logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solidny, 4 kanałowy wzmacniacz, oryginalna instalacja VW Bora

Dawidoos 03 Maj 2014 20:08 2241 5
REKLAMA
  • #1 13566690
    Dawidoos
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Hej!

Szukam jakieś wzmacniacza 4 kanałowego, który pomógł by troszkę nagłośnić mojego VW Bora. Obecnie i na przodzie i na tyle zamontowane są oryginalne głośniki. Prawdopodobnie tak zostanie - gra to dość przyzwoicie (przynajmniej dla mnie). Jedynie pokuszę się w niedalekiej przyszłości o wygłuszenie drzwi.
    Subwoofera na pewno nie będzie.

Co do radia - obecnie wsadzony jest jakiś taniutki JVC z mp3. Co będzie docelowo - nie wiem. Być może nawigacja MFD, albo po prostu jakiejś lepszej jakościowo radio.

Dlatego chciałbym coś w miarę uniwersalnego, potrafiącego poradzić sobie z taką instalacją. Nie potrzebuję grać bardzo głośno, ale wyraźnie, bez zniekształceń.
    Wzmacniacz jak najbardziej używany, nie zależy mi na wyglądzie. Miło było by się zmieścić gdzieś w przedziale do 300 zł.

Pomóżcie w wyborze, doradźcie coś koledzy :)
  • REKLAMA
  • #2 13566703
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Rozwalisz te głośniki po podłączeniu wzmacniacza. I jeśli twierdzisz, że gra to przyzwoicie, to nie słyszałeś porządnie zamontowanych przyzwoitych właśnie głośników napędzanych wzmacniaczem...
  • REKLAMA
  • #3 13567104
    Dawidoos
    Poziom 14  
    Kolego, ale Ty mnie chyba nie bardzo zrozumiałeś. Pisząc, że chce wydać do 300 złotych na wzmacniacz myślałem, że daję coś do zrozumienia. Ja nie oczekuję amfiteatru w aucie. Sprecyzuję - słyszałem kilkanaście różnych samochodów z ich standardowymi systemami audio, i DLA MNIE akurat w Borze gra to przyzwoicie. Porządnie zmontowane zestawy o których piszesz na pewno nie są już tak przyjazne dla kieszeni, prawda?

Odnośnie tego, że rozwalę głośniki wzmacniaczem. W domu mam Denona PMA-1560, który ma ogromny potencjał, a napędza monitory w 20 m2 już prawie rok.

Chcę po prostu, żeby zestaw który jest obecnie w aucie zagrał dynamicznie, a gitarę, perkusję czy nawet bas z syntezatora dało się usłyszeć bez ogromnych zniekształceń, bo radio ewidentnie sobie nie radzi...
  • REKLAMA
  • #4 13567253
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Stare Sony XM, jeszcze zostanie ci na kable.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 13567285
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Zrozumiałem, ale zasada tworzenia systemów audio jest zawsze taka sama - przede wszystkim głośniki. To one decydują o efekcie końcowym. I wszędzie doradzają - lepiej kupić dobre głośniki i średni wzmacniacz, niż na odwrót. Ty próbujesz bardzo przeciętne przetworniki na siłę napędzać. Efekt tego będzie jaki będzie. Ale skoro wiesz lepiej, to działaj po swojemu.
  • #6 15580847
    Dawidoos
    Poziom 14  
    Jak by ktoś był ciekawy jak można małym kosztem rozwiązać sprawę, ja zrobiłem tak:

Każdy głośnik dostał nowe przewody 2.5mm pociągnięte bezpośrednio do bagażnika, gdzie teraz urzęduje wzmacniacz - Blaupunkt GTA 470. Miało być po kosztach, i tak jest - wzmacniacz kosztował mnie 120 zł.
    Wzmacniacz na grubej lince, ok 20mm² bezpośrednio z akumulatora - co jest zdecydowanym przerostem formy nad treścią, po prostu u mnie kilkadziesiąt metrów leżało nieużytych. Do radia pociągnięte RCA marki Veoz (kupione na allegro) - są jak najbardziej okey, nie ma żadnych zakłóceń ani w radiu ani w CB.
    Radio jakie zamontowałem to poprzedni model JVC KD-X330 (który chyba różni się tylko wyglądem) ze względu na bluetooth.

Całość gra przyzwoicie - jak na koszta rzędu 300 zł i oryginalne głośniki.
    Konstrukcja zamkniętej komory drzwi w Borze/Golfie zdecydowanie pomaga w uzyskaniu dość dobrych niskich tonów. Można się pokusić o jakieś wygłuszenie bitumitowe (nie maty dekarskie!), ewentualnie sama pianka na boczki drzwi.
    W sumie jestem zadowolony. Trzeba tylko pamiętać, że to bardzo budżetowe rozwiązanie i rewelacji nie ma się co spodziewać.

Pamiętajcie - podstawa to dobre okablowanie. Porządna, gruba linka do zasilania wzmacniacza, przewody RCA z dobrym ekranem, dobrze zaciśnięte i zalutowane końcówki przewodów. Przy takim zestawie można bez większych problemów żonglować radiami, głośnikami i wzmacniaczami i dobrać coś do własnych potrzeb i finansów.
REKLAMA