W jaki sposób odseparować od układu piny MOSI, MISO i SCK na czas programowania Attiny13? Zaplanowałem podłączenie do nich przycisków i wyłączników krańcowych, ale zwarcie ich do masy uniemożliwia programowanie. Pozostałe dwa piny wykorzystałem jako wyjścia sterujące mostkiem L293NE do sterowania kierunkiem obrotów silnika. Jak najprościej to rozwiązać? Czy wystarczy podciągnięcie tych pinów rezystorami? Myślałem, by tranzystorem odłączać masę od przycisków gdy programator podaje stan niski na RESET. Czy jeśli bazę tranzystora BC547 podłączyłbym pod RESET (podciągnięty rezystorem 10k do VCC), emiter do masy, a kolektor do przycisków, to miałoby to sens?
Druga opcja to piny MOSI, MISO użyć jako wyjścia do sterowania mostkiem, a stan na pinie RESET wykorzystać do sterowania pinem ENABLE mostka, aby silnik nie reagował na sygnały programatora.
Proszę o pomoc z przykładami jak to wykonać, gdyż nie jestem mocny w tranzystorach i rezystorach i utknąłem na tym.
Oczywiście można by pewnie odłączać przyciski jakąś zworką na czas programowania, ale wtedy musiałbym jeszcze odłączać silnik czy mostek aby silnik nie zaczął niekontrolowanie poruszać mechanizmem poza wyznaczony krańcówkami zakres ruchu, więc to trochę mało eleganckie rozwiązanie, bo w sumie sprowadzałoby się do programowania procka poza układem.
Druga opcja to piny MOSI, MISO użyć jako wyjścia do sterowania mostkiem, a stan na pinie RESET wykorzystać do sterowania pinem ENABLE mostka, aby silnik nie reagował na sygnały programatora.
Proszę o pomoc z przykładami jak to wykonać, gdyż nie jestem mocny w tranzystorach i rezystorach i utknąłem na tym.
Oczywiście można by pewnie odłączać przyciski jakąś zworką na czas programowania, ale wtedy musiałbym jeszcze odłączać silnik czy mostek aby silnik nie zaczął niekontrolowanie poruszać mechanizmem poza wyznaczony krańcówkami zakres ruchu, więc to trochę mało eleganckie rozwiązanie, bo w sumie sprowadzałoby się do programowania procka poza układem.