem ADSL oraz opcję podłączenia internetu internetu przez jeden z portów ETH

Możliwość połączenia z Internetem poprzez port ADSL oraz port Ethernet WAN

michalq. napisał:
    Więc tak, potrzebny modem, który da mi dostęp do internetu, bo nie wiem czy mój wbudowany w router będzie ok do światłowodów.
    Zależy mi również na opinii na temat mojego routera czy będzie ok do tego internetu.

Dzięki portom 1gbps powinna być możliwość prawidłowego obsłużenia prędkości 50Mbps, tylko zwróć uwagę, że zostaną Tobie 3 porty wolne.
    michalq. napisał:
    Zrobię taki prosty, wręcz prymitywny rysunek, gdzie będą się znajdować urządzenia.

Gdybyś jeszcze wskazał, w którym miejscu wchodzi u Ciebie usługodawca byłoby fajnie.
    michalq. napisał:

Jeżeli ISP postawi u Ciebie media konwerter lub inne urządzenie, które pozwoli za światłem iść dalej w miedzi to tak, Twój router wystarczy do tego, chociaż 3 wolne porty LAN może się okazać za mało i będzie potrzebny dodatkowy switch z kilkoma portami wolnymi.
  • Pomocny post
    #12 15363199
    KOCUREK1970
    Ocena: 5421
    @michalq.
    A jaki sprzęt dostaniesz od operatora, jakie ma porty, co to dokładnie jest/będzie?.

Prędkość netu piszesz 50 Mb - to załatwi router - ale pomyśleć o switchu z portami 1 Gb.
    Internet szybciej na tym switchu nie pójdzie - ale docenisz szybkość sieci LAN na 1 Gb, kiedy będziesz chciał coś "przerzucić", skopiować z innej maszyny.
    Kable w topologii gwiazdy, a switch coś z Netgeara polecam, np. Netgear GS108, a jeśli portów za mało to Netgeara GS116.
  • #13 15367484
    michalq.
    Poziom 10  
    przeqpiciel napisał:
    Router, o którym wspominasz - czyli TP-Link TD-W8970 - posiada wbudowany modem ADSL oraz opcję podłączenia internetu internetu przez jeden z portów ETH

Możliwość połączenia z Internetem poprzez port ADSL oraz port Ethernet WAN

michalq. napisał:

Dzięki portom 1gbps powinna być możliwość prawidłowego obsłużenia prędkości 50Mbps, tylko zwróć uwagę, że zostaną Tobie 3 porty wolne.
    michalq. napisał:
    Zrobię taki prosty, wręcz prymitywny rysunek, gdzie będą się znajdować urządzenia.

Gdybyś jeszcze wskazał, w którym miejscu wchodzi u Ciebie usługodawca byłoby fajnie.
    michalq. napisał:

Jeżeli ISP postawi u Ciebie media konwerter lub inne urządzenie, które pozwoli za światłem iść dalej w miedzi to tak, Twój router wystarczy do tego, chociaż 3 wolne porty LAN może się okazać za mało i będzie potrzebny dodatkowy switch z kilkoma portami wolnymi.

Dzięki :) Wydaje mi się, że 3 porty mi wystarczy najwyżej kupię ten switch oby tylko dostawca postawił u mnie to urządzenie o którym mówisz bo inaczej będę musiał zainwestować w inny router :/

KOCUREK1970 napisał:
    @michalq.
    A jaki sprzęt dostaniesz od operatora, jakie ma porty, co to dokładnie jest/będzie?.

Prędkość netu piszesz 50 Mb - to załatwi router - ale pomyśleć o switchu z portami 1 Gb.
    Internet szybciej na tym switchu nie pójdzie - ale docenisz szybkość sieci LAN na 1 Gb, kiedy będziesz chciał coś "przerzucić", skopiować z innej maszyny.
    Kable w topologii gwiazdy, a switch coś z Netgeara polecam, np. Netgear GS108, a jeśli portów za mało to Netgeara GS116.

Narazie nie wiem co dostanę od operatora i za bardzo konkretów nie jestem w stanie podać to co wiem to napisałem na samym początku tematu.

Dzięki czyli warto się zaopatrzyć w ten switch :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje rozbudowę sieci domowej po przejściu na światłowodowy internet od firmy Infonet. Obecnie posiada router TP-Link TD-W8970, ale zastanawia się, czy będzie on odpowiedni do nowego połączenia. Wskazano na potrzebę zastosowania kabli do centralnego punktu, gdzie powinien znajdować się switch lub router. Rekomendacje obejmują użycie punktów dostępowych (AP) w miejscach o słabym sygnale Wi-Fi, a także rozważenie switcha Netgear dla lepszej wydajności sieci LAN. Użytkownik powinien również upewnić się, jakie urządzenia dostarczy operator, aby dostosować swoją sieć do wymagań światłowodowego internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA