logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv5 - Czarny ekran, laptop uruchamia się.

smigul 06 Maj 2014 15:25 6630 13
  • #1 13575368
    smigul
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam. Mam problem z HP pavilion dv5 laptop uruchamia się ale brak podświetlenia. Zewnętrzny monitor podłączyłem i też nic. Diody od caps locka i num loca migają cały czas. Czy to grafika siadła?
  • #2 13575382
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Zapewne tak.
  • #3 13575422
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    DV5- ??? *co dalej, bowiem ważne dla platformy
    Podaj co masz za napisy na płycie głównej
    Jaka grafika ?

• #4 13575499
    rush17
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Przecież to przypadłość (kolega wyżej) tych laptopów. Przegrzewał się wcześniej?? Wyłączał sam??? Na płycie zapewne wadliwa NVIDIA bądź ATI Radeon więc nie pozostaje nic innego jak oddanie do serwisu na zmianę grafiki na układ bez wad. Pierwsza opcja spróbuj uruchomić bez baterii, na innym ramie, procesorze. Więcej opcji jeśli te nie pomogą które napisałem, może sprawdzić ktoś bardziej doświadczony. Moja sugestia to niestety ubita grafika, różnie to bywa z nimi jedne śmigają kilka lat jeśli się dba o laptopa, czyści z kurzu podzespoły zarówno chłodzące jak i z "zamarznietej" pasty na układach, inne mimo tego padają przez użytkowanie sprzętu np na pościeli, kocach itp blokujących dopływ powietrza chłodzącego nasz sprzęt. Proszę rozważyć bądź dopytać innych użytkowników jeśli tacy są tego komputera czy nie był tak właśnie traktowany będzie można szybciej ocenić co może być przyczyną. Pierwsze wskazówki proszę zastosować u siebie. Jeśli brak jest takich możliwości zaczerpnąć usługi u pobliskiego serwisu trudniącego się w podobnych usterkach jeśli nie ma takowego w okolicy pisać na priv bądź szukać serwisu wysyłkowego.

Pozdrawiam
  • #5 13575525
    smigul
    Poziom 19  
    Nie rozbierałem go wiem tylko że procek amd athlon x2 grafika ati

Dodano po 1 [minuty]:

Wyłączyłem go i później już po włączeniu ciemność.
  • #6 13575536
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Wg. HP i jego forum miganie Caps i Num (+ czasem beep) to sygnał błędu _uszkodzenia podzespołu.
    Niestety NIE zawsze zgodny z tym co potem wychodzi w naprawie z "realu"
    -np. 4x miganie w/w to niby grafika * (Graphics controller not functional)
    , ale czasem dochodzi KBC i na nowo wgranie BIOS
    Link_forum HP_ miganie *dotyczy co prawda DV-6, ale ...

(':idea:') Tutaj dla DV7-
    Link

Skoro DV5 i na Athlon to tylko
    HP Pavilion DV5- 1021EO AMD Athlon x2
    platforma Quanta QT8 (jesli na płycie napisano a"la DAOQT8MB6FO rev.? )

Link_error DV5-

Jesli owe diody migaja 1s co pewien czas (przerwa 2-4s) + brak sygnału na matrycy /zewnatrz ... to taki objaw _error mówi o
    Cytat:
    "LEDs blink 1 time = CPU not functional"

Wyjmij procek i zobacz na nowo co pokaże
    Zazwyczaj padał albo North 216-0674026 *procek (zazwyczaj miga 5x jak uszkodzony) i wsad Bios
  • #7 13575576
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    smigul napisał:
    Witam. Mam problem z HP pavilion dv5 laptop uruchamia się ale brak podświetlenia. Zewnętrzny monitor podłączyłem i też nic. Diody od caps locka i num loca migają cały czas. Czy to grafika siadła?

Bez wykonania diagnostyki to tylko przypuszczenie.
  • #8 13578684
    veder1
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Na 99% układ graficzny BGA ... to przypadłość tego modelu za free można układ wygrzać domowymi sposobami...za 200 zł można to zrobić profesionalnie w servisie.
  • #9 13578872
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Za 200zł to chyba rzeczywiście tylko wygrzać... Wadliwy układ się wymienia, a nie podgrzewa. Podgrzać to można tylko diagnostycznie, w efekcie się wymienia na nowy.
  • #10 13578996
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    veder1 napisał:
    Na 99% układ graficzny BGA ...

Skąd ta pewność?
  • #11 13579046
    veder1
    Poziom 16  
    Miałem podobny problem ze sowim laptopem ....co prawda zabrałem się za wygrzewanie układu BGA z tego względu ponieważ wartość mojego laptopa nie przekraczała 400 zł, gdzie w serwisie za tą usługę zapłaciłbym w najlepszym przypadku 200 zł, dlatego zdecydowałem się na wygrzanie układy domowym sposobem. Przed przystąpieniem do zabiegu zapoznałem się z teorią i filmikami które były zamieszczone na forach, co prawda nikomu nie polecam samemu zabrać się za naprawę z tego względu że są podzielone opinie na ten temat i lepiej to zrobić w servisie specjalistycznym sprzętem ( istnieją servisy które nie mają specjalistycznego sprzętu za kilkadziesiąt tys.), jednak ja nie miałem nic do stracenia, przynajmniej wszystko działa tak jak powinno po wygrzaniu układu BGA w moim laptopie. Co do usterki laptopa HP Pavilion dv5 napisałem że na 99% układ graficzny BGA, jednak mogą być też inne przyczyny

- inwerter z czujnikiem hallotronowym zamknięcia klapy,
    - tasiemka LVDC - załączanie podświetlania matrycy - kable sterownia inwertera (powinien być "blady" obraz na matrycy)
    - zaczyna padać grafika - standard w tym modelu i innych serii DV.

Warto spróbować podłączyć laptopa do zewnętrznego monitora i sprawdzić co się dziej....
  • #12 13582002
    rush17
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    smigul napisał:
    Zewnętrzny monitor podłączyłem i też nic. Diody od caps locka i num loca migają cały czas. Czy to grafika siadła?
    Kolego wyżej czytaj uważniej. Co tu można doradzać jeszcze więcej. Najpierw trzeba rozebrać i wykonać podstawowe czynności diagnostyczne i wtedy brać się za naprawę. smigul dostał wskazówki/poszlaki możliwego uszkodzenia jednak bez sprzętu i wiedzy nie naprawi go sam. Co do "grzania za free" następstwem może być trwałe uszkodzenie płyty. Próba 50/50 uda się albo nie a nawet jeśli się uda to nie będzie to naprawa i rozwiązanie problemu a uniknięcie go na dosłownie kilka tygodni. dni albo godzin. I proszę się nie sugerować wypowiedziami odnośnie cen za wygrzanie czy wymianę układu bo są zaczerpnięte chyba z kosmosu. Każdy rzetelny serwis na początku przed naprawą mówi ile wynosi cena samego układu (nie w każdym modelu jest ten sam układ) plus wymiana.
  • #13 13583380
    veder1
    Poziom 16  
    Popieram kolegę rush17 tylko servis, ja opisałem swój przypadek i niechałbym żeby był potraktowany jako diagnoza i sposób na naprawę.
  • #14 13583894
    smigul
    Poziom 19  
    Mostek północny temat do zamknięcia. Dzięki za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion dv5, który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu ani na wbudowanym ekranie, ani na zewnętrznym monitorze. Diody Caps Lock i Num Lock migają, co sugeruje błąd sprzętowy, prawdopodobnie związany z uszkodzeniem układu graficznego (NVIDIA lub ATI Radeon). Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie procesora, pamięci RAM oraz ewentualne uruchomienie laptopa bez baterii. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z przegrzewania się komponentów, a naprawa może wymagać wymiany układu graficznego lub jego "wygrzania". Wskazano również na inne potencjalne przyczyny, takie jak uszkodzenie inwertera lub taśmy LVDC. Wiele osób podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług profesjonalnego serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA