logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram CAV-500-A12S - Piszczący zasilacz - szukam winowajcy

Ateis 04 Maj 2014 12:19 1701 5
REKLAMA
  • #1 13568382
    Ateis
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witajcie

Posiadam zasilacz Pentagram CAV-500-A12S SILENT FORCE
    Tyle że wcale nie chce być "Silent" - złośliwie piszczy :/

Zakładam ze to cewka ( coś jeszcze moze wydawać takie dzwięki ? )

Sposób z klejeniem cewki jest mi znany i juz go stosowałem z powodzeniem, mam jednak problem ze zidentyfikowaniem która to cewka.

Pentagram CAV-500-A12S - Piszczący zasilacz - szukam winowajcy

Naliczyłem 9 podejrzanych
    Nr 2 można wykreślić z listy, wlutowałem ją i sprawdziłem ( dolutowałem kable około 1 m i osłuchałem )
    Ten sposób jest jednak dość czasochłonny :/

Może jesteście w stanie coś doradzić albo choć ograniczyć liczbę elementów do sprawdzenia ?
    Piszczenie słychać bez względu na to czy zasilacz działa czy nie ..... ( pewnie istotne )

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 13568459
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Ateis napisał:
    Piszczenie słychać bez względu na to czy zasilacz działa czy nie ..... ( pewnie istotne )

Może to być istotne bo przy wyłączonym głównym zasilaczu działa jego zasilacz standby. Jego elementem jest mały transformator z prawej strony cewki nr 9 i to on może piszczeć.
  • REKLAMA
  • #3 13568644
    pogi13
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Dziwne to trochę bo tego typu zasilacze nie powinny wydawać z siebie takich odgłosów szczególnie w trybie standby. Głośno to robi? Piszczy przetwornica tak jak kolega wyżej już napisał. Tak poza tematem to osobiście zauważyłem, że mniejsze ładowarki piszczą gdy nie mają obciążenia.
  • REKLAMA
  • #4 13571145
    Ateis
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    A czy ten mały transformator pracuje też w czasie gdy komp jest włączony ? ( bo pisk słychać i pod obciążeniem )

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

W międzyczasie sprawdziłem ten wielki kondensator - to nie On. Pytanie dotyczące transformatorka aktualne
  • REKLAMA
  • #5 13571506
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Ateis napisał:
    A czy ten mały transformator pracuje też w czasie gdy komp jest włączony ? ( bo pisk słychać i pod obciążeniem )

Tak, ten zasilacz pracuje cały czas.
  • #6 13573738
    Tomciiiu
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Jeśli piszczy sprawdż czy na trafie pomocniczym lata częstotliwość, i jaka wogóle ona wynosi to jest raz, przejrzyj wszystkie elementy które są przy układzie sterowania na lini pomocniczej, czy jest tez jakiś element lużny. Reasumując sprawdż tez napięcia zasilania sterowania układu.
    Pozdro Tomasz.
REKLAMA